Ciclism

Contador, suspect de dopaj. UCI l-a suspendat provizoriu

Rezultatul unui control antidoping la care a fost supus ciclistul spaniol Alberto Contador (Astana) în cadrul Turul Frantei din acest an a fost anormal, a anuntat, joi, agentul sau, informeaza AFP. Uniunea Ciclista Internationala l-a suspendat pe rutier cu titlu provizoriu pana la efectuarea tuturor analizelor. Alberto Contador a castigat in acest an al treilea Tur al Frantei din cariera, impunandu-se in fata luxemburghezului Andy Schleck pentru doar 39 de secunde.

Urme foarte slabe de clenbuterol (un anabolizant) au fost descoperite într-unul dintre esantioanele recoltate de la sportiv.

Contador a explicat acest rezultat printr-o contaminare alimentara. Testul a fost efectuat la 21 iulie, în a doua zi de pauza a Turului Frantei, competitie pe care ciclistul spaniol a câstigat-o pentru a treia oara. El l-a devansat în acest an pe Andy Schleck (Luxemburg).

UCI a confirmat prezenta unor urme "extrem de scazute" de clenbuterol, o substanta interzisa, într-un esantion prelevat la 21 iulie, în a doua zi de pauza de la Turul Frantei, competitie câstigata de Contador.

Federatia internationala a precizat ca este necesara efectuarea de investigatii stiintifice suplimentare, împreuna cu Agentia Mondiala Antidoping, înainte de fi trase concluzii.

"UCI continua sa lucreze cu sustinerea stiintifica a Agentiei Mondiale Antidoping, împreuna cu care analizeaza toate elementele pertinente legate de acest caz. Aceste investigatii suplimentare vor mai dura. Concentratia descoperita în laborator a fost estimata la 50 de picograme (sau 0,00000000005 grame la mililitru), adica de 400 de ori mai putin decât trebuie sa detecteze laboratoarele antidoping acreditate de WADA. Având în vedere aceasta cantitate extrem de mica si în urma consultarilor cu WADA, UCI a demarat imediat procedura standard de gestionare a rezultatelor si, bineînteles, analizarea probei B, care a confirmat primul rezultat. Sportivul, care îsi anuntase încheierea sezonului înainte de a cunoaste rezultatul, a fost suspendat formal cu titlu provizoriu, asa cum cere Codul Mondial Antidoping", se arata în comunicatul UCI.

"Expertii consultati pâna acum sunt de acord sa considere acest caz ca fiind unul de contaminare alimentara, tinând cont si de numarul de teste trecute de Contador la Turul Frantei. Astfel, se poate stabili cu precizie ca nu exista un aspect intentional", a spus agentul clclistului, care a precizat ca spaniolul a fost informat de UCI prima data la 24 august.

Contador nu a mai concurat de la Turul Frantei. Triplul câstigator al Marii Bucle (2007, 2009, 2010) a semnat, în august, un contract cu Saxo Bank, dupa ce a refuzat sa-si prelungeasca întelegerea cu Astana.

În palmaresul lui Contador, 27 de ani, mai figureaza Turul Italiei si Turul Spaniei, ambele în 2008. Ciclistul spaniol nu participa la Campioantele Mondiale de ciclism din Australia, dupa ce a anuntat ca nu mai concureaza în acest sezon.

Mediafax

 



Contador, suspect de dopaj. UCI l-a suspendat provizoriu