Jocurile Olimpice de Iarna Vancouver 2010

Romania merge cu 32 de sportivi la Olimpiada de Iarna 2010

Directorul sportiv al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Alexandru Epuran, a declarat, marti, ca delegatia Romaniei care se va deplasa la Jocurile Olimpice de iarna de la Vancouver, in perioada 12-28 februarie, va cuprinde aproximativ 32 de sportivi.
"Inca nu avem o situatie clara in ceea ce priveste sportivii care vor merge la Jocurile Olimpice de la Vancouver. Dupa rezultatele sportivilor de pana acum am putea deplasa cam 32 de concurenti in Canada. Este greu sa spunem acum cine va merge si cine nu, pentru ca si baremurile se pot modifica si exista riscul sa ne trezim, cu cateva zile inainte de inceperea competitiilor, ca unii sportivi nu sunt calificati. De asemenea, sportivii desemnati sa mearga pot fi schimbati in ultimul moment. Pana in 20 ianuarie vom avea situatia clara si va fi publicata", a spus oficialul COSR.

Alexandru Epuran, care este sef de misiune al Romaniei la Jocurile Olimpice de Iarna de la Vancouver, a adaugat ca spera ca in urmatoarea perioada numarul disciplinelor la care vor participa sportivii romani sa creasca:

"In afara de Zoltan Kelemen de la patinaj, mai stim ca putem participa cu trei persoane la schi alpin si trei persoane la cross-country. Nu stim cati vor fi baieti sau cate fete. La biatlon, avand echipa de stafeta calificata, vom deplasa toate fetele, iar cu tot cu rezerva vor fi cinci. Speram ca la aceasta proba sa prinda calificarea si un baiat".

"Mai sunt la schi fond inca trei persoane, iar la sarituri mai sunt doi baieti care concureaza in Cupa Mondiala si care teoretic ar trebui sa fie calificati pentru JO, dar nu am primit nimic oficial pana acum. La bob avem din nou o situatie clara, cu doua echipaje calificate la baieti si cele doua echipaje de feminin. La sanie, avem cinci baieti si trei fete, iar la skeleton sa speram ca o sa se califice macar o fata. Chiar si la freestyle avem ceva sanse, cu o fata care este imediat sub linie, dar daca se mai fac ceva schimbari s-ar putea califica".

Directorul sportiv al COSR a precizat ca Romania va deplasa in Canada aproximativ 60 de persoane, acestea fiind sportivi, oficiali si antrenori. "Delegatia Romaniei va pleca toata spre Canada si nu vom avea cursa charter asa cum s-a intamplat la Beijing. Putem deplasa la Vancouver in jur de 60 de persoane, dintre care jumatate vor fi sportivi. Vom avea o echipa completa de medici, o echipa tehnica si putem spune ca nu ne va lipsi nimic", a declarat seful de misiune al Romaniei la Vancouver.

Epuran a mai spus ca pentru COSR urmeaza o perioada destul de grea, in care Romania va trimite sportivi la JO de Iarna, la Vancouver, la JO de Vara, la Londra, dar si la o editie de iarna si una de vara a Festivalului Olimpic al Tineretului European.

"Datoria comitetului olimpic este sa stranga bani si sa-i trimita pe sportivi la Jocurile Olimpice. Necazul este ca acum avem jocuri de iarna, peste doi ani sunt cele de vara, iar intre acestea mai sunt doua editii ale jocurilor de tineret. Este complicat, pentru ca nici sponsorii nu trec printr-o perioada prea buna, iar noi, orice ar fi, trebuie sa ne prezentam la aceste evenimente. Facem tot ce ne perminte legislatia si regulamentele CIO pentru a oferi toate conditiile sportivilor nostri", a adaugat oficialul COSR.

Alexandru Epuran a afirmat ca isi doreste ca sportivii romani care vor concura la Vancouver sa obtina macar o calificare in primele sase locuri ale unei discipline:

"Obiectivele participarii la jocurile de iarna nu pot fi comparate cu cele de la jocurile de vara. Nu sunt politician sa spun ca «vara nu-i ca iarna», dar cam asta ar fi situatia. Cu siguranta ca obiectivul fiecarui sportiv va fi sa-si depaseasca performantele pe care le-a obtinut pana acum. Eu sunt mai optimist si sper sa obtinem un punct, acest punct insemnand sa intri in primii sase la o disciplina. In Romania nu prea se pot practica sporturile de iarna. Cand vom beneficia de o infrastructura, dar si de educatia pentru astfel de sporturi, atunci vom putea emite pretentii".

Directorul sportiv al COSR a mentionat ca o va sprijini si pe prima reprezentanta a Romaniei la Jocurile Paralimpice de Iarna, schioarea Laura Valeanu.

"Intotdeauna i-am ajutat pe cei de la Comitetul National Paralimpic si le-am dat cate un banut, echipament si la fel vom face si acum. Ii vom ajuta si de aceasta data, pentru ca au o fata care va participa la jocurile paralimpice si se pare ca este destul de buna. Am vorbit si cu federatia de schi care, fara nicio ezitare, i-a oferit sprijinul pentru a-i asigura tot echipamentul necesar. Pana se va pune pe picioare si acest comitet noi le vom oferi ajutor pentru ca sunt ca fratii nostri", a declarat Epuran.

Cea de-a zecea editie a Jocurilor Paralimpice de Iarna se va desfasura in perioada 12-21 martie, tot la Vancouver. Laura Valeanu are piciorul drept amputat, de la nivelul gambei, in urma unui accident rutier suferit in anul 2006.

Mediafax


Romania merge cu 32 de sportivi la Olimpiada de Iarna 2010