Jocurile Olimpice de Vara Atena 2008

Alina Dumitru, prima noastra fata de aur

Judoka romana Alina Dumitru a castigat, sambata, medalia de aur la Beijing, categoria 48kg, reusind sa treaca in finala de cubaneza Yanet Bermoy printr-un ippon de senzatie.
In varsta de 26 de ani, Alina Dumitru a cucerit singura medalie care-i lipsea din bogatul palmares international, reprezentanta Romaniei invingand-o prin Ippon pe cubaneza Yanet Bermoy.

Dupa trei minute in care a dictat ritmul in arena, Alina Dumitru si-a pregatit atacul final mai intai printr-un proceu de Wazz Ari, care i-a adus 100 de puncte, pentru ca in cele din urma sa reuseasca un spectaculos Ippon.

De cinci ori campioana europeana si dubla medaliata cu bronz la Campionatele Mondiale, in 2005 si 2007, Alina Dumitru a reusit la Beijing sa aduca prima medalie pentru delegatia Romaniei in chiar prima zi de intreceri.

Medaliile de bronz au fost castigate de japoneza Ryoko Tani si argentiniana Paula Belen Pareto.

Cum s-a calificat in finala?

Semifinala cu experimentata Ryoko Tani a fost una extrem de echilibrata, ambele sportive preferand un stil defensiv in debut, fapt care a dus la penalizarea fiecareia dintre cele doua.

Reprezentanta Romaniei a realizat o foarte buna abordare tactica a meciului, fortandu-si adversara sa greseasca, astfel ca pana la finalul celor cinci minute regulamentare Ryoko Tani a mai primit alte doua penalizari.

Cu scorul de 100-10, Alina Dumitru s-a calificat in finala olimpica a categoriei 48 kg, unde o va intalni pe cubaneza Yanet Bermoy, aceasta trecand in semifinale de Pak Ok Song din Coreea de Nord.

Alina Dumitru a intrat in 'sferturi' la nici 30 de minute distanta dupa ce reusise calificarea in aceasta faza. In fata lui Youngran Kim, Dumitru a inceput precaut, iar trei minute din lupta au ramas fara puncte.

Cu aproximativ 1 minut ramas, Dumitru a reusit un Ippon fulgerator si a castigat lupta, alaturi de calificarea in semifinale.

In imaginea de mai sus, Dumitru ii face o priza ucigatoare nefericitei sale adversare din preliminarii, unguroaica Eva Cservnoviczki.

Cum s-a calificat in 'sferturi'

Tot sambata dimineata, Alina Dumitru a invins-o lejer in preliminarii pe unguroaica Eva Cservnoviczki prin Wazz-Ari cu scorul de 101-10, castigandu-si astfel locul in 'sferturi'.

Dumitru a fost prima sportiva din Romania care a intrat in concurs la Jocurile Olimpice de Vara de la Beijing.

Onlinesport


Alina Dumitru, prima noastra fata de aur