Formula 1

Alonso castiga in fieful Ferrari si relanseaza campionatul

Spaniolul Fernando Alonso a obtinut, duminica, victoria in Marele Premiu al Italiei de la Monza, impunandu-se in fata britanicului Jenson Button (McLaren) si a brazilianului Felipe Massa (Ferrari). Britanicul Lewis Hamilton (McLaren) a abandonat inca din primul tur dupa o ciocnire cu Massa si noul lider al campionatului a devenit astfel australianul Mark Webber (Red Bull).
Aflat pentru prima data in pole position de cand a venit la Ferrari, Alonso a avut un start de cursa dezamagitor, fiind depasit in primul viraj de Button. Din spate si-a incercat sansa si Massa, care in cele din urma s-a repliat in pozitia a treia.

Lider al campionatului inaintea cursei de la Monza, Hamilton a parasit intrecerea inca din primul tur, dupa ce si-a rupt roata dreapta fata in contact cu monopostul pilotat de Massa. Zero puncte pentru britanic in urma etapei italiene si astfel fostul campion mondial a trebuit sa cedeze prima pozitie la general.

Button a condus cursa pana in turul 37 din cele 53 programate, avand un avans cuprins intre 7 zecimi si 1.6 secunde. Alonso s-a mentinut in permanenta in trena campionului mondial en-titre, fara insa a incerca un atac decisiv.

Echipierul de la McLaren-Mercedes a intrat primul la boxe, in timp ce Alonso a ramas pentru un tur la conducerea cursei. Spaniolul a efectuat la randul sau oprirea programata in turul 38, revenirea pe circuit prilejuind un duel palpitant cu Button.

Alonso a iesit la limita in fata rivalului sau, reusind sa-l blocheze de doua ori pe acesta in prima sicana. Button a rulat cateva tururi la mai putin de o secunda in spatele ibericului, dar Alonso a fost de neoprit in drumul spre prima victorie din cariera la Monza din postura de pilot Ferrari.

Cu cel mai bun timp stabilit in cursa, Alonso a trecut primul linia de sosire cu un avans de 2.9 secunde in fata lui Button. Podiumul a fost completat de Massa, sosit dupa  4.2 secunde. Germanul Sebastian Vettel a incheiat pe patru, dupa ce a efectuat oprirea obligatorie in chiar ultimul tur. Astfel, pilotul echipei Red Bull-Renault a reusit sa se mentina in fata conationalului sau Nico Rosberg (Mercedes).

Sosit al saselea, dupa un duel aprig cu tanarul debutant Nico Hulkenberg, australianul Mark Webber a revenit prima pozitie in clasamentul pilotilor, unde a acumulat 187 puncte, cu cinci mai multe decat Hamilton. Pe trei a urcat Alonso care, cu 166 puncte, revine astfel cu sanse mari in lupta pentru titlul mondial. Button este al patrulea (165 puncte), in timp ce Vettel completeaza topul cinci (163 puncte).

La constructori conduce Red Bull-Renault (350 puncte), pe doi aflandu-se McLaren-Mercedes (347 puncte), in timp ce Ferrari este pe trei (290 puncte).

Onlinesport: Dumitru Stircu


Alonso castiga in fieful Ferrari si relanseaza campionatul