Ciclism

'Infernul Nordului' Paris-Roubaix si-a gasit noul rege: Fabian Cancellara

La o saptamana dupa ce se impunea, in premiera, de o maniera impresionanta in Turul Flandrei, ciclistul elvetian Fabian Cancellara a castigat, duminica, a 108-a editie a reginei clasicelor, Paris-Roubaix.
Campionul Elvetiei de la echipa Saxo Bank a trecut primul linia de sosire, dupa 6 ore, 35 minute si 10 secunde, devansandu-i cu un avans de doua minute pe norvegianul Thor Hushovd (Cervelo) si Juan Antonio Flecha (Sky).

La 3 minute si 14 secunde in urma lui Cancellara au incheiat britanicul Roger Hammond (Sky) si belgianul Tom Boonen (Quick Step), acesta din urma esuand in tentativa de a-si trece in palmares a patra victorie in Paris-Roubaix.

Invins in urma cu o saptamana de Cancellara pe teren propriu in Turul Flandrei, Boonen si-a luat toate masurile de precautie pe pavatele din nordul Frantei.

Mai intai s-a pastrat in apropierea lui Cancellara, pentru ca in ultima parte a cursei sa incerce desprinderea decisiva a elvetianului.

Grupul favoritilor a neutralizat cursa pe dificilul si in acelasi timp legendarul sector pavat din padurea Arenberg, pentru ca mutarea decisiva sa-i apartina lui Cancellara.

Multiplu campion mondial de contratimp, ciclistul din tara cantoanelor a atacat decisiv de unul singur inaintea intrarii pe sectorul Mons en Pevel in lungime de 3000 metri si catalogat la cinci stele din punctul de vedere al dificultatii.

Boonen si ceilalti ciclisti din grupul principal nu au avut reactie la actiunea lui Cancellara si rutierul elvetian a scapat in invingator, avansul sau crescand constant pana la peste trei minute.

In varsta de 29 ani, Cancellara si-a adaugat in palmares a doua victorie in Paris-Roubaix, dupa reusita din 2006. Atunci, ca si acum, rutierul din Berna i-a urmat pe lista campionilor lui Tom Boonen.

Cancellara este doar al zecelea rutier din istorie care reuseste dubla consecutiva, impunandu-se in acelasi an in cele doua mari clasice Turul Flandrei si Paris-Roubaix.

Clasamentul cursei Paris-Roubaix:

1     Fabian Cancellara (Swi) Team Saxo Bank      6:35:10       
2     Thor Hushovd (Nor) Cervelo Test Team         0:02:00      
3     Juan Antonio Flecha Giannoni (Spa) Sky           
4     Roger Hammond (GBr) Cervelo Test Team     0:03:14      
5     Tom Boonen (Bel) Quick Step            
6     Björn Leukemans (Bel) Vacansoleil         0:03:20      
7     Filippo Pozzato (Ita) Team Katusha     0:03:46      
8     Leif Hoste (Bel) Omega Pharma-Lotto     0:05:16      
9     Sébastien Hinault (Fra) Ag2R La Mondiale     0:06:27      
10   Hayden Roulston (NZl) Team HTC - Columbia     0:06:59      

Onlinesport: Dumitru Stircu


'Infernul Nordului' Paris-Roubaix si-a gasit noul rege: Fabian Cancellara