Ciclism

Chris Froome castiga Turul Frantei a treia oara in cariera

Rutierul britanic Chris Froome a obtinut, duminica, a treia victorie din cariera in Turul ciclist al Frantei, cea mai importanta cursa pe etape din peisajaul sportului cu pedale.

Froome, component al echipei britanice Sky, s-a impus cu un avans de 2 minute si 52 de secunde in fata francezului Romain Bardet (AG2R), in timp ce al treilea a incheiat columbianul Nairo Quintana (Movistar) la 3 minute si opt secunde.

Ultima etapa, una in prima ei parte de parada, i-a revenit la sprint germanului Andre Greipel. Acesta i-a invins pe slovacul Peter Sagan si pe norvegianul Alexander Kristoff.

Sagan a obtinut tricoul verde al celui mai bun rutier in clasamentul pe puncte, polonezul Rafal Majka a fost cel mai bun catarator al cursei si a imbracat la Paris tricoul alb cu buline rosii, ambii rutieri fiind de la echipa Tinkoff. In fine, britanicul Adam Yates, al patrulea la general, a obtinut tricoul alb pentru cel mai bun tanar rutier sub 23 ani din Turul Frantei.

Doar germanul Erik Zabel a obtinut mai multe tricouri verzi in Turul Frantei decat Sagan. Neamtul are 6 in cariera, iar Sagan a ajuns cu succesul din acest an la cota cinci.

Pentru Quintana este a patra prezenta pe podium in Turul Frantei. Este cel mai reputat rutier columbian in Marea Bucla la acest capitol, depasindu-i pe Fabio Parra si Rigoberto Uran.

Bardet a devenit doar al cincilea francez care termina pe doi Turul Frantei de la ultimul succes obtinut de Bernard Hinault in 1985. Ceilalti patru sunt Jean-Christophe Peraud in 2014, Richard Virenque in 1997, Laurent Fignon in 1989 si Hinault in 1986.

Froome, 31 ani, a devenit astfel primul ciclist din Marea Britanie care castiga de trei ori Turul Frantei, la succes din acest an fiind adaugate victoriile din 2013 si 2015.

In plus, Froome este doar al optulea rutier din istorie care castiga cel putin trei Tururi ale Frantei, iar obiectivul sau este sa-i egaleze pe Jacques Anquetil, Miguel Indurain, Bernard Hinault si Eddy Merckx, ciclistii care au obtinut cate cinci victorii la general fiecare.Chris Froome castiga Turul Frantei a treia oara in cariera