Box

''Capsunarii'' cu pumn de fier. Doi emigranti romani au sansa de a deveni campioni mondiali

Asa cum unii vor sa ajunga peste Ocean pentru a trai visul american, doi pugilisti români au decis sa se stabilieasca în Spania, hotarati sa devina nume în lumea boxului profesionist. Dupa ani de munca, fostul campion national Silviu Olteanu se va bate pentru titlul mondial la categoria musca, în timp ce Alexandru Lacatus (foto dreapta) îsi va încrucisa manusile pentru titlul interimar de campion al lumii la semigrea, informeaza cotidianul Puterea.

Daca Lacatus a mai avut câteva tentativa de a cuceri titlul suprem, în schimb, constanteanul Olteanu, cunoscut acum ca Silvio, se afla în premiera în fata unui astfel de eveniment. Conform presei de specialitate, românul în vârsta 32 de ani va boxa pe 26 decembrie în Japonia cu actualul campion mondial, Daiki Kameda. Gala va avea loc la Saitama, în Super Arena, o sala ce poate gazdui 30.000 de spectatori.

Multiplu campion national la amatori, Silviu a emigrat în Spania, acolo unde si-a întemeiat si o familie cu o localnica, iar din 2005 a trecut la profesionisti. Primele trei lupte au fost un esec total, însa de atunci este neînvins, iar în luna decembrie a anului trecut a cucerit si titlul de campion al Uniunii Europene, dupa ce l-a învins pe francezul Alain Bonnel. Între timp si-a mai aparat o data cu succes titlul. Acum, a primit dreptul de a fi challenger pentru japonezul Kameda si poate deveni campion mondial WBA (World Boxing Asociation).

Lacatus, în fata sperantei britanicilor

Campionul european la semigrea, Alexandru Venti Lacatus, devenit Alejandro Lakatos, a avut si în vara sansa de a se bate pentru titlul mondial WBO, dar, cu putin timp înainte de cântarul oficial, campionul Jurgen Brahmer a decis sa se retraga. “Eram foarte bine pregatit, s-a temut de asta”, a declarat, pentru „Puterea“, Lacatus. Între timp, germanul a fost condamnat la închisoare si este nevoit sa renunte la titlu.

Acum, românul îsi poate îndeplini visul. Pentru titlul mondial interimar, românul stabilit în Spania în 1993 se va bate cu britanicul Nathan Cleverly, care la 23 de ani este neînvins. “E mai înalt decât mine cu vreo 10 centimetri, dar ma antrenez ca sa pot câstiga meciul. Vom unifica centurile si vreau sa câstig tot, sa devin în sfârsit campion mondial”, ne-a mai spus pugilistul în vârsta de 36 de ani, care a mai avut doua tentative esuate, în 2001 si 2004. Gala va avea loc pe 11 decembrie, la Liverpool, iar conform caselor de pariuri, britanicul e marele favorit. “Nu cred ca e de categoria mea”, a declarat arogant Cleverly. “Nu conteaza, în ring nu se va mai vedea asta. Vom vedea dupa meci, dar va promit ca veti fi mândri de mine”, promite pugilistul originar din Vulcan, Hunedoara.

4 campioni mondiali români

Mihai Leu a fost primul român campion mondial la box profesionist, dupa ce în 1997, sub numele de Michael Loewe, asa cum era cunoscut în Germania, a doua sa patrie, l-a învins pe Santiago Samaniego, la Hamburg. A renuntat la centura un an mai târziu, din cauza problemelor medicale. Leonard Doroftei a detinut vreme de doi ani titlul mondial WBA, în timp ce Adrian Diaconu a fost campion mondial la categoria semigrea, în versiunea WBC, pentru un an. În prezent, Lucian Bute este singurul detinator al unei centuri mondiale, la supermijlocie, versiunea IBF, pe care a cucerit-o în 2007. Este, de altfel, si cel mai bine cotat pugilist de la categoria sa în topul mondial.

Vedeti mai jos palmaresul celor doi pugilisti romani:

Silvio Olteanu

Data nasterii: 20 ianuarie 1978

Palmares profesionisti: 14 meciuri - 11 victorii (5 KO), 3 înfrângeri

Centuri: campion al Uniunii Europene (EBU-EU) din 2009

Locul ocupat în topul boxrec: 22

Alejandro Lakatos

Data nasterii: 12 martie 1973

Palmares profesionisti: 38 de meciuri – 31 de victorii (23 KO), 2 remize, 5 înfrângeri

Centuri: campion al Spaniei din 2008, campion european WBO din februarie 2010

Locul ocupat în topul boxrec: 76



''Capsunarii'' cu pumn de fier. Doi emigranti romani au sansa de a deveni campioni mondiali