Turneul Campioanelor

Cele mai mari nume din istoria tenisului feminin din SUA ne dau dreptate: Simona Halep a gresit tactica. "Nu este nimic inteligent. Win Fissette ar fi trebuit sa ii spuna"

Am fost si suntem singurii (din pacate) din presa de sport din Romania care avem curajul si coloana vertebrala sa sustinem ca tactica Simonei Halep a fost gresita si am explicat si de ce. O parte dintre voi ati fost de acord cu noi, o alta parte nu. Nu este nici o problema, ca nu facem concursuri de frumusete, ne spunem o parere fara frica si o argumentam. Haideti sa vedem ce au avut de spus Martina Navratilova, Lindsay Davenport si Billy Jean King, foste numar 1 mondial WTA, despre meciul in care Simona Halep a tras ca la galere cu Ana Ivanovic, inainte ca Simona Halep sa recunoasca la venirea in Romania ca "i-a cazut mana" in finala. De ce i-o fi cazut? Am spus si noi si explica acelasi lucru si niste legende din tenis, asa cum puteti citi mai jos.

Martina Navratilova, Lindsay Davenport si Billy Jean King au comentat meciul Halep - Ivanovic de la Tennis TV, alaturi de un comentator al carui nume nu il stim. Ii multumim cititorului nostru "alibaba" pentru pont, el ne-a spus despre aceste comentarii in discutiile din articolul de aici si vi le redam mai jos in sprijinul afirmatiilor conform carora Halep a gresit strategia. Atentie: nu vorbim de fair-play, nu vorbim de lasat adversarii sa castige, nu vorbim de mers la piata. Vorbim de strategie.

Una dintre cele trei jucatoare a spus la finalul setului al doilea, castigat de Halep ca  "nu este nimic inteligent sa faci lucrul acesta pentru ca o califici pe Serena in semifinale si va fi o cu totul alta in finala. Ne asteptam ca stafful tehnic al Simonei sa-i spuna ca este singura modalitate de a avea sanse sa cucereasca titlul. Nimeni din lume  nu ar critica aceasta strategie ca 'meci aranjat' deoarece este absoulut firesc ca orice om sa aleaga startegia care i se se potriveste cel mai bine pentru a castiga un razboi".

Criticul numarul 1 al lui Halep in comentariul Tennis TV a fost in setul al treilea chiar  Billy Jean King, jucatoarea care o lauda atat de mult zilele trecute pe Simona.

Spre finalul meciului Halep - Ivanovic, King a remarcat: "Ea este deja calificata in semifinale de dinainte de acest meci. Insa, se joaca deja de doua ore si noua minute, iar Halep e in mare forma. Cu toate acestea, nu cred ca vrea sa petreaca atata timp pe teren avand in vedere ca are maine semifinala si apoi poate finala".

"Cred ca Wim Fissette, cel care a antrenat-o si pe Kim Clijsters in zilele ei bune, ar fi trebuit sa ii spuna ceva in acest sens Simonei Halep", a mai spus King.

"Asa este, dar poate este dificil sa intri astfel in mintea unuei jucatoare atat de tinere", a adaugat Davenport.

Comentatorul a remarcat si el in cadrul aceleiasi discutii: "Acest meci este mai lung decat primele doua combinate ale Simonei Halep. In primele doua a stat pe teren putin peste o ora acesta dureaza de peste doua".

In plus fata de noi, cele trei foste jucatoare au cazut de acord ca " daca Simona face greseala sa creada ca o va putea bate pe Serena in finala din nou va fi total gresit. Serena va fi cu totul alta in finala". Si au avut dreptate.

Conversatia a avut loc in setul al treilea, in game-ul al saptelea castigat de Ivanovic, care se distanta la 4-3. Halep pierduse primul set la tie-break si il catigase pe al doilea, urmand ca pe al treilea sa piarda.

Asa ca nu suntem doar noi nebuni: strategia a fost gresita exact din motivele explicate mai sus de King, necontrazisa de Navratilova si Davenport. Am spus-o si noi aici (ieri) si aici din nou azi. Halep s-a extenuat inutil si, daca isi tinea conditia fizica si mentala, alta ar fi putut fi finala cu Serena.

Nu va lasati pacaliti sau indepartati de la drum de discutii despre fair-play si altele: strategia a fost gresita si punct. Fie ca place, fie ca nu place. Repetam, strategia personala nu inseamna blaturi, trantit meciuri, mimat, fair-play sau altele. Si strategia personala nu trebuie diminuata, aruncata in derizoriu, asa ca o discutie de mana a doua. Din contra, este ceva foarte important. Cine nu are sau nu a avut strategie ca sportiv inseamna ca a arat campul. Strategie inseamna strategie: sa te tii de ceva ca sa iti atingi scopul. In sport, in viata, in ce vreti voi. Cu mijloacele corecte, legale, pliate pe nevoile personale.

Halep a fost prea tanara si a gresit la Singapore: a vrut totul sau nimic. Dar ce a fost a fost si nu mai conteaza. Sa speram macar ca si-a dat seama, a invatat si ca in 2015 nu va mai repeta. Pentru ea, dar si pentru sanatatea noastra mintala, spulberata destul de mult dupa ce am vazut-o pe Serena asa.

Am scris cam mult pe tema asta, clarificasem de duminica dupa meci cum statea treaba, mai ales ca incercasem de joi sa gasim alaturi de voi cea mai buna strategie si parea ca era aceea pe care Halep nu a aplicat-o.



Cele mai mari nume din istoria tenisului feminin din SUA ne dau dreptate: Simona Halep a gresit tactica. "Nu este nimic inteligent. Win Fissette ar fi trebuit sa ii spuna"