Formula 1

Hamilton profita de abandonul lui Vettel si castiga in Emirate

Britanicul Lewis Hamilton si-a trecut, duminica, in palmares a treia victoria a sezonului, dupa ce s-a impus in Marele Premiu al Emiratelor Arabe Unite. Pilotul echipei McLaren a profitat de abandonul lui Sebastian Vettel din primul tur si s-a instalat autoritar la conducerea cursei, pe care nu a mai cedat-o pana la final. Fernando Alonso a obtinut locul doi pentru Ferrari, in timp ce Jenson Button a prins ultima treapta a podiumului, dupa ce Mark Webber a intrat la ultimul schimb de pneuri in chiar turul final.
Egalarea recordului de pole position-uri intr-un sezon s-a dovedit a nu fi de bun augur pentru campionul mondial Sebastian Vettel.

Plecat perfect din prima linie a grilei de start pe Yas Marina, Vettel a iesit in decor in al doilea viraj nefiind jenat de niciun alt competitor.

Roata dreapta spate a explodat din motive necunoscute si Vettel s-a vazut aruncat la coada plutonului.

Ajuns la boxele echipei sale, castigatorul precedentelor doua curse desfasurate la Abu Dhabi a fost nevoit sa abandoneze pentru prima data in acest sezon.

Urcat la conducere dupa cadoul nesperat facut de Vettel, britanicul Hamilton a gestionat ecartul de 2.5 secunde pe care il avea in fata lui Alonso, pilot care in debutul cursei a reusit sa-l depaseasca pe Button cu o manevra la exterior.

Hamilton si Alonso, primii doi clasati in cursa, au intrat in acelasi timp la boxe pentru primul schimb de pneuri, moment in urma caruia echipierul de la McLaren a castigat patru zecimi. Pe circuit ecartul dintre cei doi avea sa creasca la peste trei secunde.

Webber a ramas un tur in plus cu speranta obtinerii unor timpi foarte buni, insa pilotul de la Antipozi a avut un pit stop dezamagitor, pierzand nu mai putin de 9.4 secunde si implicit pozitia a patra in fata brazilianului Felipe Massa.

Dupa un duel sustinut in turul 30 din cele 55 programate, Webber a reusit sa treaca de Massa si in ultima parte a cursei s-a dovedit a fi cel mai rapid pilot de pe circuit.

De altfel Webber avea sa incheie cursa cu cel mai rapid tur in dreptul sau, echipierul de la Red Bull fiind inregistrat cu 1:42.612 in al 51-lea tur de pista.

Forcingul de final nu l-a ajutat insa pe Webber care, dupa ce a ajuns pe locul al treilea ca urmare a depasirilor efectuate asupra lui Button si Rosberg, a cedat locul pe podium in urma intrarii cu numarul trei la boxe.

Tot pe ultima intrare la standuri a mizat si Alonso toate cartile din mana pentru a contesta prima pozitie detinuta de Hamilton. Liderul cursei a schimbat a doua si ultima oara in turul 41, in timp ce Alonso a mai ramas pe pista trei tururi in plus.

Ghinionul a facut ca Alonso sa-l intalneasca pe linia boxelor pe Daniel Ricciardo (HRT) si astfel toata agoniseala ibericului s-a spulberat.

Revenit pe traseu in spatele lui Hamilton, fostul dublu campion mondial nu a mai fortat si a conservat pana la final pozitia a doua.

Cu aceasta Alonso a recuperat trei puncte fata de Button in duelul pentru locul al doilea in clasamentul general, unde britanicul pastreaza zece puncte avans inaintea etapei finalei de la Interlagos (Brazilia).

Pentru castigatorul Hamilton victoria de la Abu Dhabi a fost a treia a sezonului, dupa cele reusite la Shanghai si pe Nurburgring. Hamilton a ajuns astfel la cota 17 succese in cariera.

Ultima cursa a sezonul se va disputa pe 27 noiembrie pe circuitul de langa Sao Paolo.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Hamilton profita de abandonul lui Vettel si castiga in Emirate