Snooker

Robertson castiga la Crucible

Neil Robertson l-a invins luni noapte pe Graeme Dott, 18-13,in finala Campionatului Mondial de Snooker de la Crucible si a devenit primul jucator din afara Marii Britanii si Irlandei care sa castige titlul suprem dupa Cliff Thorburn in 1980.

Australianul a urcat pe locul al doilea in clasamentul mondial in urma acestei victorii. Robertson a inceput finala condus cu 5-3, insa jocul sau a devenit din ce in ce mai bun, pe fondul erorilor scotianului Dott. Robertson a introdus ultima bila, cea castigatoare in jurul orei 3 dimineata, egaland recordul celei mai tarzii incheiate finale detinut de John Higgins si Mark Selby in 2007.

Robertson, in varsta de 28 de ani, a devenit primul jucator australian de snooker campion mondial. "Este absolut incredibil", a spus la final Robertson, sustinut la Crucible de familia sa.

"Nu imi vine sa cred. In optimile de finala am fost condus cu 11-5 de Gould si apoi cu 15-9 in semifinala cu Ali Carter, pentru ca apoi sa ajung in finala si sa castig", a mai spus australianul care a incasat un cec de 300.000 de euro pentru victorie.

De cealalta parte, Dott (32 de ani), s-a luptat cu forma sa proasta din ultima vreme, dublata si de o depresie, pentru a ajunge in cea de-a treia finala a carierei. Fostul campion mondial de la Crucible a admis ca nu a fost in cea mai buna forma in finala, dar a recunoscut si superioritatea adversarului.

"Am pierdut in fata unui jucator mult mai bun, nu stiu cum am reusit sa iau cele 13 frameuri. Am reusit insa un joc satisfacator si o finala, ceea ce ma face sa cred ca voi putea mai mult la anul", a spus Dott.

Ultima sesiune a inceput de la scorul de 12-10 pentru Robertson. Dott a facut multe greseli, apasat si de diferenta de scor. A ajuns la doar un frame distanta, 13-12, insa la nici o ora distanta in frameul 29 (cel mai lung al meciului) Robertson se desprindea la 16-13.

Dott si-a aratat frustrarea in penultimul frame, cand a spart in forta si trei bile rosii au ramas pe marginea buzunarului oferindu-i lui Robertson partida in jocul imediat urmator cand australianul a incheiat printr-un break de 53 de puncte.

Onlinesport


Robertson castiga la Crucible