Cupa Mondiala de Rugby 2007

Argentina cucereste bronzul mondial

Echipa de rugby a Argentinei a castigat finala mica a Cupei Mondiale, invingand echipa gazda Franta, cu 34-10, aceasta fiind a doua victorie a pumelor in fata cocosilor galici la aceasta editie a competitiei din Hexagon.

Invinsi de argentinieni in meciul inaugural al Cupei Mondiale, francezii s-au aruncat in atac inca din primele minute hotarati sa-si ia revansa si sa cucereasca medaliile de bronz ale competitei. Pumele s-au aparat bine, revenind la jocul pe inaintare practicat pana la semifinala pierduta in fata Africii de Sud, de aici si iritarea 'cocosilor galici' care in absenta inspiratiei ofensive au apelat la numeroase obstructii si duritati.

Deschiderea scorului a avut loc tarziu, in minutul 18, cand Jean-Baptiste Elissalde a transformat o lovitura de pedeapsa, remarcandu-se in continuare prin cateva interventii care nu-i fac cinste. Sud-americanii au pornit la atac si Felipe Contepomi a reusit egalarea trei minute mai tarziu, transformand la randul sau o lovitura de pedeapsa din pozitie centrala, dupa doua reprize de pugilism intre jucatorii celor doua echipe.

Preocupati mai mult de platirea politelor fata de adversari francezii au cedat in doua randuri, Felipe Contepomi si Hasan Jalil reusind doua eseuri prin care Argentina a stabilit scorul pauzei, 17-3. Finalul primei parti a fost unul urat, cu intrari peste limita regulamentului, pumni aplicati in plina figura si doua cartonase galbene, primite de Raphael Ibanez (Franta) si Alvarez Kairelis (Argentina).

Revenirea la rugby

In partea secunda cele doua echipe s-au preocupat mai putin de procedeele extrasportive si au practicat un rugby frumos, cu faze cursive, de mare atractivitate. Francezii au atacat mai mult, dar cei care au punctat pe tabela au fost argentinienii, Martin Aranburu reusind al treilea eseu al echipei sale, la capatul unei faze de mare spectacol (min.53). Pumele l-au pierdut in minutul 63 pe Leguizamon, eliminat zece minute pentru un placaj devastator aplicat noului intrat Sebastien Chabal.

Chiar si cu un om in minus argentinienii au gasit resursele necesare marcarii unei noi incercari, Ignacio Corleto culcand balonul in terenul de tinta francez in minutul 65, dupa o faza pornita in mare viteza de argentinieni din propriul '22'. In continuare s-a jucat deschis, la mana, francezii reusind primul lor eseu prin Clement Poitrenaud (min.69), dupa o patrundere foarte frumoasa pe trei sferturi.

Jocul deschis i-a costat pe francezi, cel mai bun marcator al Argentinei, Felipe Contepomi, reusind al cincilea eseu al Argentinei in meciul de pe Parc des Princes, tabela aratand un neverosimil 34-10 in favoarea pumelor, care au cucerit astfel medaliile de bronz la aceasta editie a Cupei Mondiale. Rezultatul de exceptie al Argentinei consfinteste intrarea echipei din America de Sud in elita rugby-ului mondial, existand posibilitate ca in viitor ca pumele sa evolueze intr-una din cele doua puternice competitii din emisfera nordica sau sudica.

Onlinesport: Dumitru Stircu



Argentina cucereste bronzul mondial