Presedintele Federatiei Internationale de Atletism din Marea Britanie, Ed Warner, a declarat miercuri in presa locala ca Rusia nu este singura tara implicata in scandalul de dopaj lansat de Agentia Mondiala Anti-Doping (WADA).
"Suspectez ca mai sunt inca patru, cinci sau sase tari care au incalcat normele anti-doping. Este un aisberg care se intinde in doua directii", a spus Warner, citat de BBC.
Fosta atleta britanica Paula Radcliffe, detinatoare a recordului mondial la maraton, a sustinut afirmatiile lui Warner: "Cred ca toata lumea isi da seama ca nu doar Rusia se ocupa cu asa ceva". Radcliffe detine recordul mondial la maraton din 2003, cu timpul de 2:15.25.
Fostul sprinter britanic Darren Campbell a declarat ca "sunt zvonuri si dinspre Jamaica si Kenya. Ele trebuie demolate, acest sport nu poate trai cu suspiciuni. Despre Rusia trebuie sa aflam cu a scapat atata timp de dovezile de dopaj".
WADA a anuntat luni ca cinci sportive din Rusia s-au dopat la Jocurile Olimpice de Vara Londra 2012, acolo unde au castigat medalii. Este vorba despre Mariya Savinova - aur la 800m in cadrul JO 2012, Ekaterina Poistogova - bronz in aceeasi cursa (ambele in imaginea de mai sus), Anastasiya Bazdyreva, Tatjana Myazina si Kristina Ugarova. Cele cinci risca suspendare pe viata, alaturi de cinci antrenori care le-au coordonat.
Imaginile de la cursa in care Savinova a luat aurul, alaturi de bronzul lui Poistogova sunt aici. Savinova a sprintat fulminant inainte de ultima turnanta si a castigat fara probleme desi la un moment dat era pe locul 6, iar Poistogova a suflat bronzul la "mustata".
WADA a propus atre Federatia Internationala de Atletism (IAAF) suspendarea Rusiei din acest sport si interzicerea participarii acestei tari la Jocurile Olimpice de Vara Rio 2016.
Acuzatiile WADA la adresa Rusiei sunt ca laboratoare anti-doping din aceast tara au distrus intentionat probe pozitive prelevate de la atleti rusi, in ciuda avertismentelor repetate de a le mentine intacte. De aceea, WADA considera ca dopajul in Rusia s-a realizat cu ajutorul unor structuri de stat si a avut un mecanism foarte bine pus la punct.
Intre timp, fostul prededinte al Federatiei Internationale de Atletism, Lamine Diack, a fost temporar suspendat din functia de la Comitetul International Olimpic (IOC). El a fost acuzat de WADA ca a primit 1 milion de dolari mita pentru a ascunde dopajul rusilor de la Londra. IOC a somat IAAF sa ia masuri imediate contra numelor din raportul intocmit de WADA si sa le suspende pe viata pe cele cinci atlete, alaturi de cei cinti antrenori.
Presedintele Federatiei de Atletism din Rusia, Vadim Zelichenok, a declarat ca WADA nu a furnizat detalii importante, iar totul pare o lovitura politica. Totusi, Ministerul Sportului din Rusia a anuntat ca va colabora cu WADA, iar Igor Zagorskiy - directorul adjunct al programului anti-doping din Rusia - a declarat de asemenea ca va oferi tot ajutorul celor de la WADA. Rusia spera sa faca tot ce poate pentru a nu fi interzisa la Rio.