Comunicate

Universitatea Craiova, brand securizat ilegal

Un comunicat de presa trimis de cei de la Craiova-maxima, care le reflecta punctul de vedere asupra conflictului de la Craiova.

 “Universitatea Craiova” este o stare de spirit, un fenomen ce a crescut de-a lungul timpului cu ajutorul conducatorilor, jucatorilor si a suporterilor, este mostenirea unor generatii, nu este un obiect ce poate fi “securizat” si tinut in sertar si folosit in fel si chip de catre o persoana. Daca e sa judecam SENTIMENTAL, actuala FC Universitatea Craiova este continuatoarea Clubului Sportiv de care s-a desprins in anii ’90, dar daca e sa judecam JURIDIC, asa cum ii place actualului patron, situatia e destul de complicata. Daca in articolul precedent am stabilit ca din punct de vedere al societatilor, echipa lui Adrian Mititelu nu este continuatoarea ( vedeti editorialul PALMARES SI CONTINUITATE din 27 iunie 2013), in acest articol as vrea sa analizam situatia numelui UNIVERSITATEA CRAIOVA cat si a stemelor.

Dorind sa profite de pe urma faptului ca noua conducere a clubului CS Universitatea Craiova nu doreste sa intre in polemici cu cei de la FC Universitatea Craiova, Adrian Mititelu a intentionat sa inchida subiectul “brand-ul echipei” printr-un articol in care ne arata toate stemele inregistrate de el pe numele copiilor sai (Mititelu Liana Gabriela si Mititelu Gigi Adrian).

Prima stema (cea din stanga de tot) este singura din cele inregistrate de familia Mititelu la OSIM care nu se afla in vreun litigiu. Nu seamana deloc cu stema originala din 1983 si este hidoasa din orice punct de vedere, asa ca nu e de mirare ca nimeni nu o vrea.

A doua stema care este in litigiu (a fost contestata) este o stilizare facuta de departamentul de marketing al lui Victor Piturca (fiind probabil in litigiu cu creatorul ei)

A treia stema care este cea mai apropiata de originala din 1983 (si aceasta se afla in litigiu - opozitie), dar si aceasta e destul de diferita (denumirea foarte lunga de sus cat si font-ul), faptul ca avem doar 3 dungi foarte subtiri (fata de 5 cate avea stema originala), mingea si culoarea difera si ele.

A patra stema nici nu ar merita comentata, din cauza nesimtirii lui Adrian Mititelu de a inregistra aceasta imagine. Clubul sportiv avea deja stema inregistrata la OSIM, iar in momentul in care patronul FCUC a incercat sa inregistreze actuala stema, clubul sportiv a fost sesizat de catre OSIM pentru ca noua stema are elemente comune pe X% din suprafata imaginii grafice, CS putand sa blocheze astfel inregistrarea, ceea ce a si facut. Prin urmare, Mititelu a dat in judecata CS, OSIM si pe Pavel Badea (de aceea si aceasta stema este in litigiu – opozitie).

Dupa aceasta descriere a stemelor lui Adrian Mititelu, prima intrebare care ne vine in minte este: “De ce nu a inregistrat Adrian Mititelu stema originala din 1983?” Motivul probabil este ca nu are acordul inventatorului.

 Articolul 14 aliniatul 2 din legea 64/1991 spune:

Daca solicitantul nu este acelasi cu inventatorul, cererea de brevet de inventie va contine si indicatii care sa permita stabilirea identitatii inventatorului si va fi insotita de un document din care sa reiasa modul in care solicitantul a dobandit dreptul la acordarea brevetului.”

 Daca e sa ne ghidam dupa principiul ca a treia stema e acelasi lucru cu stema din 1983, ne punem urmatoarea intrebare care reiese din articolul de lege de mai sus:

Are oare Adrian Mititelu acest document din partea Institutului de Proiectari Dolj sau de la arhitectii care au proiectat stema?

Concluzia este ca a inregistrat numai variante NEOFICIALE! Nu a existat niciodata o campanie de rebrand-ing prin care sa se modifice stema si sa ajungem la ce ne prezinta in ziua de azi Adrian Mititelu.

Acum e timpul sa abordam un nou subiect pe care Adrian Mititelu mereu il aduce in discutie la orice interviu, iar acela este numele echipei.

Adrian Mititelu nu rateaza ocazia de a-si ameninta concurenta ca el este unicul indreptatit sa poarte numele de Universitatea Craiova, ceea ce este de-a dreptul amuzant dupa ce o sa cititi ce urmeaza.

Pana in 2004, toate societatile pe care a fost plimbata echipa Universitatea Craiova, contineau in titulatura acestora, denumirea de Universitatea. In 27 august 2004, Guvernul Romaniei a modificat legea 26/1990 printr-o ordonanta guvernamentala ce modifica articolul 39.

Art 39 alin 2 din legea 26/1990 spune:

(2) Se interzice inscrierea unei firme care contine cuvintele sau sintagmele „academic-stiintific, academie, universitate, universitar, scoala, scolar“ si/sau derivatele acestora. “

 Din acest moment, toate societatile prin care a trecut echipa de fotbal, nu au continut sintagma UNIVERSITATEA CRAIOVA, iar exemple sunt urmatoarele societati: SC STIINTA U CRAIOVA SA (schimbare denumire - 18.10.2004); SC UNIV STIINTA FOTBAL CRAIOVA SA (17.06.2005); SC FOTBAL CLUB U CRAIOVA SA (13.04.2006)

Fiind un expert in inginerii financiare, Mititelu s-a folosit de o gaselnita nesesizata de cei de la FRF si LPF (sau poate a fost sesizata dar in acele vremuri, Mititelu era prieten cu sefii fotbalului romanesc) decat foarte tarziu. Chiar daca societatea se numea SC FOTBAL CLUB U CRAIOVA SA, Mititelu prezenta echipa drept SC FC UNIVERSITATEA CRAIOVA SA. Societatea nu are in denumire cuvantul Universitatea, insa sustine ca reprezinta clubul Universitatea Craiova. Din punct de vedere legal, lucrul asta e imposibil, clubul nu e o entitate distincta in cadrul societatii comerciale.

Ca sa scape de aceasta problema, Adrian Mititelu i-a transmis ministrului tineretului si sportului Nicolae Banicioiu o lista cu sapte modificari la legea sportului care ar ajuta fotbalul romanesc.

Propunerea numarul patru suna in felul urmator:

4. Introducerea unei prevederi in noua lege a sportului, in care sa se stabileasca faptul ca, fata de Legea 26/1990 (respectiv modificarea survenita la art 39, prin OG nr. 72/2004) cluburile sportive se deroga de la interdictia pe care o au societatile comerciale pe actiuni, de a folosi nume de genul "stiintific", "academie", "academic", "universitate", "universitar", "scoala", "scolar" sau derivatele acestora

 Daca ministerul ar fi aprobat aceasta modificare, Mititelu ar fi putut sa scape de problema care il macina din 2004.

In concluzie, clubul lui Adrian Mititelu se numeste FOTBAL CLUB U CRAIOVA.

Societatea comerciala pe care activeaza echipa de fotbal Universitatea Cluj, se numeste S.C. F.C. Universitatea Cluj S.A. Probabil ca cei din Cluj au obtinut aprobare de la institutia de invatamant sa foloseasca numele, nu acelasi lucru putem sa-l spunem si despre Adrian Mititelu.

 Art 39 alin 4 din legea 26/1990 spune:

(4) Inscrierea unei firme care contine cuvinte sau sintagme caracteristice autoritatilor si institutiilor publice locale se realizeaza numai cu acordul prefectului judetului, respectiv al municipiului Bucuresti, in circumscriptia teritoriala in care solicitantul si-a stabilit sediul social. 

 Puteti sa luati toate echipele din liga I sa le verificati sa vedeti ca numele societatilor contin toate cuvintele pe care le folosesc in denumirea formatiei.

De la concluzia ca Adrian Mititelu nu are acceptul institutiei de invatamant Universitatea Craiova sa foloseasca aceasta denumire, daca rectoratul facultatii i-ar interzice acestuia sa mai foloseasca sintagma UNIVERSITATEA CRAIOVA, atunci toate stemele inregistrate de el la OSIM ar putea fi anulate, deoarece indifferent ca ele contin CF sau FC, Mititelu a inregistrat folosind expresia UNIVERSITATEA CRAIOVA.

Denumirile celor patru steme inregistrate de Mititelu la OSIM sunt:

-          FOTBAL CLUB UNIVERSITATEA CRAIOVA 

-          FC UNIVERSITATEA CRAIOVA

-          CLUBUL DE FOTBAL UNIVERSITATEA CRAIOVA

-          ECHIPA DE FOTBAL UNIVERSITATEA CRAIOVA

Din punct de vedere juridic, din 2004 nici macar n-am sustinut o Universitatea Craiova cu palmaresul din 1994 ci o echipa noua, pe numele de FC U Craiova care ne-a fost servita drept FC Universitatea Craiova.

As vrea sa fac o completare legata de palmares/continuitate in urma actelor publicate ieri de Adrian Mititelu pe site-ul clubului. Acele acte nu demonstreaza cu nimic ca actuala societate a lui Mititelu este continuatoarea echipei din 1991. Patronul Craiovei ne-a demonstrat cu acte ca echipa lui este urmasa lui ASFC Universitatea Craiova, dar nu regasim nici in actele de acum un an de zile si nici in cele de ieri, documente care sa demonstreze legatura oficiala intre FC Universitatea Craiova (1991) si ASFC Universitatea Craiova (1994).

Ca si la articolul precedent, ramane la alegerea voastra sa decideti ce brand a “securizat” Mititelu si ce echipa va reprezinta.



Universitatea Craiova, brand securizat ilegal