Jocurile Olimpice de Iarna Vancouver 2010

Jocurile Olimpice de la Vancouver au fost deschise

Ati urmarit, sambata dimineata, in direct pe Onlinesport, cu incepere de la ora 4:00, festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarna de la Vancouver. Romania participa la eveniment cu o delegatie formata din 29 sportivi. Eva Tofalvi a purtat tricolorul la intrarea in arena a sportivilor romani, iar cel mai mare hocheist din toate timpurile, Wayne Gretzky, a avut onoarea de a fi ultimul purtator al tortei olimpice. Un moment de reculegere a fost tinut in timpul festivitatii in memoria georgianului Nodar Kumaritashvili decedat in timpul antrenamentelor de la sanie, cu doar cateva ore inaintea deschiderii Jocurilor Olimpice.

Multumim pentru atentia acordata si va invitam sa ramaneti conectati in urmatoarele 16 zile la tot ce inseamna competitie olimpica la Vancouver.

7:01 Flacara olimpica a fost aprinsa in centrul BC Place Stadium, moment care a culminat cu terminarea festivitatii de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarna de la Vancouver. Festivitatea de deschidere s-a incheiat, dar intrecerile sportive sunt abia la inceput.

6:54 Torta olimpica este introdusa in arena. Urmeaza ultimele stafete printre purtatorii tortei numarandu-se si jucatorul de baschet Steve Nash de la Phoenix Suns. Traseul tortei continua prin Nancy Greene si Wayne Gretzky, cel mai mare jucator de hochei pe gheata din toate timpurile. Gretzky are onoarea de a fi ultimul purtator al tortei olimpice la Vancouver.

6:47 Este tinut un moment de reculegere in memoria sportivului georgian Nodar Kumaritashvili decedat in timpul antrenamentelor de la sanie.

6:41 In arena este introdus drapelul olimpic, care urmeaza a fi inaltat pe catarg pe fondul intonarii imnului olimpic.

6:38 Intreaga asistenta se afla in asteptarea tortei olimpice care va ajunge in arena in urmatoarele 12 minute.

  • 12.000 de persoane au purtat flacara olimpica, aceasta având pe teritoriul Canadei un parcurs de 45.000 de km.

6:33 Interpretul canadian KD Lang a interpretat piesa 'Hallelujah'.

6:31 Michelle Jean, guvernatorul Canadei, declara deschise Jocurile Olimpice de Iarna de la Vancouver.

6:26 Presedintele CIO, Jacques Rogge, urca la tribuna pentru mesajul de deschidere al Jocurilor Olimpice de Iarna.

  • "Dupa Montreal si Calgary este randul acum pentru coasta de vest si provincia Columbia Britanica sa organizeze Jocurile. Inainte de toate trebuie sa multumim tuturor oficialitatilor locale care au facut posibile aceste intreceri si miilor de voluntari. Fara acestia nu ar fi fost posibila aceasta organizare. Speram ca aceste jocuri sa se desfasoare in pace si prin respectarea spiritului olimpic. Sunteti modele pentru multi tineri din intreaga lume. Va rog sa impartiti valorile olimpice cand concurati si sa spunei NU dopingului".
6:16 Torta olimpica este prezentata intr-un moment care prefateaza momentul culminant al acestei festivitati de deschidere.

6:12 Momentul muzical continua cu poemul 'We are more' in interpretarea lui Shane Koyczan, care se doreste a fi o adevarata oda dedicata cetatenilor canadieni. "Suntem un experiment al schimbarii care influenteaza totul de la A la Z. Suntem stralucirea din China Town si cafeaua din mica Italie. Credem in generatiile care vor veni. Suntem aici in fata voastra cu speranta pe care o avem ca intr-o buna zi aceste lucruri se vor intampla. Suntem milioane de voci care strica: explorati in continuare. Suntem mai multi, suntem adevaratul nord puternic si liber". Un mesaj cu tinte precise din partea poporului canadian, un mesaj de deschidere catre intreaga lume.

6:09 Patinatorii isi fac loc in arena pentru a reprezenta disciplinele care se vor desfasura pe gheata de la Vancouver.

6:06 Sporturile de iarna in aer liber sunt reprezentate grafic prin 7 snowboarderi si 8 schiori care escaladeaza un munte creat in mijlocul arenei din Vancouver. Pentru prima data in istoria Jocurilor Olimpice de Iarna schi cross-ul va fi reprezentat ca sport olimpic. Din partea Romaniei concureaza la aceasta disciplina Ruxandra Nedelea.

5:57 Calatoria culturala din cadrul acestei festivitati continua spre preeriile Canadei, momentul muzical fiind asigurat de Johnny Mitchell, unul dintre cei mai apreciati compozitori si interpreti ai tarii gazda. Piesa 'Both sides now' este interpretata in BC Place Stadium.

5:46 Intreaga arena se transforma intr-un adevarat ring de dans, momentul artistic continuand cu ritmuri melodice traditionale.

5:37 De trei ori recompensata cu premiul Grammy, Sarah McLachlan din Nova Scotia interpreteaza piesa "Ordinary Miracle". Moment artistic si muzical de mare insemnatate. 'It's just a miracle, it's just another ordinary miracle today' interpreteaza Sarah McLachlan si intr-adevar, asistam la un nou miracol al Jocurilor Olimpice de Iarna ajunse la edtiai a 21-a.

5:30 Festivitatea din BC Place Stadium (Vancouver), o arena acoperita care poate primi pana la 60.000 spectatori, continua cu un moment artistic dedicat primilor locuitori ai Canadei, asa numitii canadieni de nord.

5:20 Artistii Bryan Adams si Nelly Furtado sunt invitati pe scena pentru a interpreta imnul Jocurilor Olimpice de la Vancouver.
  • 1660 de barbati si 1102 femei sunt înscrise în cele 15 discipline din program. Hocheiul este cel mai bine reprezentat, de 567 sportivi, urmat de schi alpin (324) si schi fond (300).

5:18 Delegatiile participante si-au ocupat locurile in spatiul special amenajat.

  • Vancouver organizeaza cea de-a 21-a editie a JO de Iarna dupa primele din 1924 de la Chamonix. Canada a mai gazduit JO de Iarna, în 1988, la Calgary.

5:13 Canada este natiunea care incheie defilarea statelor participante la editia din acest an a Jocurilor Olimpice de Iarna. 206 sportivi din tara frunzei de artar vor intra in competitia gazduita de Vancouver.

  • 2762 de sportivi din 82 de tari se vor întrece în cele 15 discipline, care se vor desfasura în perioada 12-28 februarie. Organizatorii JO de la Vancouver au anuntat ca în total sunt aproximativ 5.500 de persoane acreditate, acestea fiind sportivi, antrenori, medici si oficiali.

5:09 Patinatorul Sebastien Lambiel poarta drapelul Elvetiei la intrarea in arena de la Vancouver.

5:07 Suedia, Elvetia si Statele Unite ale Americii sunt ultimele trei mari natiuni din punctul de vedere al reprezentarii, americanii avand de altfel cea mai numeroasa delegatie de sportivi - 215!
  • Cu 216 medalii (78 de aur, 80 de argint si 58 de bronz) Statele Unite ocupa locul doi la general.

5:04 Dupa defilarea delegatiei Romaniei in arena au intrat reprezentantii Federatiei Ruse acestia fiind in numar de 177.

  • Rusia ocupa locul trei in clasamentul din toate timpurile cu 194 medalii (78 de aur, 57 de argint si 59 de bronz), aici fiind inclus si palmaresul fostei Uniuni Sovietice

5:02 Delegatia Romaniei intra in arena, tara noastra deplasand la Vancouver un lot de 29 sportivi care vor concura la biatlon, schi alpin, sanie, bob, patinaj artistic, patinaj viteza, schi cross, schi fond si skeleton. Biatlonista Eva Tofalvi poarta tricolorul Romaniei.

4:57 Debut la Jocurile Olimpice pentru Muntenegru, singurul sportiv participant fiind Bojan Kosic acesta urmand a concura la schi alpin.

4:56 Principatul Monaco este reprezentat de trei sportivi, Alexandra Coletti la schi alpin si un echipaj masculin de bob 2 persoane.

4:55 Moldova a trimis la Vancouver 7 competitori, doi dintre acestia fiind naturalizati, este vorba de schiorii Urs Imboden si Christophe Roux. La 32 ani, Natalia Levchenkova este speranta Moldovei la o clasare fruntasa in concursurile de biatlon.

4:47 Cu o delegatie numeroasa se prezinta si Italia, nu mai putin de 109 sportivi din Cizma fiind prezenti la Vancouver. Principalul favorit la aur pentru delagatia Italiei este Armin Zoeggeler in proba de sanie. De asemenea Italia are sperante pentru clasari pe podium la schi fond si, de ce nu, la schi alpin.

4:44 Ungaria s-a prezentat la Vancouver cu 16 sportivi, in timp ce Islanda a deplasat un lot de doar 4 competitori.

4:43 Hong Kong, China este reprezentat de un sportiv la aceasta editie a Jocurilor Olimpice de Iarna.

4:41 Cu 153 sportivi inscrisi in competitie, Germania este una dintre marile favorite la un loc pe podiumul medaliilor.

  • 158 medalii (58 de aur, 59 de argint si 41 de bronz) este palmaresul general al Germaniei la cele 20 editii ale Jocurilor Olimpice de Iarna desfasurate pana acum. Locul 5 la general pentru Germania.
4:39 Delegatia Georgiei intra in arena cu doliu arborat la drapel in memoria sportivului decedat cu putine ore inainte in antrenamentul de la Sanie.
4:37 Finlanda intra in arena cu 95 sportivi, scandinavii fiind favoriti la hochei pe gheata, sarituri cu schiurile si schi fond.
  • Reprezentantii tarii celor 1000 lacuri au obtinut de-a lungul timpului nu mai putin de 151 medalii (41 de aur, 58 de argint si 52 de bronz)
4:35 Etiopia este una dintre natiunile exotice care au reprezentare la Vancouver, Robert Zeimichael Teklemariam concurand la schi fond.

4:30 Bulgaria intra in competitia olimpica avand un total de 18 sportivi, spre deosebire de China care a deplasat la Vancouver nu mai putin de 90 concurenti.

4:28 Cu un singur concurent, Bermuda este una dintre natiunile liliputane care participa la editia Jocurilor Olimpice de la Vancouver.

4:26 Delegatia Austriei intra in arena, un total de 81 de sportivi reprezentant tara valsului. Principalele sperante ale austriecilor la medalii se indreapta catre probele de schi alpin, sarituri cu schiurile si sanie.

  • Austria se numara printre natiunile care au participat pana acum la toate editiile Jocurilor Olimpice de Iarna alaturi de Canada, Finlanda, Franta, Marea Britanie, Ungaria, Italia, Norvegia, Polonia, Elvetia, Suedia si SUA.
4:22 Incepe defilarea natiunilor participante la a 21-a editie a Jocurilor Olimpice de Iarna. Prima este Grecia, urmata in ordine alfabetica de Albania si asa mai departe.
  • 2762 de sportivi din 82 de tari se vor întrece în cele 15 discipline, care se vor desfasura în perioada 12-28 februarie. Organizatorii JO de la Vancouver au anuntat ca în total sunt aproximativ 5.500 de persoane acreditate, acestea fiind sportivi, antrenori, medici si oficiali,

4:14 Primele patru natiuni bastinase ale Canadei sunt reprezentati in arena prin ridicarea a patru totemuri, cate unul pentru fiecare natiune.

4:10 In arena este adus drapelul Canadei, dupa care este intonat imnul national al tarii gazda, O Canada.

4:00 A inceput festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarna - Vancouver 2010.

Onlinesport: Dumitru Stircu
Foto: AFP / Mediafax Foto



Jocurile Olimpice de la Vancouver au fost deschise