Cupa Davis

'Cneazul' Andrei Pavel a sunat adunarea pentru barajul cu Ecuador: "Suntem favoriti!"

Jucatorii care vor reprezenta Romania la finalul acestei saptamani in barajul pentru calificarea in Grupa Mondiala a Cupei Davis au vorbit, marti, in cadrul unei conferinte de presa, despre intalnirea cu Ecuador, echipa pe care in urma cu sapte ani o invingeam la Quito la capatul unui meci memorabil. La evenimentul desfasurat la Centrul National de Tenis au participat presedintele Federatiei Romane de Tenis, Ruxandra Dragomir, jucatorii Victor Hanescu, Adrian Ungur, Victor Crivoi si Horia Tecau, precum si capitanul nejucator Andrei Pavel. Galerie foto: accesati aceasta pagina pentru a vedea mai multe imagini cu jucatorii romani la conferinta de presa. Va prezentam mai jos declaratiile surprinse la fata locului de reporterul Onlinesport.ro
Liderul din teren al echipei noastre, Victor Hanescu, a declarat ca Romania este favorita la calificarea in elita tenisului mondial: "Din punct e vedere al clasamentului nu arata a echipa puternica, dar compenseaza cu o mare experienta in Cupa Davis. Sunt ca o familie si se inteleg foarte bine. Pe fratii Lapentti ii stiu bine si pot spune inca de pe acum ca nu va fi un meci usor. Suntem favoriti, dar trebuie sa ne facem bine treaba pe teren.

"Nu am uitat meciul de la Quito. A fost un moment deosebit pentru noi, am obtinut o victorie importanta, care ne-a dat incredere pentru anii care au urmat. Sper sa nu se mai repete cursul jocului de atunci si sa castigam dupa un meci mai scurt acum", a spus Hanescu.

Clasat pe locul 54 mondial, cea mai buna pozitionare dintre toti jucatorii participanti la meciul Romania-Ecuador, Victor Hanescu a continuat: "Ma simt pregatit, desi vin dupa un sezon foarte lung fara nicio pauza. O sa fie un meci greu, mai ales din punct de vedere fizic. Jucam pe o suprafata noua si Federatia si-a asumat un risc mare cu aceasta. Nu stiu in acest moment cat ne avantajeaza suprafata, aceasta fiind una lenta, chiar atipica pentru jocul de zgura".

Capitanul nejucator Andrei Pavel a adaugat la randul sau ca este multumit de arena construita la Centrul National de Tenis special pentru intalnirea cu Ecuador si ca asteapta publicul sa fie prezent intr-un numar cat mai mare.

"Sper sa se umple tribunele si sa ne bucuram de sprijinul publicului propriu. Federatia a facut tot posibilul pentru a organiza cat mai bine acest eveniment intr-ul loc inedit pentru Cupa Davis. Terenul este complet nou, zgura fiind pusa pe un covor special. Este un teren foarte bun. In ceea ce priveste echipa, nu am stabilit al doilea jucator care va evolua la simplu. Adrian Ungur a avut rezultate mai bune in circuit fata de Victor Crivoi, dar ma voi decide inaintea tragerii la sorti (n.r. - aceasta va avea loc joi, 16 septembrie, la Cercul Militar din Capitala, cu incepere de la ora 12)".

Prezenta alaturi de echipa, presedintele FRT, Ruxandra Dragomir, si-a exprimat increderea intr-un rezultat pozitiv cu Ecuadorul: "Asteptam un rezultat bun. Acum totul depinde de jucatori. Noi am facut tot posibilul sa organizam acest eveniment aproape de perfectiune. Romania este favorita, iar Victor Hanescu ar trebuie sa ne aduca doua puncte la simplu. Imi doresc victoria pentru tragerea la sorti ne avantajeaza foarte mult".

Cu sase titluri in acest sezon si o finala jucata la Wimbledon, Horia Tecau este numarul unu in echipa de dublu a Romaniei. Clasat in aceasta saptamana pe locul 18 ATP la dublu, cea mai inalta clasare din cariera, Tecau a declarat: "Rezultatele obtinute anul acesta mi-au dat incredere si pentru meciurile de Cupa Davis. Am avut un joc constant si sunt increzator".

Romania intalneste Ecudoar, vineri, sambata si duminica, intr-un meci care conteaza pentru barajul Grupei Mondiale a Cupei Davis. Partidele au loc la Centrul National de Tenis intr-o arena de 3200 de locuri special amenajata pentru aceasta intalnire. Biletele de acces au pretul de 50 lei, existand si posibilitatea unui abonament pentru cele trei zile in valoare de 100 lei.

Cele doua echipe s-au mai intalnit o singura data in Cupa Davis. Se intamplat intre 19 si 22 septembrie 2003, la Quito, tot intr-o partida de baraj pentru calificarea in Grupa Mondiala. Romania s-a impus atunci cu 3-2. Meciul a intrat in istorie prin desfasurarea dramatica, stabilindu-se totodata si un nou record de game-uri jucate in Cupa Davis de la introducerea tie-breakului in 1989. S-au jucat nu mai putin de 281 de game-uri.

Meciul din urma cu sapte ani a fost cel mai lung din istoria competitiei si ca durata, partida avand 21 de ore si 37 de minute, iar toate cele cinci meciuri au avut nevoie de cinci seturi.

Cel mai lung meci a fost cel dintre Nicolas Lapentti si Victor Hanescu, acesta terminandu-se dupa 4 ore si 58 de minute. Lapentti s-a impus cu 6-4, 6-7 (4), 6-7 (5), 7-6 (13), 6-3.

Onlinesport: Dumitru Stircu


'Cneazul' Andrei Pavel a sunat adunarea pentru barajul cu Ecuador: "Suntem favoriti!"