Snooker

Ronnie O'Sullivan triumfa la Masters

Editia din 2009 a Mastersului gazduit de Wembley Arena a programat in faza finala o intalnire de poveste intre campionii ultimilor doi ani, Ronnie O'Sullivan si Mark Selby. Intalnirea s-a terminat luni dimineata dupa ora 2 si a fost in direct pe Onlinesport.ro. Dupa mai bine de 7 ore si jumatate de la inceputul finalei victoria a fost obtinuta de Ronnie O'Sullivan, jucator care a intrat astfel pentru a patra oara in cariera in posesia prestigiosului trofeu, dupa succesele inregistrate in 1995, 2005 si 2007.
Ronnie O'Sullivan - Mark Selby 10-8

69 (68)-28, 88(40)-0, 4-97(82), 114(101)-1, 54-59, 0-80(76), 40-70(50), 64 (53)-58, 63-62(41), 29-109(101), 0-93(89), 19-114(114), 69(53)-9, 70(43c)-65(55), 110(110)-0, 0-76(69), 51-50(49), 71(55)-16

Ronnie O'Sullivan este in acest moment de departe cel mai bun jucator de snooker al planetei, lucru certificat de titlul de campion mondial obtinut in 2008 la Crucible, de succesul inregistrat la Masters in fata lui Mark Selby si de prima pozitie ocupata in clasamentul mondial, arena din Londra fiind locul cel mai cald pentru campionul englez.

Pentru victoria de la Wembley Arena, O'Sullivan va fi recompensat cu un cec in valoare de 150.000 de lire sterline, in timp ce Mark Selby se va multumi cu jumatate din aceasta suma. Cum break-ul de 140 de puncte reusit de John Higgins in timpul turneului nu a fost egalat sau depasit, scotianul isi va rotunji la randul sau conturile cu un bonus valorand 10.000 de lire sterline.

Demna de finala unui Masters, disputa dintre O'Sullivan si de acum fostul campion Selby a fost una extrem de echilibrata si pasionanta, doar de doua ori existand o diferenta mai mare de un joc. Ronnie a condus cu 3-1 la prima pauza, dupa care cei doi au incheiat prima sesiune la egalitate, scor 4-4, Selby castigand trei din cele patru jocuri ale reprizei secunde.

O'Sullivan a preluat conducerea cu 5-4, pentru ca Selby sa revina avand pentru prima data avantaj pe tabela la finalul jocului 11 (6-5), dupa care a urmat desprinderea la 7-5. Ronnie a revenit puternic adjudecandu-si trei frame-uri la rand, astfel ca dupa 15 jocuri 'Racheta' era din nou in prim-plan. Selby a gasit puterea sa egaleze la 16, dar in cele din urma tensiunea finalei si-a spus cuvantul, cel supranumit de fani 'Bufonul din Leicester' suferind prima infrangere la Masters in doar al doilea an de participare.
  • Urmariti mai jos desfasurarea finalei frame cu frame, asa cum a fost prezentata in direct pe Onlinesport.ro incepand cu orele 16 ale dupa-amiezii de duminica si pana trecut de ora 2 a diminetii de luni:
Frame 18
Selby a deschis masa, iar Ronnie a ratat prima bila rosie la buzunarul superior drept, lasand bila alba in apropierea manunchiului. La solicitarea ambilor jucatori masa a fost refacuta. Nici unul dintre cei doi finalisti nu risca nimic in acest final pasionant de turneu, masa fiind refacuta pentru a doua oara. Situatie rar intalnita in circuitul mondial profesionist.

In cele din urma jocul s-a dezvoltat, fiecare dintre cei doi reusind cate 16 puncte. Selby a pierdut pozitia bilei albe si break-ul sau a luat sfarsit. Ronnie O'Sullivan a revenit la masa si a obtinut break-ul decisiv prin care a intrat in posesia titlului la Masters pentru a patra oara in cariera. 71(55)-16

Frame 17
Mark Selby a inceput bine jocul si a dezvoltat un break de 49 de puncte. Ratarea bilei albastre la buzunarul de mijloc din partea stanga a pus capat evolutiei sale la masa si O'Sullivan a preluat controlul mesei, avand bila neagra deblocata in apropierea punctului de repozitionare. In cele din urma a ratat si Ronnie o bila rosie, frame-ul intrand in faza loviturilor de siguranta. Jocul s-a decis la ultimele trei bile colorate, Ronnie O'Sullivan castigand la diferenta de un singur punct dupa ce a inchis masa. 51-50(49)

Frame 16
Mark Selby a avut nevoie de un break de 69 de puncte pentru a restabili egalitatea si a mentine suspansul in finala Mastersului de la Londra. Invingatorul se va decide in urma ultimelor trei jocuri posibile. 0-76(69)

Frame 15
Revenit in meci dupa ce a recuperat diferenta de doua jocuri care il separa de oponentul sau, Ronnie O'Sullivan se lanseaza pe constructia unui break maxim in debutul jocului. Fortat sa coboare la bila roz, Ronnie a pierdut perspectiva break-ului de 147, dar continua evolutia la masa fara greseala de aceasta data. In cele din urma O'Sullivan si-a trecut in cont jocul, cu un break de 110 puncte, si a revenit la conducere, castigand al treilea frame la rand. 110(110)-0

Frame 14
Joc foarte disputat cu un Ronnie O'Sullivan revenind din nou cand nimeni nu se mai astepta. 'Racheta' a riscat la ultima bila rosie o lovitura extrem de pretentioasa si astfel si-a croit drum spre castigarea la limita a frame-ului. 70(43c)-65(55)

Frame 13
A inceput primul joc al ultimei reprize din sesiunea finala. Incurajat puternic de suporterii sai din tribuna, Ronnie O'Sullivan a reusit un break de 53 de puncte, dar a ratat lovitura la bila neagra pentru a continua pentru un 147. Selby a revenit la masa, dar a ratat bila albastra si dupa doar 9 puncte a cedat pozitia la masa. Ronnie a castigat in cele din urma jocul si s-a apropiat pe tabela la un singur frame. 69(53)-9

Frame 12
O'Sullivan a pornit pe un break maxim, dar spargerea manunchiului nu a reusit, astfel ca 'Racheta' s-a repliat cu o lovitura de siguranta in spatele bilelor colorate cu punctaj mic. Selby a profitat din nou de apatia lui Ronnie si a reusit o inchidere superba de masa, cu un break de 114. Astfel, pentru prima data in aceasta finala Mark Selby are doua lungimi in fata lui Ronnie O'Sullivan. 19-114(114)

Frame 11
Pentru a doua oara in aceasta finala Mark Selby se afla la conducere, jocul 11 fiind unul la discretia 'Bufonului din Leicester'. Cu un control foarte bun asupra bilei albe, Selby a izbutit constructia unui break de 89 de puncte, lasandu-l pe O'Sullivan fara niciun punct pe tabela acestui frame. 0-93(89)

Frame 10
Deschidere foarte buna a lui Ronnie, 'Racheta' reusind spargerea manunchiului si continuarea break-ului initial. Ratare neasteptata la bila rosie plasa pe marginea buzunarului superior drept si astfel Selby a revenit la masa, avand toate sansele de a realiza un break bun. Favorizat de bila galbena care a blocat buzunarul superior stang in momentul revenirii lui Ronnie la masa de joc, Mark Selby a preluat initiativa si a restabilit egalitatea pe tabela, cu un break de 101 puncte. Bila neagra a fost aruncata de pe masa la ultima lovitura si echilibrul se mentine in continuare in fabuloasa finala de Masters. 29-109(101)

Frame 9

Ronnie O'Sullivan a deschis sesiunea secunda a finalei Mastersului de la Londra. Pus in dificultate dupa ce a ratat o lovitura la una dintre bilele rosii, Ronnie a reusit sa revina in extremis si sa castige jocul. Cu avantaj de un snooker in fata campionului mondial, Selby a comis un fault si o ratare si astfel a irosit sansa preluarii conducerii. 63-62(41)

Frame 8
O'Sullivan a inceput frameul 8 in forta, dar a ratat o rosie dupa ce a adunat 16 puncte. Au urmat mai mult de cinci minute de lovituri de siguranta, convenabile pentru Selby pentru a-l enerva si scoate pe Ronnie din mana. A reusit si a trecut la conducere cu 42 de puncte, numai ca O'Sullivan a revenit si a inchis miraculos masa, desi isi lasase alba relativ slab pentru penultima bila roz. (64-58)

Frame 7
Dupa 21 de puncte reusite de O'Sullivan in debut, Mark Selby a preluat initiativa si se indreapta cu pasi mari spre castigarea jocului. Selby s-a oprit dupa unbreak de 58 de puncte, permitandu-i lui Ronnie sa revina la masa pentru a recupera diferenta. Cu sanse minime de a recupera deficitul de puncte, O'Sullivan a cedat in cele din urma jocul la bila maro si Mark Selby preia pentru prima data conducerea in finala Mastersului. 40-70(50)

Frame 6
Frame-ul sase incepe sub semnul echilibrului, ambii jucatori cautand lovitura de siguranta ideala. Ronnie trimite o bila rosie pe marginea buzunarului superior drept si Selby are ocazia inceperii unui break decisiv pentru soarta acestui joc. 'Bufonul din Leicester' nu rateaza sansa ivita si castiga jocul sase cu un break total de 76 de puncte. Egalitate la trei, dupa ce O'Sullivan a condus cu 3-1 la pauza. 0-80(76)

Frame 5
Cei doi jucatori au revenit in arena pentru repriza secunda a primei sesiuni. Selby reuseste o lovitura de distanta si preia controlul mesei prin pozitionarea la bila neagra. Break de doar 27 de puncte in dreptul lui Selby si ratare la bila neagra. Ronnie revine la masa, dar nu reuseste sa se mentina in control. Dupa un duel tactic foarte disputat, Selby a castigat jocul cinci la limita si s-a apropiat la o singura lungime de O'Sullivan. 54-59

Frame 4
Mark Selby deschide jocul patru prin stanga manunchiului, acesta fiind ultimul frame al reprizei inaugurale. Ronnie O'Sullivan a reusit primul break de peste 100 de puncte al finalei, mai precis 101, si a intrat in avantaj pauza dintre reprizele primei sesiuni. Nicio replica din partea lui Mark Selby in acest meci, detinatorul titlului fiind pus in dificultate de un snooker la bila maro. 114(101)-1

Frame 3

Debutul jocului trei este amanat pentru cateva minute, O'Sullivan acuzand o problema la ochiul stang. Ronnie a revenit in arena si a deschis masa prin partea dreapta a manunchiului de bile rosii. Prins intr-un snooker greu in spatele bilei maro, O'Sullivan a pierdut pozitia la masa, astfel ca Selby a dezvoltat un break castigator care i-a asigurat matematic adjudecarea frame-ului al treilea. Break de 82 de puncte in dreptul lui Selby si scorul se strange pe tabela. 4-97(82)

Frame 2
Ronnie a inceput decis jocul al doilea, construind un break de 25 de puncte de la prima aparitie la masa. Cu 71 de puncte avans si un maxim disponibil de 67, Ronnie a pierdut pozitia permitandu-i lui Selby sa caute din nou break-ul. O'Sullivan a revenit la masa si a incheiat jocul, distantandu-se la 2-0 in debutul ultimului act de la Wembley Arena. 88(40)-0

Frame 1
Inceput echilibrat de finala, ambii jucatori incercand pe rand sa gaseasca calea spre un break decisiv. Ezitant la primele lovituri de siguranta, Ronnie O'Sullivan a preluat controlul mesei dupa o ratare a lui Selby la buzunarul superior stang. Ronnie a dezvoltat un break de 68 de puncte, dar a ratat penultima bila rosie, astfel ca Mark Selby a reveni la masa in tentativa de a recupera cu un snooker de 5 puncte diferenta de pe tabela. In cele din urma O'Sullivan a reusit sa trimita si ultima bila rosie intr-un buzunar si astfel a castigat primul joc al finalei. 69(68)-28



Ronnie O'Sullivan triumfa la Masters