Comunicate

Calatorii Rosiei Montane – solidaritate internationala

Va transmitem atasata povestea calatorilor Rosiei Montane ce dau de veste lumii intregi despre importanta patrimoniului, culturii si istoriei acestui loc pe care nu il vor niciodata distrus.

De lupta pentru salvarea Rosiei Montane s-a auzit demult in afara granitelor romanesti. Dar in vara aceasta, mai mult ca oricand, cauza va fi in mintea intregii Europe. De acest lucru au grija cativa oameni cu ambitii cat Apusenii de inalte: Tica Darie, Louisa Hoppe, Radu Paltineanu, Elena Vanica si Sophian Guidara. Ei sunt cei care-au facut cunoscute, mai intai in lumea virtuala, iar apoi pe drumurile celei reale, ideile „We love Rosia Montana” si „Travel for a cause”. Steagul campaniei Salvati Rosia Montana mai este purtat prin lume, vara aceasta, de pasionatii de raliuri care au parcurs 7000 de kilometri prin 13 tari, de alpinistul care s-a incumetat sa mearga in Everest Marathon si de romanii care vor veni la cea de-a 8-a editie FanFest pe biciclete si pe jos din Bucuresti si Alba-Iulia.

Gand la gand cu Rosia Montana
„We love Rosia Montana” este numele pe care Tica Darie (20) si Louisa Hoppe (23) l-au dat visului de a organiza un tur de protest din Copenhaga pana in Rosia Montana. Tica Darie a realizat deja acest tur, vara trecuta, cand, in 30 de zile, a parcurs 2533 de kilometri pe bicicleta din capitala daneza pana in Piata Veche din Rosia Montana. A ajuns acolo pe 15 august, in prima zi a festivalului FanFest, cand localnicii si membrii campaniei Salvati Rosia Montana l-au intampinat uimiti de cata perseverenta a plimbat bicicleta lui activista. La FanFest a cunoscut-o si pe Louisa Hoppe - motivul pentru care bicicleta si-a mai atasat un loc, iar motivatia s-a ridicat la patrat.

Louisa este o nemtoaica indragostita de Romania dupa un an in care a studiat in Cluj-Napoca si, cand s-au cunoscut, si-au promis ca vor schimba lumea incepand cu salvarea Rosiei Montane.
Zis si facut. In aceste zile, bicicleta tandem pe care au incarcat strictul necesar turului de protest si o ambitie uriasa, traverseaza vestul Europei spre Cluj-Napoca. „We love Rosia Montana” va ajunge in Romania pe data de 4 august, cand cei doi biciclisti vor da rotile pe o alta actiune sportiva de solidaritate - marsul pentru Rosia Montana, care se va sfarsi pe 12 august.

In cei 3000 de kilometri, traseul „We love Rosia Montana” include evenimente de informare organizate cu grija si promovate cu insistenta in 11 orase europene (Copenhaga, Hamburg, Berlin, Leipzig, Chemnitz, Dresden, Praga, Viena, Bratislava, Budapesta, Cluj) si in Rosia Montana. „Vrem sa ajutam localnicii din Rosia Montana si activistii campaniei Salvati Rosia Montana, atragand atentia la nivel international si aducandu-le, astfel, sustinere din afara granitelor.”

In drumul lor, Tica si Louisa  nu doar raspandesc vestea despre Rosia Montana, ci ii si inspira pe cei care le ies in cale. Zilnic, pe pagina lor de facebook puteti citi mesaje de solidaritate si de multumire . Optimisti, perseverenti si indragostiti de natura, Tica Darie si Louisa Hoppe sunt intruchiparea citatului scris mare pe site-ul proiectului lor: „Niciodata sa nu pui la indoiala faptul ca un grup mic de oameni dedicati pot schimba lumea. Intr-adevar, e singurul lucru care a schimbat-o vreodata” (Margaret Mead).

Travel for a cause
Tot pentru Rosia Montana, tot pe biciclete si la fel de ambitiosi calatoresc acum un moldovean, un roman si un canadian. Fiecare cu bicicleta lui, Radu Paltineanu, Elena Vanica si Sophian Guidara au plecat din aceeasi capitala ca si Louisa si Tica, dar, spre deosebire de acestia, au ales ales sa vorbeasca despre Rosia Montana est-europenilor si scandinavicilor.

Totul a inceput cand, la evenimentul organizat de Tica Darie in februarie 2013 in Copenhaga, Radu Paltineanu a inteles dimensiunea uriasa a distrugerii pe care ar cauza-o proiectul propus de compania miniera Rosia Montana Gold Corporation. De atunci si pana acum, cand pedaleaza in Rusia cu cei doi buni prieteni, a citit despre toate dimensiunile controversatului subiect, iar acum atrage atentia Europei despre el.
Aventura „Travel for a cause” a inceput pe 8 iunie si se va termina pe 5 august, cand se vor alatura aceluiasi mars ca Tica si Luisa.

Turul lor presupune 2422 km pe bicicleta, 127 km de mers pe jos, 2370 km cu trenul si 710 km cu feribotul. In total, calatorii au calculat aproximativ 5450 de kilometri pe care ii vor parcurge in 59 de zile, din Copenhaga pana in Rosia Montana. Astfel, traseul lor cuprinde Danemarca, Suedia, Aland, Finlanda, Estonia, Rusia, Ucraina, Crimeea, Transnistria, Moldova si Romania. In tot acest timp, cei trei vor campa si vor cauta cazare prin Couchsurfing.

13 tari pentru Rosia Montana
Cristian Cismaru si Christian Dumitrache sunt pasionatii de raliuri care, la inceputul lunii mai, au pornit intr-o aventura de 7000 km cu mesajul campaniei Salvati Rosia Montana. Cu logo-ul verde-rosu ancorat pe masina, ei au trecut prin Germania, Austria, Italia, Slovenia, Croatia, Bosnia, Montenegru, Kosovo, Macedonia, Bulgaria, Grecia, Turcia, Cipru de Nord, Cipru, Israel, Palestina si Iordania.

Cu numele „Cin cin cianuro”, cei doi au participat la raliul ALLGAU – ORIENT RALLYE 2013. Aflat la cea de-a 8-a editie, scopul acestuia este unul social, pentru sustinerea unor scoli din Turcia, Israel si mai ales Iordania. Timp de trei saptamani si jumatate, participantii au de indeplinit anumite task-uri sociale, dar ideea de baza era ca toti cei 7000 de km sa fie parcursi pentru o cauza mare. Ei au ales cauza Rosiei Montane. ”In momentul in care am hotarat sa participam, stiam deja cauza pe care o vom sustine. Capitanul echipei, impreuna cu mine suntem indragostiti de toata zona Bucium/Mogos si ne petrecem in fiecare an cateva saptamani la Ursita in Negrileasa, asa ca suntem acasa in zona din jurul Rosiei Montane.” – Cristian Cismaru.

Everest, acum stii de Rosia Montana
Intre calatorii care dau veste lumii despre Rosia Montana este si Calin Adam, care a dus steagul Salvati Rosia Montana intr-unul dintre cele mai grele maratoane din lume, Everest Marathon. Iubitor de munti si natura curata, el spune ca va returna steagul campaniei peste doi ani, cand va avea mai multe varfuri si expeditii in palmares.

Din Bucuresti, pe bicicleta, la Rosia Montana
”Ideea mi-a venit dupa ce mi-am cumparat o bicicleta noua si am vrut sa fac un tur de tara. M-am gandit ca Rosia este o destinatie buna, atat pentru peisaj, cat si pentru a fi solidar cu campania. Cum nu voiam sa merg singur, am facut un eveniment public la care oricine poate sa se alature. Vom merge 5 zile plus una pauza, de pe 10 pana pe 15 august. Pe 14 vrem sa ajungem in Alba Iulia, iar in dimineata urmatoare sa ne alaturam marsului care pleaca de acolo spre Rosia.” Astfel isi prezinta aventura pe bicicleta Daniel Tara, care inca nu a decis daca va alege sa realizeze traseul prin culoarul Rucar-Bran sau pe Valea Oltului. Ce a decis, insa, este ca va parcurge distanta dintre Bucuresti si Rosia Montana pe bicicleta, ca sa ajunga in prima zi a festivalului rezistentei din Apuseni, FanFest.

Alergam (si pedalam) pentru Rosia Montana
Cristi Pascal si Alexandra Roman vor ajunge la Rosia Montana tot pe 15 August, dupa un traseu in care Cristi va alerga, iar Alexandra va pedala. „La inceput, alergam amandoi, apoi, dupa ce am primit sponsorizare o bicicleta, Alexandra a inceput sa pedaleze. In traseu, eu vor alerga, Alexandra va pedala, iar cei ce doresc sa ne insoteasca, prin indiferent ce mijloace nepoluante doresc (alergare, bicicleta, skate, role, etc) sunt bineveniti.” – Cristi Pascal.

Ideea lor a aparut in urma unei simple intrebari: „Ce mai putem face pentru a sprijini Rosia Montana, pentru a o promova si informa cat mai multi oameni despre situatia de acolo?”. Astfel, fiind demult un alergator pasionat, a hotarat ca acesta va fi felul in care, vara asta, ii va inspira pe ceilalti sa lupte impotriva a ceea ce ar putea fi cea mai mare mina deschisa din Europa.

Asadar, cu multa ambitie, rezistenta fizica si dragoste pentru Rosia Montana, aventurierii care vor ajunge pe 15 august la Rosia Montana dau veste in lume despre importanta patrimoniului, culturii si istoriei acestui loc pe care nu il vor niciodata distrus.Calatorii Rosiei Montane – solidaritate internationala