Ciclism

UCI mareste numarul testelor antidoping

Uniunea Ciclista Internationala propune pentru sezonul 2008 cresterea cu 50% a numarului testelor antidoping, in incercarea de a pune capat tentatiile sportivilor de a trisa, informeaza Reuters.

Aproximativ 15.000 de teste vor fi efectuate in sezonul care urmeaza, dintre care 8000 in timpul curselor si 7000 in afara intrecerilor, a anuntat, luni, Anne Gripper, director pe probleme de doping in cadrul UCI.

Timp de doua zile, presedintele UCI, Pat McQuaid, directorul Turului Frantei, Christian Prudhomme si presedintele Agentiei Mondiale Antidoping, David Howman, vor incerca sa gaseasca la Paris un numitor comun in ceea ce priveste contracararea flagelului numit doping.

Printre propunerile prezentate de UCI se remarca introducerea din 2008 a 'pasaportului hematologic', un fel de carte de vizita medicala a fiecarui cicllist, cu date de sange si urina prelevate la inceputul sezonului si care sa fie comparate cu urmatoarele teste efectuale de-a lungul anului competitional.

Demersul UCI vine pe fondul unei avalanse de probleme aparute in ultima perioada in ciclism, de la Afacerea Fuentes, cazul Landis si pana la eliminarea lui Rasmussen si Vinokourov din Turul Frantei, sportul cu pedale primind lovitura dupa lovitura la nivelul perceptiei publice si credibilitatii.

In 2007, UCI a prelevat un numar de 9790 de teste de la rutieri, dupa ce in 2006 a adunat 8253 de asemenea probe antidoping.

Onlinesport



UCI mareste numarul testelor antidoping