Alte Sporturi

80 la suta dintre sportivii seniori romani nu au participat vreodata la un control antidoping

O proportie de 80 la suta dintre sportivii seniori români nu au participat vreodata la un control antidopinig, procentajul apropiindu-se de suta la suta în cazul copiilor, se arata într-un studiu realizat de Asociatia Fotbalistilor Amatori si Nonamatori, pe un esantion de 5.050 de sportivi.

Conform acestei cercetari, 80 la suta dintre sportivii care concureaza la categoria "seniori" nu au fost niciodata supusi unui control antidoping, 15 procente au efectuat mai putin de 5 astfel de teste si numai 5 la suta dintre repondenti au depasit acest prag. În cazul juniorilor, 89 la suta dintre intervievati nu au efectuat niciodata un control antodoping, procentajul crescând la 99 la suta în cazul copiilor.

La întrebarea legata de cunoasterea regulamentelor privind dopingul în România, raspunsurile negative, în proportie de 44 la suta, "reprezinta o reala amenintare atât asupra sanatatii sportivilor, cât si asupra stabilitatii performantei lor si, asa cum s-a dovedit în numeroase cazuri, în fotbal sau în alte sporturi, asupra carierei lor si chiar asupra traseului lor social de dupa cariera sportiva", se arata în studiul citat.

Nici în ceea ce priveste cunoasterea de catre sportivi a efectelor pe care le au substantele dopante asupra organismului situatia nu este mai buna, 62 la suta dintre cei intervievati declarând ca nu le cunosc.

Numai 30 la suta dintre toti sportivii intervievati au asigurare medicala de accidente. În acelasi timp, 38 de procente dintre sportivii seniori au declarat ca au stat cel putin o zi fara antrenamente din cauza accidentarilor suferite în ultimul an, iar 25 la suta cel putin sase saptamâni. În ceea ce-i priveste pe sportivii care fac parte din loturile nationale, doar 44,4 la suta dintre ei au declarat ca beneficiaza de asigurare medicala în caz de accidente. Asigurarea medicala de accidente este achitata, în general, de cluburi, care platesc pentru 58 la suta dintre cei 1.530 sportivi asigurati, cu o crestere semnificativa pentru sportivii din loturile nationale, de pâna la 70,3 la suta.

Calitatea serviciilor medicale a fost apreciata negativ de aproximativ 40 de procente dintre toti sportivii, aceeasi nemultumire exprimându-si-o o treime dintre componentii loturilor nationale care au raspuns chestionarului.

Nemultumirea sportivilor este legata si de suportul financiar pe care ar putea conta din partea clubului în cazul încheierii premature a carierei din cauza unei accidentari. Numai 4 suta din esantion spera la un astfel de suport, dintre acestia 79,6 la suta fiind seniori, iar 53 la suta dintre acestia din urma facând parte din loturile nationale.

Esantionul cercetarii a fost de 5.050 de sportivi, din 35 de sporturi, reprezentând aproximativ doi la suta din numarul total de sportivi legitimati la nivel national.

Mediafax



80 la suta dintre sportivii seniori romani nu au participat vreodata la un control antidoping