Atletism

Disputa testosteronului: Cand o sportiva devine, de fapt, sportiv?

Legat de acest articol, disputa pentru a determina granita biologica dintre o femeie si un barbat este fina. Si nu se limiteaza doar la a masura nivelul de testosteron.

Peter Sonksen, profesor de endocrinologie (studiu al hormonilor) de la Spitalul Sf. Thomas din Londra a realizat un test pentru Comitetul Interntional Olimpic (CIO) in ideea dezvoltarii unui test antidoping contra Hormonului Uman de Crestere. Acesta este utilizat de sportivi pentru a slabi si in acelasi timp a creste masa musculara, totul fara mare efort. Hormonul Uman de Crestere exista si natural, insa scade odata cu varsta, iar deficienta sa duce la ingrasare si scaderea masei musculare. El este injectat de sportivi pentru a-si "sculpta" corpul sau a creste rapid performantele prin mai multa masa musculara si "topire" a grasimii.

Sonksen nu este impresionat de testele realizate pe sportivi pentru determinarea nivelului de testosteron, cele care au scos-o din activitate pe sportiva din India. Sportivele care au nivele mari ale testosteronului sunt puse sa faca tratament sau in cazurile foarte rare sa faca operatie de schibare de sex.

"Este o regula idioata, au gresit complet", a spus Sonksen pentru BBC. "Regula este incorecta, grosolana si nefondata stiintific. Este o discriminare fatisa."

In istoria sportului, fostul aruncator de greutate Andreas Krieger (stanga), si-a facut operatie de schimbare de sex in 1997 dupa ce concurase anterior ca Heidi Krieger (dreapta). Ca Heidi, luae aurul pentru Gemania de Est la Campionatele Europene din 1986.

Obiectia lui Sonksen este ca la un test de testosteron a descoperit ca 16% dintre atletii barbati aveau nivele mai scazute decat asteptarile, in timp ce 13%% dintre femeile atlete detineau nivele mai mari. De asemenea, "multe rezultate se suprapuneau pentru ambele sexe, ca valori".

Cu alt cuvinte, diferenta de testosteron intre barbati si femei la nivelul populatiei nu exista si la atletii de elita. Acest lucru si aceste rezultate duc la o contestare a elocventei analizei de testosteron si a modului in care ea influenteaza performanta atletica intre sexe.

Pentru cei care sustin ca nu conteaza testosteronul, diferenta este facuta de inaltimea mai mare, corpul mai suplu, soldurile mai stramte si nivelul mai mare de oxigen din celulele sangelui  toate "beneficii" ale barbatilor.

Insa, cei care nu sustin teoria lui Sonksen spun ca testosteronul are un impact, fiind doar un element, un ingredient, din ecuatia unei mai bune performante. 

[news-109810]



Disputa testosteronului: Cand o sportiva devine, de fapt, sportiv?