Jocurile Olimpice de Iarna Vancouver 2010

'Celalalt Didier', primul elvetian campion olimpic la coborare dupa 22 ani

Cunoscut in circul alb sub denumirea de 'celalalt Didier' pentru clasarile sale in umbra mult mai titratului sau conational Didier Cuche, elvetianul Didier Defago a obtinut la Vancouver cea mai mare victorie a carierei, impunandu-se pentru doar 7 sutimi de secunda in fata norvegianului Aksel-Lund Svindal. Reprezentantul Romaniei, Dragos Staicu, nu a reusit sa termine cursa, abandonand la putin timp dupa start, dupa ce a ratat una dintre porti.
Al 18-lea la start, Defago a fost cronometrat la sosire cu timpul de 1 minut, 54 secunde si 31 secunde, deposedandu-l pe Svindal de sansa otinerii primului titlu olimpic din cariera.

Chiar si asa norvegianul castigator al globului mare de cristal sezonul trecut se poate declara multumit cu medalia de argint dupa problemele de sanatate intampinate in acest sezon.

Carismaticul american Bode Miller a impus timpul de referinta in prima parte a cursei, pentru ca in final sa termine pe a treia pozitie, la noua sutimi de secunda fata de invingator.

Pentru Miller, schior aflat inca in cautarea primului titlu olimpic, este a treia medalie la Jocurile Olimpice, dupa cele doua clasari pe locul secund la Salt Lake City.

Cel mai bun dintre austriei a fost Mario Scheiber, clasat al patrulea, la 21 sutimi de secunda in spatele lui Defago. Favoritul canadienilor, Erik Guay, nu a reusit sa urce mai sus de locul cinci, in timp ce favoritul Didier Cuche, a completat topul sase

In varsta de 32 ani, Didier Defago este primul elvetian campion olimpic la schi alpin dupa o pauza de 22 ani, ultimul aur pentru tara cantoanelor fiind adus de Pirmin Zurbriggen in 1988 la coborarea de la Calgary.

Defago a obtinut in cariera pana la Vancouver doar trei victorii, dar acestea au fost obtinute in locuri de legenda pentru schiul alpin mondial. In 2002 a triumfat in Super G-ul de la Val Gardena, pentru ca in 2009 sa reuseasca dubla istorica la Wengen si Kitzbuhel, pe cele mai grele partii de coborare din lume.

Onlinesport: Dumitru Stircu


'Celalalt Didier', primul elvetian campion olimpic la coborare dupa 22 ani