Cupa Davis

Dueluri de foc in Grupa Mondiala a Cupei Davis

Patru intalniri din cele opt programate la finalul acestei saptamani in primul tur a Grupei Mondiale din Cupa Davis tin capul de afis ca veritabile finale.

La Glasgow, pe pamantul scotian al lui Andy Murray, Marea Britanie primeste vizita fratilor americani de peste ocean. Dincolo de legaturile istorice dintre cele doua natiuni, la propriu fratii Bob si Mike Bryan sunt vedetele americanilor, in timp ce la simplu principala racheta este John Isner. Meciul de dublu are o importanta covarsitoare, in conditiile in care fratii Bryan sunt favoriti certi pentru punctul pus in joc sambata.

Mai la est, la Kraljevo, se joaca meciul dintre Serbia si Croatia, doua natiuni rivale cand vine vorba de sport si nu numai. Liderul mondial Novak Djokovic este liderul echipei Serbiei in fata unei echipe a Croatiei din randurile careia lipseste Marin Cilic. In aceste conditii, Croatia mizeaza pe tanarul Borna Coric (18 ani si 61 ATP), jucator care l-a invins recent la Dubai pe Andy Murray.

Trecand Oceanul Atlantic ajungem la o intalnire cu adevarat incinsa de soarele emisferei sudice, dar si de pasiunea pusa in joc de doua natiuni care pulseaza cand vine vorba de rivalitatea locala prin sport.

Argentina si Brazilia se dueleaza pe zgura la Buenos Aires in prima lor confruntare programata in Grupa Mondiala a Cupei Davis. Chiar daca Argentina propune jucatori mai bine cotati in clasamentul mondial, spre exemplu Leonardo Mayer (29 ATP), Brazilia ramane tara lui Gustavo Kuerten, fost castigator de Roland Garros, si care a eliminat Spania din Grupa Mondiala in septembrie trecut. Brazilia a invins ultima data Argentina in 1975.

Revenind in Europa, mai precis la Frankfurt, avem o alta intalnire cu importante conotatii istorice intre Germania si Franta. Echipa ''Cocosului Galic'' vine dupa finala pierduta in decembrie pe teren propriu in fata Elvetiei lui Roger Federer si Stan Wawrinka, dar in fata Germaniei pastreaza ascendentul moral al celor 76 de ani de invincibilitate.

Fiindca am adus vorba de Elvetia, trebuie spus ca detinatoarea Salatierei de Argint incepe apararea trofeului pe terenul Belgiei cu un efectiv inedit. Cel mai bine cotat jucator al Elvetiei este Yann Marti, ocupantul locului 292 mondial.

Celelalte intalniri din Grupa Mondiala sunt Canada-Japonia, Cehia-Australia si Kazahstan-Italia.



Dueluri de foc in Grupa Mondiala a Cupei Davis