Turul Frantei

Andy Schleck castiga prima etapa din cariera in Turul Frantei. Armstrong in cadere libera

Rutierul luxemburghez Andy Schelck, 25 ani, a obtinut, duminica, la Morzine-Avoriaz, cea dintai victorie din cariera in Marea Bucla, impunandu-se la un sprint in catarare in fata spaniolului Samuel Sanchez. Noul lider al clasamentului general dupa etapa a 8-a este campionul mondial Cadel Evans, in timp ce septuplul castigator Lance Armstrong si-a compromis in mare masura sansele la victorie, sosind cu o intarziere de peste 11 minute.
Cu tricoul alb pe umeri, luxemburghezul Schleck a lansat atacul decisiv in ultimul kilometru al etapei a 8-a, care a purtat caravana ciclista intre Station de Rousses si Morzine-Avoriaz (189 km).

Singurul care a raspuns atacului a fost campionul olimpic de la Beijing, ibericul Samuel Sanchez, acesta fiind in cele din urma invins de Schleck cu o jumatate de roata.

La cei doar 25 ani ai sai, Andy Schleck este unul dintre cei mai promotatori ciclisti ai tinerei generatii, avand pana acum in palmares cate un loc doi in Turul Italiei din 2007 si Turul Frantei din 2009.

Cea mai importanta victorie de pana acum a luxemburghezului de pana acum era clasica belgiana Liege-Bastogne-Liege (2009), cu succesul de la Morzine-Avoriaz Schleck junior intrand in randul ciclistilor care au reusit cel putin o data sa triumfe in Turul Frantei.

Etapa a 8-a a fost prima din acest tur cu sosire la altitudine, dupa incalzirea pe care favoritii si-au facut-o cu o zi in urma la Station de Rousses.

Dupa doar un kilometru de la startul real, francezul Dimitri Champion a incercat iesirea din pluton, dar tentativa fostului campion al Frantei s-a dovedit total ineficienta.

Inceputul de etapa s-a dovedit a fi unul cu ghinion pentru mai multi ciclisti importanti, liderul cataratorilor Jerome Pineau si campionul mondial Cadel Evans fiind implicati intr-o cazatura la kilometrul 6.

Evadarea zilei s-a format abia la borna cu numarul 30, cand sapte rutieri au primit bilet de voie din partea plutonului sa iasa la plimbare in prima etapa din Alpi.

Doar trei dintre acestia au ramas in frunte pe Col de la Ramaz, catararea de prima categorie care a facut o importanta selectie in pluton.

Amael Moinard (Cofidis), Koos Moerenhout (Rabobank) si Mario Aerts (Omega Pharma-Lotto) au trecut impreuna peste punctul de varf al ascensiunii, dar evenimentele cu adevarat importante se petreceau in pluton.

De sapte ori consecutiv castigator al turului, intre 1999 si 2005, americanul Lance Armstrong (RadioShack) nu a reusit sa tina ritmul cu grupul favoritilor la 38 kilometri de final.

Ascuns dupa ochelarii de soare si cu o fata de zile negre, Armstrong a pedalat intr-un ritm de parada pana la final, trecand in cele din urma linia de sosire al 61-lea, dupa 11 minute si 45 secunde.

In urma acestui rezultat, favoritul american a coborat pe 39 in clasamentul general, unde are o intarziere de 13 minute si 26 secunde in fata lui Cadel Evans.

Rutierul de la BMC a preluat tricoul galben de la francezul Sylvain Chavanel (Quick Step), care a sosit la randul sau in grupul lui Armstrong.

Al doilea la general este Andy Schleck, la doar 20 de secunde in spatele lui Evans, in timp ce principalul favorit Alberto Contador se afla pe trei, la un minut si o secunda.

Castigatorul din 2007 si 2009 nu a fortat pe catararea finala, rezumandu-se la a respinge cateva atacuri venite din grupul favoritilor. La miscarea lui Schleck ibericul de la Astana a parut a nu avea reactie, ramanand alaturi de Robert Gesink, Roman Kreuziger, Cadel Evans, Jurgen Van Den Broeck, Levi Leipheimer, Denis Menchov si Carlos Sastre, pentru a trece linia de sosire cu o intarziere de zece secunde.

Luni este prima zi de pauza din editia actuala a Turului Frantei, cursa urmand a se relua, marti, cu o noua etapa alpina care se va incheia pe plat la Saint Jean de Maurienne, dupa 204.5 kilometri.

Pana la final profilul etapei este unul eminamente montan, cu ascensiuni si coborari. Rutierii vor trece peste Col de la Colombiere (1618 m), Col des Saises (1660 m), pentru ca punctul de maxima incordare al mansei sa fie celebra Col de la Madeleine (2000 m).

Clasamentul general dupa 8 etape:

1  Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team      37:57:09      
2  Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank     0:00:20     
3  Alberto Contador Velasco (Spa) Astana     0:01:01     
4  Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto     0:01:03     
5  Denis Menchov (Rus) Rabobank     0:01:10     
6  Ryder Hesjedal (Can) Garmin - Transitions     0:01:11     
7  Roman Kreuziger (Cze) Liquigas-Doimo     0:01:45     
8  Levi Leipheimer (USA) Team Radioshack     0:02:14     
9  Samuel Sánchez Gonzalez (Spa) Euskaltel - Euskadi     0:02:15     
10 Michael Rogers (Aus) Team HTC - Columbia     0:02:31     

Onlinesport: Dumitru Stircu


Andy Schleck castiga prima etapa din cariera in Turul Frantei. Armstrong in cadere libera