Tenis

Simona Halep, campioana la Madrid

Simona Halep a castigat turneul de la Madrid, cel mai important din cariera ei dupa Indian Wells (2015), si ajunge la 12 titluri in cariera. In finala de la Madrid, una urmarita printre altii de Nadia Comaneci si Ion Tiriac, Halep a invins-o categoric pe Dominika Cibulkova, scor 6-2, 6-4. In urma acestui succes Halep urca doua locuri in clasamentul mondial si ajunge pe cinci inaintea turneului de la Roma. De asemenea, in Cursa pentru Singapore ajunge in topul opt cu cele 1000 de puncte obtinute la Madrid.
VIDEO: Mesajul Simonei Halep dupa titlul cucerit in capitala Spaniei.

O finala dominata autoritar de Halep inca de la prima minge, pe care a atacat-o la final si a obtinut punctul cu un voleu castigator. De-a lungul meciului Cibulkova n-a reusit nici macar un break, desi a avut trei sanse, in timp ce Halep s-a impus de trei ori din cinci sanse pe serviciul advers.

Extrem de concentrata si determinata, jucatoarea noastra a lovit puternic si precis cu dreapta nelasandu-i slovacei decat foarte putin optiuni. Doar 10 erori nefortate a comis Halep de-a lungul celor 80 de minute de joc, in timp ce Cibulkova a oferit nu mai putin de 23 puncte cadou.

De asemenea, Halep a reusit 20 de puncte direct castigatoare, si la acest capitol fiind peste Cibulkova (18).

Pentru Halep este primul titlu din mandatul lui Darren Cahill, sa spunem asa, si cel dintai titlu obtinut dupa Indian Wells in martie 2015, de asemenea un turneu din categoria WTA Premier Mandatory, adica plasat imediat dupa un concurs de Mare Slem. 

FINAL Simona Halep - Dominika Cibulkova 6-2, 6-4

20:33 (6-4) Halep serveste pentru cel mai mare titlu din cariera dupa Indian Wells. Primul punct este obtinut dupa un schimb prelungit. Slovaca trimite cu forehand-ul afara (15-0). Dubla greseala pentru Halep (15-15), dar raspunde imediat cu un as (30-15). Cibulkova returneaza afara si sunt doua mingi de turneu pentru Halep. Jucatoarea noastra inchide cu un as si este campioana la Madrid.

20:28 (5-4) Contre pied de senzatie reusit de Halep si are 15-0 pe serviciul advers. Cibulkova castiga cinci patru puncte la rand si game-ul. Urmeaza Halep la serviciu.

20:24 (5-3) Halep mai pune un as in teren la mingi de game. Nimic de facut pentru Cibulkova.

20:20 (4-3) Game de supravietuire pentru Cibulkova, dar Halep pastreaza un break avans si nu mai are nevoie decat de doua game-uri pentru obtinerea titlului.

20:16 (4-2) Halep serveste un as si inchide game-ul fara a-i mai oferi vreo oportunitate de revenire adversarei. Victoria e tot mai aproape.

20:09 (3-1) Minge de break pentru Cibulkova dupa ce Halep scapa o lovitura afara. Slovaca loveste puternic cu dreapta si mingea iese putin afara. Dubla greseala comisa de Halep la minge de game. A doua in acest meci. Se redreseaza insa cu un prim serviciu fabulos prin care o scoate mult in exterior pe Cibulkova. Game-ul s-a prelungit, iar Cibulkova s-a dovedit total neinsipirata la ultimele doua puncte. Mai intai a trimis afara cu tot terenul in fata, iar apoi s-a pacalit anticipand gresit ca mingea va iesi afara.

19:54 (2-0) Halep a revenit de la 0-30 in game-ul de serviciu si la 40-30 a avut sansa cu fileul. Intre timp vom avea o finala romaneasca duminica la dublu, Horia Tecau/Jean Julien Rojer urmand a juca impotriva perechii Florin Mergea/Rohan Bopanna.

19:49 (1-0) Trei mingi de break pentru Halep in debutul setului al doilea. Ultimul punct a fost obtinut dupa o defensiva sustinuta. Halep e hotarata sa faca un meci mare si pana acum e in grafic. Cibulkova salveaza doua mingi, insa Halep urca decisiv la fileu si inchide punctul. Break obtinut de jucatoarea noastra.

19:43 (6-2) Forehand urias reusit de Cibulkova in lung de linie. Probleme pentru Halep pe propriul serviciu (0-40), dar ce revenire, ce serviciu din partea Simonei. Cinci puncte la rand si Halep inchide primul set.

19:37 (5-2) Cibulkova se agata de acest set cu un game la zero.

19:35 (5-1) Halep se apropie la un singur game de castigarea primului set. Un game de serviciu in care nu i-a lasat nicio sansa adversarei.

19:31 (4-1) Minge de break pentru Simona dupa un retur devastator pentru adversara. Halep profita imediat si mai pune un game pe tabela spre satisfactia fanilor VIP pe care ii are in tribuna: Nadia Comaneci, Ion Tiriac, Bogdan Stelea, Cosmin Contra si altii.

19:27 (3-1) Meciul se aspreste si in cele din urma Halep isi castiga game-ul de serviciu, al doilea, dupa un forehand trimis afara de Cibulkova.

19:21 (2-1) Cibulkova devine agresiva, iuteste ritmul si a doua scurta incercata o surprinde pe Halep. Trei mingi de game pentru slovaca, iar aceasta modifica tabela.

19:19 (2-0) Simona isi castiga primul game de serviciu. Cibulkova a incercat sa rupa ritmul cu o scurta, dar a ratat complet executia.

19:12 (1-0) Incepe finala cu Cibulkova la serviciu, iar Simona ataca prima minge la fileu si castiga punctul cu un voleu. Halep incepe minunat cu un break si transmite un mesaj de forta adversarei sale.

19:05 Finalistele au ajuns pe teren. Se va juca in regim de sala, acoperisul arenei Manolo Santana fiind tras din cauza ploii. De vazut cum va afecta acest aspect calitatea meciului. Halep a mai disputat trei meciuri pe zgura in sala in acest an si este la 1-2.

Statistica interesanta a celor doua finaliste la turneul de la Madrid:

Halep (10-1 seturi)
Cibulkova (10-4 seturi)

Halep (6 ore pe teren)
Cibulkova (10 ore pe teren)

Pentru Halep este a doua finala din cariera la Madrid, dupa cea din 2014 pierduta in trei seturi la Maria Sharapova.

De cealalta parte, Cibulkova se afla la cea dintai finala din cariera intr-un turneu WTA Premier Mandatory.

Cele doua jucatoare s-au intalnit de patru ori, iar Cibulkova conduce cu 3-1 la general. Ultima disputa directa dateaza din sferturile turneului Australian Open din 2014, cand Cibulkova a eliminat-o pe Halep, cu 6-3, 6-0.

Halep a castigat singura disputa din cele patru care a avut loc pe zgura, in 2011 la Bruxelles, scor 0-6, 6-4, 6-3.

Interesant este ca in trei din cele patru meciuri directe Halep a pierdut un set la zero.



Simona Halep, campioana la Madrid