Atletism

Nou scandal la Mondiale: un cubanez pierde aurul la masa verde

Sprinterul cubanez Dayron Robbles a fost descalificat la finalul cursei de 110 metri garduri de la Campionatele Mondiale, dupa ce chinezul Xiang Liu s-a plans ca a fost impins in timmpul alegarii de atletul din America Centrala.
"Cand am ajuns la al noualea gard, Robbles m-a impins si astfel am pierdut timp. Am crezut ca voi fi campion, dar Robbles m-a impiedicat", s-a plans la final Liang.

Cubanezul Robbles a trecut primul linia de sosire in 13.14 secunde, urmat de americanul Jason Richardson (13.16) si Xiang Liu (13.27).

Dupa ce au revazut inregistrarea video a cursei, arbitrii au decis sa-l descalifice pe Robbles, astfel ca medalia de aur a mers la gatul americanului Richardson.

Medalia de bronz i-a revenit britanicului Andrew Turner, care a incheiat la egalitate cu David Oliver din Statele Unite.

Atleta americana Carmelita Jeter s-a impus, luni, in finala probei de 100 metri la Campionatele Mondiale de la Daegu (Coreea de Sud), mentinandu-si hegemonia in cea mai rapida cursa a fetelor.

In varsta de 32 ani, experimentata sprintera din Statele Unite a fost cronometrata in 10.90 secunde, performanta care i-a adus primul titlu mondial din cariera.

Medaliata cu bronz in urma cu patru ani la Osaka, Jeter le-a invins de aceasta data pe Veronica Campbell-Brown din Jamaica (10.97) si pe Kelly-Ann Baptiste din Trinidad-Tobago (10.98).

Americanii au mizat toti banii si pe cursa feminina de 400 metri, unde Allyson Felix pornea ca mare favorita la obtinerea aurului.

Desi a corectat cel mai bun rezultat al carierei, fiind cronometrata in 49.59, Felix nu a reusit sa urce pe cea mai inalta treapta a podiumului, surpriza venind din partea lui Amantle Montsho (49.56).

In varsta de 28 ani, Montsho a scris istorie pentru atletismul din Botswana, aducand primul titlu mondial pentru natiunea de pe continentul negru si totodata prima medalie din istoria participarilor la Campionatele Mondiale.

Medalia de argint i-a revenit rusoaicei Anastasiya Kapachinskaya (50.24), in timp ce detinatoarea titlului Sanya Richards-Ross a incheiat doar a saptea cu 51.32

Valerie Adams din Noua Zeelanda a stabilit un nou record al competitiei la aruncarea greutatii, cei 21.24 metri aducandu-i sportivei din emisfera sudica medalia de aur.

Nadzeya Ostapchuk (Belarus) si Jillian Camarena-Williams (SUA) au completat podiumul cu performante de 20.05, respectiv 20.02 metri.

Rezultat surpriza in finala masculina de saritura cu prajina, unde marele favorit, francezul Renaud Lavillenie, a incheiat doar in pozitia a treia cu 5.85 metri.

Titlul mondial s-a jucat intre polonezul Pawel Wojciechowski si cubanezul Lazaro Borges, care au sarit 5.90 metri. Castig de cauza a avut insa sportivul european, pentru ca a ratat mai putin incercari la ultima stacheta inaltata. Ambii au ratat toate tentativele la 6 metri.

In prima finala a zilei a treia, japonezul Koji Murofushi a obtinut titlul mondial la aruncarea ciocanului. Cu o performanta de 81.24 metri, niponul l-a devansat pe maghiarul Krisztián Pars (81.18), in timp ce podiumul a fost completat de Primo¾ Kozmus din Slovenia (79.39). Toti trei au ajuns pe podium cu cele mai bune aruncari din acest sezon.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Nou scandal la Mondiale: un cubanez pierde aurul la masa verde