Ciclism

Cutremur in Giro dupa atacaul devastator lansat de Froome

Sursă foto: twitter.com/giroditalia

Britanicul Chris Froome a dat lovitura in Turul Italiei, dupa un atac solitar in ultimii 80 de kilometri ai etapei a 19-a, programata vineri intre Veneria Reale si Baronecchia.

Froome s-a lansat in aventura sa spre tricoul roz pe Colle delle Finestre, cea mai inalta catarare din actuala editie a Turului Italiei (2178 metri) si l-a surprins intr-o zi extrem de slaba pe conationalul sau Simon Yates, liderul la general.

Singurii care au incercat sa raspunda atacului au fost olandezul Tom Dumoulin si francezul Thibaut Pinot, care au organizat urmarirea lui Froome intr-un grup de cinci rutieri.

Froome n-a avut insa nicio problema in a trece singur peste Cima Coppi, pentru ca pe coborarea care a urmat pana la poalele urmatoarei ascensiuni spre cunoscuta statiune montana Sestriere sa fi pus deja un minut intre el si urmaritori.

A urmat apoi o lunga coborare si urcusul final spre Bardonecchia, catarare de categoria intai.

Froome a incheiat etapa invingator in putin peste cinci ore de cursa, fiind urmat la fix trei minute de ecuadorianul Richard Carapaz si la 3 minute si 7 secunde de francezul Pinot.

Olandezul Dumoulin a sosit al cincilea, cu o intarziere de 3 minute si 23 de secunde, in timp ce Yates a predat tricoul roz dupa ce a acumulat o intarziere de 38 de minute si 51 secunde. O zi cu adevarat de cosmar pentru cel care parea a merge pana la capat in fotoliul de lider.

Astfel, noul lider la general a devenit Froome care, inaintea ultimelor doua etape, are un avans de 40 de secunde in fata lui Dumoulin.

Sambata cei doi vor avea ocazia unui duel de zile mari in ultima etapa care conteaza cu adevarat, o mansa de 214 km intre Susa si Cervinia, cu trei catarari de categoria intai in ultimii 80 km si final in urcare.



Cutremur in Giro dupa atacaul devastator lansat de Froome