Australian Open

O infrangere cusuta cu ata alba

Simona Halep a pierdut, extrem de surprinzator, in primul tur la Australian Open. O infrangere in fata unei chienzoaice de 23 ani care a facut, fara doar si poate, meciul vietii, dar care ridica in acelasi timp semne de intrebare si nu sunt deloc putine. Am pus aici si imaginile video din meci care reliefeaza ceea ce am scris mai jos. 
Pariaza pe Australian Open: Bonus special la NetBet pentru Australian Open - O saptamana de tenis | Bonus general de 450 de lei la NetBet | Bonus de 200 de lei la Winmasters, vezi aici cotele de la Australian Open

Zhang ajunsese pe tabloul principal in urma calificarilor si incerca prima sa victorie intr-un turneu de Mare Slem dupa 14 eliminari consecutive in primul tur, dar care in acealasi timp era vazuta de toata lumea drept victima sigura in fata Simonei Halep.

In cel de-al treilea tur al calificarilor, asa cum am scris inainte de meci, Zhang abia trecuse cu 8-6 la game-uri in setul decisiv de celebra Virginie Razzano, numarul 210 mondial! E drept, Razzano a fost la un moment dat numarul 16 in lume.

Chiar in seara de dinainte de meci, Halep oferise un interviu pentru Eurosport in care spunea ca se simte excelent, este recuperata fizic si ca este gata total de Australian Open. Terenul era pregatit pentru un meci mare. Dar mare in ce sens? Mare pentru cei care citesc printre randuri doar.

Cu largul suport al Simonei Halep, Zhang a dat lovitura cea mare chiar la Australian Open in fata favoritei numarul doi a intrecerii. Jucatoarea noastra pierduse in 2015 pierduse un singur meci in fata unei jucatoare din afara topului 100 mondial, dar in turul 3 al unui turneu de Mare Slem, la US Open, si nu in primul tur al unui turneu de Grand Slam care, chiar dupa spusele ei, este turneul preferat din punctul de vedere al suprafetei de joc.

Cand spunem cu largul suport ne referim mai ales la faptul ca Halep a uitat sa loveasca acolo unde nu se afla adversara. In loc de un joc stanga dreapta, a lovit mereu confortabil in racheta lui Zhang, care normal nu prea avea cum sa rateze.

Zhang ocupa in prezent locul 133, dar aceasta pozitie nu se reflecta nici pe departe in evoluatia aratata pe Margaret Court Arena. Totusi, ea si-a putut face jocul si pentru ca Halep i-a returnat slab. Altfel, cu un joc normal, putea sa stea in cap pentru ca nu avea nici o sansa.

Cu un joc super ofensiv inca din debut, Zhang a lasat impresia ca ea ocupa locul doi mondial si Halep este una dintre debutantele aflate in cautarea primului succes la o competitie majora. Chinezoaica avea cota de 10.5 la pariuri, asa ca cine a stiut sa parieze pe ea a castigat bani frumosi.

Desi a avut de partea sa un prim serviciu care a functionat la 73%, Halep a jucat mai mereu prea scurt (asa cum avea sa recunoasca si ea dupa meci), i-a dat la mana, cum se spune, adversarei si aceasta nu a asteptat prea mult invitatia la atac lansandu-se intr-un tenis total, ofensiv, un tenis care a lasat-o pe Simona in umbra.

[news-117434]

Cand s-a apropiat de liniile terenului cu lovituri decisive, s-a vazut cat se poate de clar ca Halep o poate trimite repede acasa pe Zhang. Intrata insa in jocul adversarei si fara a risca prea mult, Halep a fost o prada usoara in putin peste o ora.

Halep a reusit sa converteasca doar 3 din cele 12 puncte de break avute, in timp ce in fata adversarei a cedat 5 breakuri din 7 sanse. Intr-un meci intreg ea a trimis doar 11 lovituri castigatoare.

Condusa cu 4-0 si 5-2 in primul set, Halep a reusit in cele din urma sa recupereze cele doua break-uri care facusera pana atunci diferenta, dar doar pentru a-si pierde serviciul la 4-5. Si implicit primul set, unul in care Zhang si-a trecut in cont nu mai putin de 20 de puncte direct castigatoare, spre deosebire de cele doar cinci ale lui Halep. O cifra, sa recunoastem, modesta pentru o pretendenta la un titlu major si pentru un numar 2 mondial.

Setul secund s-a jucat la 3-1, cand Halep avea un break in fata si a irosit prea usor alte doua sanse de a castiga contra serviciului. Se putea distanta in acel moment la 4-1 si urma la serviciu pentru un eventual 5-1. Era o sansa uriasa pentru trimiterea partidei in decisiv.

Condusa cu 3-1, Zhang a legat nu mai putin de cinci game-uri in fata unei Simona Halep transformata intr-o anonima. 

Ca fapt divers, Simona Halep era considerata inaintea meciului cu Zhang un pariu sigur si tot ea spusese ca se simte bine din punct de vedere fizic, pentru a scoate din calcule discutia despre tendonul lui Ahile.

De cealalta parte, Zhang era o victima sigura pentru casele de pariuri, cu o cota de peste 10 la victorie, dar cu toate acestea tanara chinezoaica a dat peste cap toate socotelile si a detonat “bomba” in primul tur la Australian Open.

[news-117407]

Un Australian Open desfasurat sub suspiciunea meciurilor aranjate la nivel inalt in tenis, dupa cum a anuntat BBC chiar luni prin publicarea unui document clasificat. Acesta arata cum 16 dintre primii 50 de jucatori ai lumii au participat in ultimii zece ani la aranjarea de meciuri in circuit, inclusiv la turneele de Mare Slem. Opt dintre acesti odiosi, pentru a-l parafraza pe Quentin Tarantino, se afla in competitia de la Australian Open.

Ilie Nastase a insinuat pe departe, citand un prieten, cum ca in tenisul feminin orice este posibil.

[news-117424]



O infrangere cusuta cu ata alba