Jocuri olimpice

Rio de Janeiro, gazda JO 2016

Comitetul International Olimpic (CIO) a decis, vineri, ca Rio de Janeiro sa gazduiasca editia din 2016 a Jocurilor Olimpice de Vara, metropola braziliana fiind preferata in detrimentul oraselor Chicago, Tokyo si Madrid. Brazilienii au avut cel mai mare buget, de peste 14,4 de miliarde de dolari. Onlinesport v-a tinut la curent, in direct, inca de vineri dimineata cu sedinta de la Copenhaga in care CIO a ales orasul gazda al JO 2016. In 2012, competitia va fi gazduita de Londra.
Rio de Janeiro a primit 66 de voturi in ultimul tur al alegerilor de la Copenhaga pentru desemnarea orasului ce va gazdui Jocurile Olimpice din 2016, in timp ce capitala Spaniei, Madrid, care a ajuns, de asemenea, in faza a treia a scrutinului, a fost votata de 32 de membri CIO.

Situatia voturilor din cele trei tururi de scrutin de la Copenhaga:

Turul 1: Madrid - 28 voturi, Rio de Janeiro - 26, Tokyo - 22, Chicago (eliminat): - 18;

Turul 2: Rio de Janeiro - 46, Madrid - 29, Tokyo (eliminat) - 20;

Turul 3: Rio de Janeiro (castigator) - 66, Madrid - 32.

"Este incredibil, bulversant si spectaculos", a reactionat la desemnarea orasului Rio ca gazda a JO-2016 guvernatorul statului Rio, Sergio Cabral, in timp ce fostul fotbalist Pele a izbucnit in lacrimi.

"Rio a prezentat un dosar foarte solid, bazat pe o viziune a Jocurilor Olimpice care celebreaza sportivii si sportul si care da orasului, regiunii si tarii oportunitatea de a-si pune in aplicare ambitiile pentru viitor", a declarat presedintele CIO, Jacques Rogge.

"In aceasta seara am onoarea sa va anunt ca cea de-a XXXI-a editie a Jocurilor Olimpice va fi gazduita de Rio de Janeiro", a anuntat presedintele CIO, Jacques Rogge, care le-a multumit celorlalte candidate la organizarea JO-2012.

Chicago, oras care a fost sustinut, intre altii, si de fosta gimnasta Nadia Comaneci, a fost eliminat in primul tur la Copenhaga. Orasul eliminat in al doilea tur a fost Tokyo, in timp ce a capitala Spaniei, Madrid, a ramas in ultima runda, alaturi de orasul desemnat ulterior ca fiind castigator, Rio de Janeiro.

Jocurile Olimpice de vara de la Rio de Janeiro vor avea loc in perioada 5-21 august 2016.

Editia din 2008 a JO a avut loc la Beijing, iar in 2012 competitia va fi gazduita de Londra.

Asa am trait: Tragerea la sorti de vineri

19:50 RIO DE JANEIRO va gazdui editia din 2016 a Jocurilor Olimpice de Vara. Bucurie indescriptibila in randul delegatilor orasului Rio, printre acestia presedintele Luis Ignacio Lula Da Silva si legendarul fotbalist Pele. Sarbatoare si pe Copacabana unde sute de mii de oameni se bucura de rezultatul votului CIO, Rio de Janeiro devenind astfel primul oras din America de Sud care va organiza o editie a Jocurilor Olimpice. Nu trebuie uitat ca in 2014 Brazilia va organiza Cupa Mondiala de fotbal, aceste doua mari competitii, cele mai mari din intreaga paleta a sportului, urmand a avea un imens impact economic pentru Brazilia.

19:49 In cuvantarea sa, presedintele CIO multumeste celor patru orase pentru candidatura si implicare.

19:47 Jacques Rogge a urcat la pupitru si alaturi de intreaga asistenta asculta imnul Olimpic.

19:45 Cele patru orase candidate au fost prezentate. Urmeaza in urmatoarele minute anuntul oficial privind gazda JO 2016.

19:40 Dupa o scurta trecere in revista a editiei 2012 de la Londra sunt prezentate inca o data cele patru orase care si-au disputat gazduirea Jocurilor Olimpice de Vara din 2016. S-a inceput cu orasul american Chicago, cel care a fost eliminat dupa primul tur de scrutin.

19:35 Ceremonia de anuntare a orasului gazda pentru JO 2016 a inceput.

18:32 A fost ales orasul gazda pentru editia din 2016 a Jocurilor Olimpice de Vara. Rezultatul este tinut secret urmand a fi anuntat in cadrul unei ceremonii speciale.

18:30 Tokyo este al doilea oras candidat iesit din competitia pentru gazduirea JO 2016. Raman Rio de Janeiro si Madrid.

18:25 Surpriza de proportii, Chicago fiind primul oras iesit din competitie dupa primul tur de scrutin! Grea lovitura pentru presedintele american Barrack Obama, implicat direct in procesul de sustinere a candidaturii orasului Chicago.

18:20 Presedintele CIO, Jacques Rogge, s-a abtinut de la vot.

18:13 Sunt alese numerele din dreptul fiecarui oras gazda. 8 pentru Tokyo, 9 pentru Madrid, 4 pentru Chicago si 7 pentru Rio de Janeiro.

Votul membrilor CIO a inceput la ora 18:10 si se va incheia la 18:40.

"Va recomand sa alegeti Chicago. Daca o veti face si daca vom porni impreuna pe acest drum, atunci va promit ca orasul nostru si Statele Unite vor face ca lumea sa fie mandra de alegerea facuta", a spus presedintele american Barrack Obama in fata membrilor CIO de la Copenhaga.

Procedura votului va incepe la ora Romaniei 18:10, nu mai putin de 95 membri CIO urmand a-si exprima optiunile. Lipsesc din motive personale Saku Koivu, reprezentantul Finlandei, si Alpha Ibrahim Diallo din Giuneea. Intregul proces de votare pentru primul tur va dura 30 minute.

Chicago (Statele Unite), Madrid (Spania),  Rio de Janerio (Brazilia) si Tokyo (Japonia) sunt orasele dintre care se va alege vineri gazda JO 2016.

Chicago a fost desemnat in anul 1904 sa organizeze Olimpiada de Vara, dar competitia a fost mutata prin votul CIO in St. Louis. In cazul in care va ales, Olimpiada se va desfasura in perioada 22 iulie-15 august 2016. Chicago este favoritul presedinteli SUA, Barack Obama. Statele Unite au organizat ultima oara o competitie olimpica de vara in anul 1996, la Atlanta, iar iarna in Utah (2002).

Madridul este orasul care a mai candidat pentru organizarea JO din 1972 si din Londra 2012. Cea mai importanta locatie din Madrid din punct de vedere sportiv este Stadionul Vincente Calderon. Spania a mai gazduit Jocurile Olimpice din 1992, la Barcelona.

Rio de Janeiro a mai candidat in 1936, 2004 si 2012 pentru organizarea JO, fara a avea succes vreodata. Bugetul brazilienilor este de 14,4 miliarde de dolari, cel mai mare dintre cele patru orase. In cazul in care va gazdui JO 2016, competitia va fi programata in perioada 5-21 august. Franta sustine fervent Rio pentru organizarea Jocurilor de peste sapte ani.

Tokyo a gazduit in trecut o editie a Olimpiadei de Vara,  ceea ce il face cel mai experimentat candidat. Infrastructura sportiva realizata la JO din 1964 este si astazi folosita de populatia pasionata de sport a capitalei Japoniei.  Daca Olimpiada va merge in Tara Soarelui Rasare, atunci va fi programata in perioada 12-28 august.

Tokyo

Cu un punctaj de 8,3, orasul Tokyo nu se afla la prima experienta de acest gen, in anul 1964 gazduind cea de-a XVIII-a editie a Olimpiadei.

Capitala Japoniei este cel mai mare oras dintre cele patru candidate, avand o populatie care depaseste 12 milioane de locuitori. De asemenea, din punct de vedere economic, Tokyo este considerat unul dintre cei trei mari poli financiari ai lumii, alaturi de New York si Londra.

Proiectele cuprinse in dosarul japonezilor sunt marete, iar pe langa cele 21 de arene sportive deja existene, se vor construi inca 10, dintre care cinci vor fi folosite doar pe durata Olimpiadei. Astfel, printre cele mai importante proiecte ale niponilor se numara un stadion de 100.000 de locuri si satul olimpic, care va numara cinci cladiri "zgarie-nori", care vor reprezenta cele cinci cercuri ale miscarii olimpice.

Edilii orasului Tokyo vor sa revitalizeze astfel renumitul golf al orasului, o zona care, pana in prezent, a fost folosita pentru industrie si pentru comertul cu peste. Un avantaj al acestei idei il reprezinta faptul ca Golful Tokyo ajunge pana in zona centrala a orasului, iar accesul catre toate obiectivele destinate Olimpiadei se va face mult mai usor.

Conform reprezentantilor capitalei japoneze, Olimpiada care ar putea fi gazduita de Tokyo va pune accentul pe armonia dintre fiinta umana si natura, proiectantii avand ca misiune reducerea drastica a emisiilor de dioxid de carbon. Astfel, pe Insula Yumenoshima, creata artificial din deseuri, in urma cu aproximativ 40 de ani, se afla deja un stadion si o sala de gimnastica, iar pana in 2016 va fi acoperita de o padure deasa formata din peste 480.000 de arbori.

In fruntea campaniei de promovare a metropolei japoneze se afla doctorul Ichiro Kono si fostul prim-ministru al Japoniei, Taro Aso, care a participat la proba de tir sportiv a olimpiadei de la Montreal, din 1976.

In cazul in care Tokyo va primi din partea CIO dreptul de a gazdui Jocurile Olimpice din 2016, evenimentul se va desfasura in perioada 29 iulie - 14 august, iar Jocurile Paralimpice vor avea loc intre 31 august si 11 septembrie.

Madrid

Al doilea oras care a fost admis pe lista Comitetului International Olimpic este Madrid. Primind nota de 8,1 din partea CIO, locuitorii din capitala Spaniei asteapta cu sufletul la gura decizia din 2 octombrie, dupa ce au suferit o mare dezamagire atunci cand Londra a fost desemnata sa gazduiasca Olimpiada din 2012. Asadar, Madridul se afla la cea de-a doua candidatura consecutiva si a treia din istorie, dupa cea din 1972, pentru gazduirea celui mai asteptat eveniment sportiv.

Cu o populatie de aproximativ 3,2 milioane de locuitori, Madridul este cel mai important centru economic din Spania si unul dintre cele mai puternice din Europa. Beneficiind de o infrastructura foarte bine dezvoltata si cu arene sportive deja construite, capitala Spaniei nu va fi nevoita sa investeasca foarte mult. Totusi, Stadionul Olimpic, care ar putea gazdui ceremoniile de deschidere si inchidere ale JO si competitiile de atletism, va suferi modificari majore, capacitatea sa urmand a fi marita de la 20.000 de locuri, la 70.000. Nici pentru dezvoltarea retelelor de transport public nu va trebui sa se faca investitii prea mari, deoarece Madridul beneficiaza de una dintre cele mai bine dezvoltate retele de metrou din lume.

Conducatorii campaniei de promovare a candidaturii orasului spaniol considera ca Madridul este pregatit sa gazduiasca un asemenea eveniment, bazandu-se si pe experienta celor peste 100 de competitii sportive organizate in ultimii 10 ani in capitala iberica. De asemenea, Stadionul Santiago Bernabeu va gazdui in 2010 finala Ligii Campionilor, o buna oportunitate pentru CIO sa urmareasca la lucru autoritatile spaniole in cadrul unui eveniment major.

Presedintele campaniei pentru Madrid, Mercedes Coghen, detinatoarea unui titlu olimpic la hochei pe iarba, la JO de la Barcelona, din 1992, i-a chemat alaturi de ea pe Marta Dominguez, campioana mondiala la 3000 de metri obstacole, si pe Juan Antonio Samaranch, fost presedinte al CIO, in perioada 1980-2001. Cei trei au afirmat ca Madridul este orasul perfect pentru a gazdui Jocurile Olimpice de vara.

Totusi, in ciuda dosarului bine pus la punct, madrilenii s-ar putea lovi de un alt obstacol, acela ca, in 2016, Olimpiada ar putea fi cel de-al treilea eveniment olimpic consecutiv gazduit de un oras european, dupa ce la Londra, in 2012, vor avea loc JO de vara, iar in 2014, la Soci, se vor desfasura JO de iarna.

In cazul in care Madridul va primi din partea CIO dreptul de a gazdui Jocurile Olimpice din 2016, evenimentul se va desfasura in perioada 5 - 21 august, iar Jocurile Paralimpice vor avea loc in perioada 9 - 20 septembrie.

Chicago

Chicago, unul dintre marile orase din Statele Unite ale Americii, avand o populatie de aproximativ 3 milioane de locuitori, reprezinta si un important centru economic al lumii. Notat cu 7 de catre Comitetul International Olimpic, reprezentantii orasului Chicago vor sa puna in valoare malul lacului Michigan la Olimpiada din 2016. Astfel, satul olimpic si arenele sportive vor fi concentrate intr-o zona cu diamentrul de maxim 8 km. De asemenea, parcurile din zona lacului Michigan vor gazdui mai multe arene sportive pentru diferite competitii.

Americanii doresc sa amenajeze si o zona in care suporterii care nu au mai reusit sa-si cumpere bilete la evenimentele sportive sa le poata urmari pe ecrane uriase.

In ciuda lipsei unui stadion olimpic, Chicago are numeroase arene sportive de dimensiuni mari si mici, unde sportivii se vor putea pregati si vor concura la cel mai inalt nivel. Un stadion olimpic va fi construit in perioada urmatoare, urmand sa aiba capacitatea de 80.000 de locuri, iar acesta va fi folosit doar in perioada Olimpiadei. Dupa incheierea competitiilor, tribunele vor fi micsorate la 20.000 de locuri.

Americanii vor investi aproximativ 1,1 miliarde de dolari in satul olimpic, care va consta in miniapartamente cu vedere spre lacul Michigan, intr-o importanta zona rezidentiala a orasului. Locul satului olimpic a fost special ales, iar sportivii vor avea de parcurs un drum de maxim 15 minute pana la cea mai indepartata arena sportiva. Dupa incheierea Jocurilor Olimpice, apartamentele din satul olimpic vor fi inchiriate.

Pe langa infrastructura foarte bine dezvoltata de care beneficiaza Chicago, candidatura orasului american este sustinuta de mari personalitati din lumea sportului si nu numai. Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, care a locuit mai multi ani in Chicago, va merge impreuna cu Prima Doamna, Michelle Obama, la Copenhaga, pentru a participa la alegerile pentru gazda Olimpiadei din 2016. Printre cei care sustin candidatura orasului american se numara si multipla campioana olimpica la gimnastica Nadia Comaneci, dar si multiplul campion olimpic la natatie Michael Phelps si prezentatoarea TV Oprah Winfrey.

Daca orasul Chicago va primi din partea CIO dreptul de a gazdui Jocurile Olimpice din 2016, evenimentul se va desfasura in perioada 22 iulie - 7 august, iar Jocurile Paralimpice se vor tine in perioada 12 - 28 august.

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro este ultimul oras admis pe lista CIO in finala pentru gazduirea Olimpiadei din 2016. Avand o populatie de aproximativ 6 milioane de locuitori, Rio de Janeiro este al doilea oras ca marime din Brazilia si reprezinta principala atractie turistica de pe coasta de est a Americii de Sud. Desi dosarul orasului brazilian a primit doar nota 6,3, Rio de Janeiro are cateva puncte forte de care ar putea profita.

Recunoscut pentru celebrul carnaval, plajele intinse si fine, muntii din imprejurimi si uriasa statuie a lui Iisus, Rio de Janeiro poate deveni primul oras din America de Sud care gazduieste o editie a Jocurilor Olimpice, dupa ce a ratat alte patru candidaturi in anii 1936, 1940, 2004 si 2012.

Orasul brazilian a putut fi studiat mai de aproape de catre CIO in anul 2007, cand a gazduit cu succes Jocurile Pan-Americane, iar in prezent peste jumatate din arenele sportive necesare pentru o Olimpiada sunt deja construite la standardele cele mai inalte.

Printre investitiile enumerate de organizatorii brazilieni se numara si renovarea stadionului Maracana, cu o capacitate de 89.000 de locuri, care va gazdui si finala Cupei Mondiale de fotbal, din 2014. De asemenea, toata zona adiacenta arenei va fi complet schimbata, urmand a se construi linii noi pentru mijloacele de transport, precum si locuri de parcare.

O alta promisiune a autoritatilor din Rio de Janeiro este satul olimpic, care va fi amplasat intr-o zona selecta a orasului, aproape de obiectivele olimpice, si va avea amenajat un parc propriu, o plaja la malul oceanului, precum si un loc pentru antrenamente usoare.

O propunere originala facuta de brazilieni catre CIO, in ceea ce priveste capacitatea orasului de a gazdui cat mai multi suporteri, este aceea ca vor putea fi folosite sase vapoare de croaziera cu peste 8.500 de cabine care vor acosta in golfurile din interiorul orasului pe durata Olimpiadei.

Un mare semn de intrebare este pus in dreptul securitatii din unele zone al metropolei braziliene, iar din acest punct de vedere conducerea CIO este ingrijorata pentru siguranta celor care vor dori sa ajunga la JO din 2016. Autoritatile braziliene au dat asigurari ca aceste probleme vor fi rezolvate, insa primele evaluari serioase vor putea fi facute in 2013, cand in Brazilia va avea loc Cupa Confederatiilor.

Pentru sustinerea candidaturii orasului Rio de Janeiro, la Copenhaga vor fi prezenti presedintele Braziliei, Luis Inacio Lula da Silva, fostul fotbalist Pele, insotiti de un grup de sportivi si de fosti sportivi brazilieni, printre care se afla si fostul tenisman Gustavo Kuerten.

Daca orasul Rio de Janeiro va primi din partea CIO dreptul de a gazdui Jocurile Olimpice din 2016, evenimentul se va desfasura in perioada 5 - 21 august, iar Jocurile Paralimpice se vor tine in perioada 7 august (Ziua Independentei in Brazilia) - 18 august.

Comitetul International Olimpic va decide, vineri, la Copenhaga, orasul care va gazdui cea de-a XXXI-a editie a Olimpiadei, ce va avea loc in anul 2016. Orasul gazda va fi desemnat printr-un scrutin la care vor participa cei 93 de membri CIO, insa doar in cazul in care va obtine majoritatea absoluta a voturilor. Daca dupa primul scrutin, niciun oras candidat nu obtine un numar mai mare de 50 la suta din voturi, orasul ales de cei mai putin membri va fi eliminat, urmand sa se voteze din nou.




Rio de Janeiro, gazda JO 2016