Turul Italiei

Drama loveste Turul Italiei: Ultimele minute din viata lui Wouter Weylandt

A 3-a etapa a Turului Italiei 2011 va ramane una trecuta cu negru in fila de istorie a ciclismului. O zi ce parea insorita atat din punct de vedere meteorologic cat si al plutonului tricoului roz s-a transformat in cea mai mare tragedie a ultimilor ani in sportul cu pedale. De la Andrei Kivilev si Isaac Galvez incoace nu s-a mai intamplat ca un ciclist sa-si gasesasca sfarsitul in timpul unei curse.
S-a intamplat insa ca acum tragedia sa-si faca loc pe coborarea de pe Passo del Bocco, o catarare putin insemnata, de categoria a 3-a, plasata cu 25 de kilometri inaintea finalului, cand belgianul Wouter Weylandt a cazut grav si s-a lovit puternic la nivelul capului.

Ramas inconstient la nivelul soselei, rutierul in varsta de 26 de ani a pierdut foarte mult sange din cauza ranilor deschise la nivelul craniului si nu a putut fi transportat la spital. Un elicopter a survolat zona mai multe minute, pentru ca intr-un final sa gaseasca un loc de aterizare chiar pe o zona verde din curtea unei gospodarii.

Lui Weylandt i s-a facut masaj cardiac timp de aproape o ora de la momentul accidentului, pentru ca in final pentru acesta sa nu se mai poata face nimic. Ranile suferite la nivelul fetei i-au fost fatale tanarului ciclist belgian.

Asa am trait in fata micului ecran, pe imaginile LIVE oferite de postul RAI, ultimele minute din viata celui care a fost Wouter Weylandt:
* Elicopterul a ajuns la locul accidentului, dar nu poate inca ateriza din cauza terenului accidentat.

* In cele din urma elicopterul medical a gasit o bucata libera de pamant si a coborat la sol.

* Medicii Turului Italiei se afla in continuare alaturi de Wouter Weylandt, aflat imobilizat pe o targa chiar in locul unde a cazut. Operatiunea de salvare a rutierului belgian se afla in desfasurare.

* Starea lui Weylandt este in continuare critica. Elicopterul asteapta preluarea ciclistului, dar medicii ii acorda acestuia primul ajutor chiar pe sosea.

* Comentatorii italieni ai televiziunii Rai Tre readuc in memoria colectiva accidentul tragic suferit in 1995 de Fabio Casartelli tot pe o coborare, dar in Turul Frantei.

* Rutierii formatiei Leopard-Trek, coechipierii lui Weylandt, asteapta in autocarul echipei vesti despre colegul lor. Nicio miscare in afara autocarului, doar bicicletele abandonate.

* Potrivit ultimelor informatii, Weylandt are puls dar se afla in continuare in coma profunda.

* Reporterul Rai aflat la locul accidentului transmite ca situatia este dramatica.

* Inima lui Wouter Weylandt a incetat sa mai bata. Rutierul a fost declarat decedat putin dupa ora 18:00.
Remarcabil este si profesionalismul jurnalistilor italieni de la postul RAI. Desi au stiut inca din primele clipe ca este vorba de un accident grav, cum nu s-a mai vazut pana acum, si-au pastrat calmul si au relatat cu obiectivitate evenimentele.

Cei doi comentatori au ramas in posturile lor pentru a astepta ultimele vesti. La un moment dat unul dintrei ei a lasat capul in jos si s-a inrosit puternic la fata. Celalalt cu greu si-a mai tinut privirea scaldata in lacrimi spre obiectivul camerei. In continuare se asteptau noi informatii de la locul accidentului.

Prezent in platoul editiei speciale, directorul cursei, Angelo Zomegnan, a fost singurul care si-a pastrat cumpatul pana la capat. S-a rezumat la a spune doar ca sunt momente dificile pentru ciclism si pentru Turul Italiei si ca se asteapta un miracol.

Fostul ciclist Paolo Savoldelli, invitatul permanent al RAI pentru acest Il Giro, a explicat ca zona in care s-a produs accidentul nu era una de mare dificultate si ca erau multe viraje inlantuite in coborare.

Venit in studio tocmai din mijlocul plutonului cursei, ucraineanul Yaroslav Popovych de la RadioShack spunea ca nu a vazut accidentul si ca a fost anuntat de un alt coleg.

Dupa doar cateva zeci de secunde Popovych era cu fata scaldata in lacrimi si cu capul in pamant. Medicul oficial al cursei, Giovanni Tredici, tocmai anuntase public decesul rutierului Wouter Weylandt, care nu a reusit sa supravietuiasca accidentului cumplit.

Moderatoarea editiei speciale cu greu si-a mai gasit cuvintele de incheiere. Vizibil emotionata si cu lacrimi in ochi, aceasta a multumit telespectatorilor pentru atentie si cortina a cazut peste o etapa banala de inceput a Turului Italiei, dar devenita tragedie prin prisma celor intamplate.

Au fost 207 la startul de la Reggio Emilia, dar la Rapallo, pe tarmul Mediteranei au ajuns cu unul mai putin pentru a continua marea cursa spre Milano. Pentru cei care iubim ciclismul sub toate aspectele sale, Wouter Weylandt va ramane vesnic de acum inainte in inimile noastre ca un drept purtator al tricoului de lider.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Drama loveste Turul Italiei: Ultimele minute din viata lui Wouter Weylandt