Ciclism

Chris Froome cucereste tricoul galben dupa un atac nebunesc pe coborare

Marele favorit la victoria finala in Turul Frantei, britanicul Chris Froome, a facut dovada unor calitati pana acum nevazute pe coborare cand a atacat, sambata, in etapa a 8-a dintre Pau si Bagneres-de-Luchon.

Ajuns in vargul lui Col de Peyrsourde alaturi de grupul principal al cursei, Froome si-a incercat sansa pe coborare si ceea ce la inceput a parut doar o simpla incercare s-a dovedit a fi in final o inspirata mutare instinctuala din partea rutierului britanic al echipei Sky.
 
Froome a pedalat intr-o pozitie nefireasca si a ajuns la un avans maxim de 21 de secunde fata de urmaritori, pentru ca la final sa treaca linia de sosire cu un avans de 13 secunde in fata irlandezului Daniel Martin si a spaniolului Joaquin Rodriguez.


 
Prin aceasta victorie de etapa, doar a doua obtinuta de un britanic la Bagneres-de-Luchon dupa Robert Millar in 1983, Froome a preluat tricoul galben de lider al clasamentului general, cu un avans de 16 secunde in fata lui Adam Yates de la Orica si a lui Joaquin Rodriguez.
 
Urmeaza Dan Martin la 17 secunde si Alejandro Valverde la 19 secunde apoi un grup de rutieri la 23 de secunde din care fac parte Nairo Quintana, Fabio Aru, Teejay Vangarderen, Romain Bardet si Bauke Molema.
 
Alberto Contador a suferit si de aceasta data o crunta infrangere. Dupa ce a pierdut contactul cu Froome pe ultima catarare a zilei, spaniolul de la Tinkoff s-a vazut distantat la peste un minut si jumatate, astfel ca diferenta fata de Froome la general ajunge la peste trei minute dupa o singura saptamana de cursa.



Chris Froome cucereste tricoul galben dupa un atac nebunesc pe coborare