Handbal

Romania elimina Rusia si merge la Campionatul Mondial din 2011

Nationala masculina de handbal a Romaniei a obtinut calificarea la turneul final al Campionatului Mondial din Suedia 2011, dupa ce a invins Rusia in deplasare, cu 37-32. In tur, la Bucuresti, Rusia se impusese cu 32-28.
Ultimele minute ale meciului de la Cekhov au fost interzise cardiacilor, deznodamantul partidei ramanand pe muchie de cutit pana la ultima secventa.

Rusii au transformat o aruncare de la 7 metri la intrarea in ultimul minut, dar Valentin Ghionea a refacut diferenta necesara de cinci goluri cand mai erau doar 19 secunde, marcand de asemenea de la 7 metri.

Gazdele au avut ultimul atac pozitional, dar jucatorii pregatatiti de Vasile Stanga s-au aparat senzational, reusind sa mentine diferenta care in cele din urma le-a adus calificarea istorica la Campionatul Mondial din Suedia.

Cei mai buni marcatori din echipa Romaniei au fost Csepreghi 8 goluri, Sania 7, Novanc 5, Jurca 4, Ghionea 4, Florea 4, Stamate 2, Fenici 2, Sabou 1.

De la rusi s-a remarcat Filipov, cu 19 goluri, in timp puternicul Rastvortsev a privit finalul din tribuna, fiind eliminat pentru trei eliminari.

In premiera dupa destramarea Uniunii Sovietice, echipa Rusiei va absenta de la marea intrecere a handbalului mondial, dupa ce in 1993 si 1997 a cucerit titlul suprem.

Pentru echipa tricolora este a doua calificare consecutiva la Campionatul Mondial, dupa participarea in 2009 la turneul final din Croatia. Echipa Romaniei a invins atunci Rusia in meciul pentru locurile 15/16.

La turneul final programat pentru luna ianuarie a anului 2011 s-au mai calificat Franta (campioana mondiala), Suedia (tara gazda), precum si Polonia, Islanda, Croatia, Japonia, Coreea de Sud, Bahrain, Egipt, Tunisia, Algeria si Australia.

Alte meciuri de baraj din zona europeana: Cehia-Serbia (23-27, în tur), Olanda-Austria (15-31), Lituania-Norvegia (19-27), Ungaria-Slovenia (25-27), Grecia-Germania (20-25), Ucraina-Slovacia (30-25) si Elvetia-Danemarca (27-32).

Tragerea la sorti pentru stabilirea grupelor turneului final va avea loc pe 9 iulie la Goteborg, iar Campionatul Mondial se va desfasura in perioada 13-31 ianuarie 2011 in opt orase suedeze.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Romania elimina Rusia si merge la Campionatul Mondial din 2011