Ciclism

Chris Froome ucide Turul Frantei cu un atac devastator in Pirinei

Britanicul Chris Froome de la echipa Sky si-a consolidat pozitia de lider in Turul Frantei, dupa ce a castigat etapa a 10-a, prima cu final in munti, dupa un atac prin care i-a curatat pe toti ceilalti pretendenti pe hartie la victoria finala.

Froome a incheiat mansa cu un avans de 59 de secunde in fata coechipierului sau Richie Porte, cel care i-a dus trena britanicului si care ulterior a revenit asupra columbianului Nairo Quintana.

Acesta din urma a fost singurul care, intr-o prima faza, a parut ca-I tine piept lui Froome, dar rutierul de la Movistar s-a sufocat pana la final si a fost ajuns in ultimul kilometru de Porte.

Primul care a sucombat in etapa de marti, de ziua nationala a Frantei, a fost italianul Vincenzo Nibali de la Astana, acesta fiind lasat in urma inca din primii kilometri ai ascensiunii finale.

A urmat Alberto Contador, castigatorul din Turul Italiei si omul care visa la prima dubla Giro-Le Tour de la Marco Pantani (1998) incoace. In cele din urma “Pistolarul” a pierdut aproape trei minute in raport cu Froome si nu mai are in vizor decat eventual o clasare pe podium.

In ierarhia generala, Froome are un avans de 2 minute si 52 de secunde in fata americanului Teejay Van Garderen, al treilea fiind Quintana la 3 minute si 9 secunde. Aljeandro Valverde urmeaza pe patru la 4 minute si o secunde, foarte aproape de acesta fiind Geraint Thomas la 4 minute si 3 secunde, respectiv Alberto Contador la 4 minute si 4 secunde. Nibali doar al zecelea la 6 minute si 57 de secunde.

Sunt diferente uriase dupa doar 10 etape si inca muntii inalti nici n-au aparut pe traseu, etapa de marti, prima din Pirinei, fiind un fel de incalzire dupa ziua de pauza.

Chris Froome, campionul din 2013, arata o forma de invidiat si doar printr-un mare ghinion de ordin fizic sau un nedorit accident ar mai putea pierde tricoul galben din acest an.



Chris Froome ucide Turul Frantei cu un atac devastator in Pirinei