Formula 1

Alonso a obtinut prima victorie a sezonului

Fernando Alonso a castigat, duminica, Marele Premiu al Marii Britanii si a adus astfel primul succes din 2011 pentru Scuderia Ferrari. Fostul dublu campion mondial s-a impus in fata celor doi piloti de la Red Bull-Renault, Sebastian Vettel si Mark Webber. Ordinea acestora din urma a fost dictata de la boxe, lui Webber echipa cerandu-i sa nu-l mai atace pe Vettel in ultimul tur. Cursa a fost in direct, tur cu tur, pe Onlinesport.ro
Cursa a debutat in conditii de pista uda si toti pilotii din partea superioara a grilei au abordat primele tururi cu pneuri intermediare.

Aflat in pole position, Webber a avut parte de o plecare lenta si Vettel a trecut la conducere in primul viraj, in timp ce in spate Massa a pierdut pozitia a patra in fata lui Button.

Michael Schumacher a fost primul pilot care a dat semnalul schimbarii pe fondul unei curse care a semanat mai mult cu o procesiune in primele 12 din cele 52 de tururi programate.

Germanul de la Mercedes a primit o penalizare de zece secunde dupa o ciocnire cu niponul Kamui Kobayashi (Sauber) si nemaiavand ce pierde a trecut pe softuri.

Mutarea s-a dovedit mai mult decat inspirata si septuplul campion mondial a urcat loc dupa loc revenind rapid la limita punctelor.

Lider detasat in prima parte a cursei, Vettel a efectuat primul schimb in turul 14, cand de asemenea a trecut pe varianta soft a pneurilor.

Dintr-o data cursa a luat o alta turnura, devenind mult mai animata si spectaculoasa, iar grupul de frunte s-a strans intr-un ecart de doar cateva secunde.

Webber s-a apropiat de liderul Vettel la doar 1.3 secunde punand presiune pe acesta, in timp ce pentru ultima treapta a podiumului s-au luptat din greu pilotii Ferrari si McLaren-Mercedes.

Momentul decisiv al cursei de la Silverstone s-a produs in turul 28, cand Vettel si Alonso au intrat in acelasi timp la boxe. Germanul a intarziat nepermis si ibericul de la Ferrari a trecut in fata campionului mondial.

Mai mult decat atat, Vettel a pierdut si pozitia secunda in fata lui Lewis Hamilton, care s-a trezit dintr-o data la mai putin de jumatate de secunda in spatele liderului Alonso.

Spaniolul si-a aparat cu brio pozitia, dupa care a inceput sa puna secunda dupa secunda in fata urmaritorilor, in timp ce in spate Hamilton i-a tinut la respect pe Vettel si Webber.

In doar patru tururi Alonso s-a distantat la peste cinci secunde in fata lui Hamilton, echipierul de la Ferrari ruland fara eroare pe un circuit din ce in ce mai uscat.

Ultimul schimb de pneuri l-a scos din lupta pentru podium pe Hamilton, in timp ce Alonso si-a consolidat prima pozitie in fata lui Vettel.

Campionul mondial en-titre s-a resemnat cu locul secund, pe care l-a obtinut nu fara emotii, dupa ce a fost nevoit sa respinga atacurile dezlantuite lansate de Webber in ultimele doua tururi.

In cele din urma oficialii echipei Red Bull au facut ordine de la boxe, cerandu-i lui Webber sa renunta la intentiile ofensive, astfel ca podiumul a ramas nemodificat.

Pentru Fernando Alonso victoria obtinuta la Silverstone a fost a 27-a din cariera si prima dupa o pauza de aproape un an. Ultimul succes al ibericului data din Coreea de Sud 2010, cand s-a impus la capatul unei curse haotice, marcata de conditiile meteo vitrege.

Sebastian Vettel ramane lider detasat in clasamentul pilotilor, in timp ce Red Bull-Renault domina in continuare ierarhia constructorilor.

Urmatoarea etapa a Formulei 1 este programata peste doua saptamani pe traseul german de la Nurburgring.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Alonso a obtinut prima victorie a sezonului