Ciclism

Prezentarea Turului Italiei 2012, primul mare tur al anului

Turul Italiei da startul, sambata, sezonului marilor tururi din ciclism, iar orasul danez Herning serveste drept gazda pentru prima etapa a competitiei. Nu mai putin de 198 de ciclisti vor porni in cursa spre cucerirea tricoului roz.
Cursa din acest an debuteaza printr-un prolog de 8.7 kilometri, dupa care rutierii vor acoperi de 206 kilometri in jurul aceleiasi localitati daneze.

A treia zi in tara lui Hamlet propune un traseu de 190 de kilometri in circuit la Horsens, dupa care caravana Turului Italiei va face o zi de pauza pentru a permite rutierilor sa revina pe teritoriul Italiei.

Cursa va fi reluata, miercuri, cu un contratimp pe echipe de 33 kilometri la Verona. Urmeaza apoi traseul spre sud cu nu mai putin de patru etape de peste 200 de kilometri fiecare, cea mai lunga fiind mansa a opta intre Sulmana si Lago Laceno (229 km).

Prima intalnire cu muntele este programata in etapa a 7-a, intre Recanati si Rocca di Cambio, cand rutierii vor incheia mansa in urcare dupa 205 kilometri de traseu valonat.

In catarare se va incheia si etapa dintre Civitavecchia si Assisi, finalul intr-o usoara panta urbana fiind favorabil atacantilor plutonului.

A doua saptamana de cursa se va incheia cu un regal la inaltime, plutonul ajungand la mare intaltime in etapele cu final la Cervinia si Lecco/Piani dei Resinelli.

Ultima saptamana este si cea mai dura a cursei. Dupa a doua si ultima zi de pauza, ciclistii isi vor dezmorti picioarele intr-o etapa care urca lin pana spre 1000 de metri altitudine.

Mansa de la Pfalzen, unde in ultimii kilometri panta maxima ajunge si pana la 12 la suta, serveste drept incalzire pentru etapa care urmeaza a doua zi si care se incheie in coborare la Cortina d'Ampezzo, celebra statiune de schi.

Rutierii vor trece de doua ori la peste 2000 de metri altitudine, iar piatra de incercare este de departe Passo Giau (categoria 1). Din varful lui Giau pana la final traseul este numai in coborare.

Treviso-Alpe di Pampeago/Val di Fiemme si Caldes val di Sole-Passo dello Stelvio sunt ultimele doua etape cu final in catarare, aceasta din urma avand finalul la peste 2700 de metri altitudine dupa ce rutieri vor fi trecut si peste celebrul si temutul Mortirolo.

Favoritii la general

Printre favoritii la victoria finala candidati certi sunt Ivan Basso, dublul castigator al cursei, Michele Scarponi, rutierul care a primit la masa verde victoria din 2011 dupa descalificarea lui Alberto Contador, si luxemburghezul Frank Schleck, anuntat in ultimul moment liderul echipei RadioShack.

Nu trebuie scosi din calcule nici spaniolul Joaquin Rodriguez sau venezueleanul Jose Rujano Guillen, doi rutieri cu foarte bune aptitudini de cataratori. De asemenea in cartile pentru clasamentul general se mai afla cehul Roman Kreuziger.

Lupta la sprint

Din acest an clasamentul pe puncte al sprinterilor are un nou tricou, rosul fiind culoarea propusa de organziatori.

Campionul mondial Mark Cavendish este fara doar si poate omul de batut la sprint, dar din calcule nu trebuie scosi Thor Hushovd, Tyler Farrar, Matt Goss, Francesco Chicchi, Mark Renshaw, Daniele Bennati, fratii Haedo, Romain Feillu, Andrea Guardini sau Sasha Modolo.

Marele absent este Alessandro Petacchi, sprinterul echipei Lampre care a preferat sa se concentreze in acest an pe Turul Frantei, in conditiile in care echipa italiana mizeaza totul pe cataratorii Michele Scarponi si Damiano Cunego.

Tricouri distinctive

Roz – clasamentul general

Rosu – clasamentul pe puncte

Albastru – clasamentul cataratorilor

Alb – clasamentul tinerilor

Stiati ca...

Ivan Basso ar putea deveni, in eventualitatea unei victorii, cel mai varstnic invingator din istoria de 95 de editii a Turului Italiei. Recordul curent ii apartine lui Fiorenzo Magni, care in 1959 a castigat cursa la 34 de ani si 180 de zile. Basso ar avea in 27 mai, ziua finala a turului, 34 de ani si 183 de zile.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Prezentarea Turului Italiei 2012, primul mare tur al anului