Turul Italiei

Belgianul De Clercq s-a impus la inaltime in prima etapa montana din Il Giro

Belgianul Bart De Clercq s-a dovedit la cei 24 ani ai sai cel mai curajos ciclist pe catararea finala de la Montevergine di Mercogliano si rutierul formatiei Omega Pharma-Lotto a obtinut la final cea mai importanta victorie din cariera impunandu-se in etapa a 7-a a Turului Italiei.
Podiumul mansei a saptea a fost completat de italianul Michele Scarponi (Lampre), cel care a lansat prea tarziu atacul final, si cehul Roman Kreuziger (Astana).

Sosit in grupul favoritilor, olandezul Pieter Weening (Rabobank) si-a pastrat tricoul roz pentru aceeasi diferenta de doua secunde pe care o avea in fata bielorusului Konstantin Sioutsu.

Prima etapa cu final in altitudinea din aceasta editie a Turului Italiei a fost animata inca de la kilometrul 13 de evadarea a cinci rutieri.

Printre acestia s-au numarat campionul Italiei Giovanni Visconti (Farnese-Vini), dar si francezul Jerome Pineau (Quick Step), un rutier cu experienta in astfel de exercitii.

Cei doi insa au fost primii care nu au mai putut tine ritmul la inceputul ascensiunii finale de la Montevergine di Mercogliano, fiind scuturati din grupul de frunte.

Olandezul Johnny Hoogerland (Vacansoleil) nu a facut parte din evadarea initiala de cinci, dar a facut jonctiunea cu grupul de frunte in urma unei actiuni solitare laudabile.

Iesit din pluton pe catararea Serra della Strade (cat.2), Hoogerland i-a ajuns din urma pe cei cinci din fata cu 25 de kilometri inaintea finalului.

Ultimul rutieri din evadare ramas in fruntea cursei pe catararea finala a fost danezul Lars Bak de la echipa HTC-Highroad, inainte ca belgianul Bart De Clerq sa initieze atacul decisiv.

In varsta de doar 24 ani si cu un statut de neo-profesionist, belgianul de la Omega Pharma-Lotto a luat cursa pe cont propriu cu 7 kilometri inaintea liniei de sosire, dupa ce alte incercari fusesera inabusite de echipa Acqua & Sapone aflata la trena plutonului.

Cum favoritii nu s-au grabit sa accelereze ritmul in urmarirea sa, De Clerq si-a construit un avans de aproape un minut pe catarare, suficient pentru a se impune la final in fata unui Scarponi care a lansat atacul decisiv mult prea tarziu.

Aparut pe sosea ca un pestisor in fata marelui rechin care venea in mare viteza din spate, De Clerq a trecut linia de sosire pentru doar o jumatate de roata in fata unui Scarponi care in urma acestui loc secund urca pe patru in ierarhia generala.

Weening ramane in continuare cu tricoul roz, in timp ce De Clercq a preluat tricoul verde (liderul ierarhie cataratorilor) de la Martin Kohler.

Onlinesport


Belgianul De Clercq s-a impus la inaltime in prima etapa montana din Il Giro