Ciclism

Angliru, ultimul cartus pentru Contador si piatra de incercare a lui Froome

Sursă foto: twitter.com

Turul Spaniei 2017 se apropie de final si sambata este programata ultima etapa cu final in catarare, mansa in care se va decide practic invingatorul din acest an.

Chris Froome porneste in aceasta etapa cu final pe miticul Alto de Angliru cu un avans la prima vedere linistitor fata de italianul Vincenzo Nibali, un minut si 37 de secunde.

Insa pe Angliru se poate intampla orice, iar Froome anticipeaza ca vor fi atacuri inca din debutul etapei care porneste la drum de la Corvera.

Angliru are insa o poveste aparte in peisaj, fiind una dintre cele mai temute catarari din ciclismul profesionist, cu panta medie de 10.3% si portiuni draconice de 24%. Un adevarat infern.

Inclus in premiera in Turul Spaniei din 1999 si ramas cunoscut ca "drumul de capre" pentru pantele sale aproape imposibil de trecut pe bicicleta, Angliru reprezinta o provocare in sine pentru orice pasionat al sportului cu pedale, profesionist sau amator.

Primul invingator din istorie pe Angliru a fost regretatul Jose Maria Jimenez ("El Chava"), rutier care avea sa-i dedice succesul sau din 1999 lui Marco Pantan. Ne amintim de descalificarea din Giro a celui supranumit "Piratul" dupa un control pozitiv chiar cand purta tricoul roz.

Ce ironie! Ambii mari ciclisti, Jimenes si Pantani, nu mai sunt astazi printre noi. Angliru a ramas insa mai prezent ca oricand si sambata devine poligon de tragere pentru un ultim cartus al "Pistolarului" Alberto Contador, ciclist aflat la penultima zi dintr-o cariera uriasa, desi sunt multi care ar spune mai degraba controversata. E un subiect discutabil.

In orice caz, ar fi ceva de vis sa-l vedem pe El Pistolero invingator in varful lui Angliru, asa cum a mai facut-o in 2008, dar pentru aceasta Contador trebuie sa atace ca in vremurile lui de glorie.

Froome, Nibali si ceilalti cataratori de elita nu vor lasa sa le scape prea usor sansa de a intra in istorie cu un succes pe Angliru.

Doar sase oameni au castigat pana acum pe Angliru:

Jose Maria Jimenez (1999)

Gilberto Simoni (2000)

Roberto Heras (2002)

Alberto Contador (2008)

Juan Jose Cobo (2011)

Kenny Elissonde (2013).



Angliru, ultimul cartus pentru Contador si piatra de incercare a lui Froome