Ciclism

Vinokourov a renuntat la ciclism!

Rutierul Alexandre Vinokourov a anuntat, vineri, intr-o conferinta de presa desfasurata in capitala Kazahstanului, ca renunta la ciclism, dupa ce a fost suspendat pana pe 21 iulie 2008, ca urmare a depistarii pozitive din Turul Frantei, informeaza BBC.

"Nu mai vreau sa aud de acest sport sub nicio forma. Inchid usa dupa mine si plec. Voi dovedi ca sunt nevinovat", a declarat kazahul Alexandre Vinokourov.

Nascut la Petropavlovsk in urma cu 34 de ani, Alexandre Vinokourov a obtinut in cariera sa profesionista nu mai putin de 42 de victorii, cea mai importanta dintre acestea fiind castigarea Turului Spaniei in 2006.

In cea mai importanta competitie ciclista pe etape din lume, Turul Frantei, Vinokourov a obtinut cinci succese, castigand toate probele posibile, la sprint, pe munte sau la contratimp. Cea mai buna clasare la general in Marea Bucla a fost reusita in 2003, cand a terminat turul pe ultima treapta a podiumului, in spatele de acum legendarilor Lance Armstrong si Jan Ullrich, pentru ca in 2005 sa se claseze pe cinci.

Prins de Operatiunea Puerto in randurile echipei Liberty Seguros, principala echipa vizata de anchetatorii spanioli antidoping, Vinokourov s-a vazut pus in imposibilitatea de a participa la Turul Frantei 2006, desi era creditat cu mari sanse la castigarea competiei abia iesita din era Lance Armstrong. Cu sprijinul guvernului de la Astana (n.r. - capitala Kazahstanului), Alexandre Vinokourov a construit in jurul sau o echipa puternica pentru La Vuelta 2006, competitie pe care a castigat-o la mare lupta cu favoritul local Alejandro Valverde.

Cu sprijinul 'locotenentilor' sai Andreas Kloden, Andrey Kashechkin sau Paolo Savoldelli, Vinokourov a pornit Turul Frantei 2007 din postura de principal favorit, insa o cazatura nefericita avea sa-l indeparteze din nou de visul tricoului galben. Aruncat in mijlocul ierarhiei generale kazahul a strans din dinti si a revenit aproape miraculos castigand etapele 14 si 16 de la Albi si Le Louron. Peste doar cateva zile de la aceste succese vestea depistarii pozitive a rutierului kazah avea sa cada ca o ghilotina asupra intregului pluton si public deopotriva, Vinokourov si intreaga sa echipa Astana parasind Turul Frantei pe usa din dos.

A urmat contraexpertiza, asa numita proba B, care a confirmat cazul de dopaj, si inevitabila concediere, suspendarea de catre federatia kazaha si anuntul de retragere din ciclism punand capat unei noi povesti cu final trist din lumea sportului cu pedale.

Onlinesport: Dumitru Stircu



Vinokourov a renuntat la ciclism!