Formula 1

Vettel castiga primul Mare Premiu al Indiei din istorie

Campionul mondial Sebastian Vettel a facut din nou spectacol la volanul monopostului sau Red Bull-Renault, impunandu-se de o maniera categorica, duminica, in cel dintai Mare Premiu al Indiei. Plecat din pole position, pilotul german a condus fara nicio emotie pana la final, cand a trecut linia de sosire cu un avans de peste opt secunde in fata lui Jenson Button. Podiumul de la Noida a fost completat de spaniolul Fernando Alonso, care a transat la boxe duelul cu Mark Webber. Lewis Hamilton si Felipe Massa au fost protagonistii unui nou duel incins, cei doi acrosandu-se in prima parte a cursei. In cele din urma Massa a abandonat dupa ce si-a rupt suspensia stanga fata, iar Hamilton a terminat in anonimat pe locul sapte.
Vettel a pornit fara eroare si s-a mentinut la conducere, in timp ce Button a urcat in pozitia secunda.

Britanicul de la McLaren-Mercedes s-a mentinut la interior si astfel l-a blocat pe Alonso, lansat vijelios pe exterior.

Campionul mondial a mers la limita in primele tururi si a corectat tur dupa tur timpul etalon in cursa, astfel ca intreaga atentie s-a mutat in lupta pentru locul secund.

Webber a incercat un atac la exterior in turul cinci, dar Button s-a pastrat pe trasa ideala si a ramas pe locul doi.

Primele intrari la boxe au dinamizat o cursa anosta in prima sa parte. Astfel, Alonso a revenit pe pista in pozitia a opta chiar in spatele lui Schumacher si intre cei doi rivali de la jumatatea anilor 2000 s-a dat cel mai spectaculos duel de pe circuit.

Dupa doua tururi Schumacher a intrat la randul pentru primul schimb si a revenit in pozitia a opta, in timp ce Alonso si-a recuperat locul patru.

Liderul Vettel s-a oprit pentru prima data la boxe in turul cu numarul 20 din cele 60 programate si a revenit fara probleme in prima pozitie, cu un avans de aproape o linie dreapta in fata lui Button.

Extrem de sters in primele tururi, Hamilton l-a prins din urma pe Massa in turul 24 si a incercat o depasire la exterior pentru locul cinci. Brazilianul s-a aparat bine si a ramas in fata britanicului.

Dupa cateva viraje Hamilton a incercat din nou depasirea, de aceasta data la interior, insa Masa a inchis tarziu si cei doi s-au acrosat. Cel mai bine a iesit brazilianul care nu a pierdut nicio pozitie, ramanand in pista pe cinci, in timp ce Hamilton a intrat la boxe si a retrogradat pe locul noua.

In cele din urma comisarii de cursa au analizat cazul si au decis penalizarea lui Massa cu o trecere prin linia boxelor.

Ghinionul l-a urmarit pe brazilian, care in virajul zece al turului 35 a abandonat dupa ce si-a rupt suspensia rotii stanga fata la fel ca in calificari, dupa ce a trecut violent pentru un vibrator.

A doua intrare la boxe i-a adus in duel direct pe Alonso si Webber, dupa ce australianul a pierdut pozitia a treia in fata fostului dublu campion mondial.

Alonso a gestionat bine avansul minim pe care l-a avut in fata lui Webber si, in pofida dezavantajului pneurilor reci, a reusit sa-si apere cu succes pozitia a treia.

Ultima intrare la boxe a liderului Vettel l-a pastrat pe acesta la conducere, insa Button a recuperat zecime dupa zecime si s-a apropiat la mai putin de trei secunde in spatele germanului.

Suspansul a disparut dupa ce Vettel si-a adus pneurile in temperatura, campionul mondial raspunzandu-i lui Button cu stabilierea celui mai bun timp in cursa.

Un alt duel interesant al finalului de cursa i-a adus in prim plan pe cei doi echipieri de la Mercedes, Schumacher pastrandu-se pe locul cinci in fata lui Rosberg dupa ultima intrare la boxe.

Webber a revenit asupra lui Alonso la intrarea in ultimul tur, dar australianul nu a mai avut timp pentru a-i contesta pozitia a treia spaniolului, care a bifat astfel al noualea podium al sezonului.

Vettel a trecut linia de sosire triumfator, trecandu-si in cont a 11-a victorie din 2011.

Urmatoarea intalnire cu Marele Circ al Formulei 1 este programata la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) in intervalul 11-13 noiembrie.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Vettel castiga primul Mare Premiu al Indiei din istorie