George Foreman, unul dintre cei mai mari pugiliști ai tuturor timpurilor, a încetat din viață vineri 21 martie 2025, în SUA; la vârsta de 76 de ani, cu 76 e victorii și 5 înfrângeri. Un episod care i-a marcat viața și cariera a rămas cel mai puternic în povestea sa.
Anunțul decesului lui George Foreman a fost realizat de familia sa pe contul lui de Instagram, său, iar Roy, fratele lui George, a declarat că nu este cunoscută cauza morții. A avut 12 copii, printre care cinci băieți numiți George Jr, George III, George IV, George V și George Jr VI. A condus o afacere cu grătare de grădină care îi poartă și acum numele.
Moartea lui Foreman a survenit în postul Pașteului, un moment în care Biserca Creștin-Ortodoxă spune că cerurile sunt deschise, iar superstițiile spun că cei care mor în postul de Crăciun sau de Paște nu mai ajung la Judecata de Apoi, ci merg direct în Rai.
Pentru că momentul definitoriu al poveștii vieții lui Foreman este tocmai legat de Dumnezeu, prin box și faimă.
În anul 1977, când era bogat și faimos și complet necredincios (așa cum a spus chiar el) a fost aproape de moarte după un meci lejer. În timp ce își revenea după partidă în vestiar, și-a pierdut cunoștința, a simțit cum moare fără avertisment, din nimic, așa cum multora ni se întâmplă. A fost tras din corp și l-a întâlnit pe Isus. „Nu vreau banii tăi, te vreau pe tine”, a povestit Foreman că a auzit vocea lui Isus spunându-i. A văzut Iadul cu atât de mulți oameni precum o mare de apă întinsă fără margini. A văzut și simțit cu adevărat și a înțeles cum toată averea adunată aici era de fapt nimic, „ca un chibrit ars care se fărâmă pe o bucată de hârtie. Nu credeam în Isus și nu credeam că vreodată o voi face, dar vă spun că Dumnezeu este viu”. Pentru ca impactul să fie total, a simțit pe el la revenirea aici curgându-i pe propriul corp sângele lui Isus în locurile din momentul crucificării.
Povestea acelui moment începe de la minutul 2:50 în videoul de mai jos.
Impactul a fost uriaș. După acel episod, s-a lăsat imediat de box, chiar dacă se afla la apogeul carierei, proaspăt campion mondial și olimpic.
Zece ani de zile nu a făcut decât să predice într-o biserică din Houston, acolo unde și-a continuat activitatea și s-a dedicat lui Isus până la finalul vieții.
După acel moment, Foreman a afirmat că nu și-a mai putut strânge pumnul, cel mai puternic pumn din box. „Loveam cu ură, dar după aceea nu am mai putut strânge pumnul”, a spus el celor apropiați în alte ocazii, ridicând mâna și arătând cum încerca fără succes să-și mai strângă degetele în pumn.
A revenit în box la 10 ani după momentul din 1977, dar fără ura care îl mișca anterior. Această nouă abordare i-a permis din nou să poată strânge pumnul. I s-a mai dat un titlu de campion mondial la vârsta de 45 de ani, în 1994, împins de la spate cu forță să devină cel mai bătrân campion mondial din istoria boxului, protagonistul uneia dintre cele mai mari reveniri din istoria sportului. În 1997 s-a retras definitiv.
Omul pe care îl ura cel mai mult. Muhammad Ali, cel care îl învinsese în celebra luptă Rumble in the Jungle a devenit prietenul său cel mai bun. Când Ali a murit, Foreman a spus că „mi-am pierdut cel mai bun prieten”. Adică își iertase ca la carte pe cel mai mare dușman.
Foreman a fost transformat printr-un clic de degete dintr-o bestie într-o oaie a lui Dumnezeu. Cam așa ar putea fi interpretata povestea lui George Foreman, adus la o mare celebritate ca să își spună această poveste și să o facă publică în fața a cât mai multor oameni. Și-a transformat radical viața de la o secundă la alta, atât de puternic a fost totul.
George Foreman a fost un nume cunoscut nu doar pe plan național, ci și internațional, datorită realizărilor sale impresionante și stilului său unic de luptă în ring. Americanul a murit vineri seara, la vârsta de 76 de ani, într-un spital din Houston. Fratele său, Roy Foreman, a declarat că nu se cunosc încă detalii despre cauza morții.
Născut pe 10 ianuarie 1949, în Marshall (Texas), George Foreman a avut o copilărie marcată de dificultăți. A abandonat școala și s-a implicat în mici infracțiuni, dar viața sa a luat o turnură pozitivă când s-a alăturat Job Corps la 16 ani. Acolo a descoperit boxul, iar în doar câțiva ani a devenit campion olimpic, câștigând medalia de aur la Jocurile Olimpice din 1968, după o victorie categorică împotriva lui Ionas Chepulis.
Cunoscut sub porecla "Big George" în lumea boxului, George Foreman este considerat unul dintre cei mai de succes pugiliști din istorie. Cariera sa remarcabilă a fost marcată de obținerea medaliei de aur la Jocurile Olimpice din 1968 și de două câștiguri ale titlului mondial la categoria grea, la interval de 21 de ani. A doua sa victorie l-a făcut să devină cel mai vârstnic campion mondial din toate timpurile, la vârsta de 45 de ani.
În 1974, George Foreman și-a pierdut primul titlu mondial în fața legendarului Muhammad Ali, în cadrul meciului faimos "Rumble in the Jungle". Cu toate acestea, cariera sa profesională s-a încheiat cu un total impresionant de 76 de victorii, dintre care 68 au fost obținute prin knock-out, aproape dublu față de Muhammad Ali.
După o pauză de un deceniu, Foreman a revenit în ring la vârsta de 38 de ani, provocând scepticismul multora. Cu toate acestea, în 1994, la 45 de ani, a reușit o victorie istorică împotriva lui Michael Moorer, recâștigând titlul mondial și uimind lumea boxului.
"Big George" s-a retras oficial din box în 1997, lăsând o moștenire de necontestat în sportul său.
Dincolo de sport, Foreman a devenit un om de afaceri de marE succes. Cel mai cunoscut proiect al său a fost gama de grătare electrice "George Foreman Grill", care a generat vânzări de sute de milioane de dolari. În 1999, a vândut drepturile asupra numelui său pentru această linie de produse pentru 137,5 milioane de dolari. "Ceea ce fac este să mă îndrăgostesc de fiecare produs pe care îl vând. Asta e ceea ce le vinde. La fel ca în cazul predicilor", a scris George Foreman în autobiografia sa, "By George".