Sporturi de iarna

Romanii ataca din nou Himalaya

Asociaþia ProExpedition Romania va organiza in perioada 30 ianuarie 2007 - 5 martie 2007 expediþia alpina «SIGUNIANG 2007», in Himalaya, Regiunea Autonoma Tibetul de Est, transmite corespondentul Rompres.
Doi dintre cei cinci membri ai expediþiei, Liviu Neagoe ºi Emilian Camerzan, au declarat, in conferinþa de presa, ca scopul expediþiei este cucerirea unui varf de 6.250 de metri din Himalaya, prin escaladarea peretelui de 1.500 de metri al varfului Siguniang, incercat pana acum fara succes de zece echipe de alpiniºti din lume ºi stabilirea, in premiera mondiala, a celui mai dificil traseu posibil pe acest perete. Expediþia Siguniang 2007 este considerata varful performanþei in tehnicile moderne de escalada a pereþilor mari (Big Wall), fiind o combinaþie de escalada sportiva ºi expediþie.

Plecarea va avea loc marþi dimineaþa, de pe aeroportul Feriheghy, din Budapesta.

Este prima expediþie de iarna din Himalaya, la minus 10 grade Celsius. Alpiniºtii mizeaza pe vremea stabila din acest anotimp, fara variaþii de temperatura care sa creasca pericolul producerii de avalanºe. Peretele de escaladat se afla intr-un fel de caldare naturala, ferita de intemperii, inconjurat de varfuri de 6-7.000 de metri.

Printre cele mai izolate colþuri de pe planeta, cu pereþi de stanca de pana la 2.000 de metri inca necuceriþi, Himalaya reprezinta astazi cea mai mare provocare, pe care cei cinci membri ai expediþiei doresc sa o infrunte.

Stilul Big-Wall foloseºte tehnici speciale de escalada. In cele aproape 16 zile de ascensiune a peretelui, alpiniºtii vor dormi suspendaþi, in locuri de odihna speciale. Hrana va fi asigurata de preparate liofilizate, concentrate.

Membrii expediþiei sunt: Leslie Fucsko, oradean stabilit in Franþa, preºedintele Asociaþiei Ghizilor Montani din Franþa, coordonatorul echipei, Cozmin Andron, alpinist din Baia Mare, stabilit de ºapte ani in China, Ioan Neagoe, inginer de telecomunicaþii din Braºov, arbitru certificat de alpinism ºi schi, ºi bihorenii Emilian Robert Camerzan, alpinist industrial, ghid alpin, specialist in 'aid-climbing', ºi medicul Liviu Neagoe, alpinist dedicat pereþilor mari ºi escaladei pe cascade de gheaþa.

Ceea ce ii uneºte pe toþi este pasiunea pentru munte ºi escalada. ''Eu cred ca important este sa visezi cat mai mult, pentru ca macar unul dintre visele tale sa aiba ºansa sa devina realitate,' a declarat Liviu Neagoe. Intalnirea cu Leslie ºi Cosmin este programata pentru 31 ianuarie, in localitatea Guangzhou, in sudul Chinei. Mai multe informaþii, ca ºi noutaþile din timpul expediþiei, transmise telefonic, sunt ºi vor fi postate pe site-ul www.proexpedition.org. Din palmaresul acestor alpiniºti fac parte varfurile Matterhorn (4.478 metri,Elveþia), Denali (6.194 metri, Alaska) ºi alte piscuri din Caucaz.


Romanii ataca din nou Himalaya