Jocurile Olimpice de Iarna Vancouver 2010

Eva Tofalvi, la un cartus distanta de medalie

Cea mai valoroasa sportiva din delegatia Romaniei de la Vancouver, Eva Tofalvi, a trecut foarte aproape, joi, in cursa individuala desfasurata pe distanta de 15 kilometri, de o clasare in premiera pe podiumul olimpic.
Aflata pe locul trei pana la intrarea in poligon pentru ultima din cele patru trageri, Tofalvi a ratat penultima tinta din concurs, moment in care sperantele pentru o medalie s-au spulberat. Din cele 20 de cartuse, Tofalvi l-a ratat pe al 19-lea, incasand 1 minut de penalizare care i-a ruinat sansele de medalie.

In cele din urma Eva Tofalvi a incheiat pe locul 11, egaland rezultatul de la Nagano (1998), cel mai bun de pana acum in ultimii 16 la Jocurile Olimpice de Iarna pentru Romania.

A 14-a la start, Eva Tofalvi a reusit una dintre cele mai bune curse din cariera, reusind sa doboare toate cele 15 tinte la primele trei treceri prin poligon.

Sperantele pentru o prima medalie romaneasca dupa decenii de asteptare au crescut pe masura trecerii timpului, recunoscuta fiind preferinta Evei pentru proba individuala.

Primele trei tinte de la ultima tragere au fost doborate pe rand, pentru ca la a patra sa vina ratarea care a indepartat Romania de un loc fruntas. Ar fi fost primul la Jocurile Olimpice de Iarna, dupa clasarea pe locul 6 la Lillehammer a dublului de sanie format din Ion Apostol si Liviu Cepoi.

Plecata a doua in cursa, Tora Berger din Norvegia a concursul de la inceput si pana la sfarsit, obtinand la final o meritata medalie de aur, prima dintr-o cariera incununata cu alte cinci urcari pe podiumul Campionatelor Mondiale.

Cronometrata cu timpul de 40 minute, 52 secunde si 8 zecimi, Berger a depasit-o cu 20.7 secunde pe Elena Khrustaleva, care a adus astfel prima medalie olimpica la biatlon din istoria Kazahstanului.

In posesia medaliei de argint a intrat bielorusa Darya Domracheva, care a sosit cu o intarziere de 28 secunde in raport cu Tora Berger.

Celelalte reprezentante ale Romaniei intrate in concurs au avut o evolutie modesta, cu multe ratari la cele patru treceri prin poligon.

O raza de speranta razbate totusi dinspre Reka Ferencz, campioana mondiala de juniori din urma cu o luna, care a incheiat pe locul 74, desi a avut patru ratari in poligon. Cu tragere pe zero tanara biatlonista romana ar fi urcat in primele 40 locuri.

Mihaela Purdea a incheiat pe locul 41, cu o intarziere de 4 minute, 34 secunde si 9 zecimi, dupa ce a ratat trei tinte in poligon. Dupa prima tragere, unde a doborat toate tintele, se afla pe locul 28.

Evolutie dezamagitoare pentru Dana Plotogea, care a ratat nu mai putin de sapte tinte in poligon, terminand cursa pe locul 81 din 86 de concurente, la 10 minute, 8 secunde si 3 zecimi de prima clasata.

Onlinesport
foto:
Mediafax / AFP


Eva Tofalvi, la un cartus distanta de medalie