Formula 1

McLaren, dubla dupa doi ani

Fernando Alonso a castigat duminica dimineata Marele Premiu al Malaysiei intr-o cursa pe care a transat-o inca de la inceput. Spaniolul l-a depasit la start pe Felipe Massa, plecat din pole, iar colegul sau de la McLaren Lewis Hamilton a trecut atat de brazilian, cat si de Kimi Raikkonen. Alonso a trecut pe locul 1 in clasament.
Majoritatea pilotilor au efectuat doua opriri la boxe, momente in care ierarhia s-a schimbat temporar. Nu s-a reusit nici o rasturnare spectaculoasa. Ordinea din primul tur, in care Alonso si Hamilton i-au depasit pe Massa si Raikkonen a ramas pana la final.

A fost prima dubla McLaren dupa  septembrie 2005 si prima victorie dupa 18 luni.

Ferrari a pierdut cursa de la primii metri. Massa a fost depasit in tromba de Alonso, pierzand cu lejeritate poleul muncit de sambata. Hamilton a venit si el lansat de pe locul 4 si le-a aruncat praful in fata lui Raikkonen (plecat de pe 3), dar si lui Massa.  La virajul 2 McLaren se instalase la conducere, urmat de cele doua masini Ferrari.

Massa a presat continuu pentru locul secund asupra lui Hamilton. Eforturile sale au esuat, insa. In turul secund in virajul 4 Massa a gresit, a iesit putin in decor, iar o noua incercare dupa trei tururi in acelasi loc, a insemnat o iesire pe iarba. Massa nu a reusit astfel decat sa cada pe locul al cincilea, in spatele lui Nick Heidfeld, al carui BMW era plin de combustibil.

Raikkonen, urcat pe locul al treilea, a incercat sa il preseze si el pe Hamilton, insa acesta a rezistat si chiar s-a distantat. In acelasi timp, Alonso castiga secunde importante in fruntea cursei, consolidandu-si un avantaj important. Spaniolul a castigat 0,7 secunde pe tur in fata lui Hamilton, iar la primul pit stop avea un avans de 15 secunde.

Hamilton a mers mult mai bine dupa intrarea la boxe, plecand cu mai putina benzina decat Alonso si Kimi. A ajuns la 7 secunde in spatele lui Alonso, in timp ce Raikkonen ramasese in spate la 20 de secunde fata de lider.

La al doilea schimb la boxe, Hamilton a pierdut timp si i-a oferit lui Raikkonen sansa sa se apropie. In timp ce Alonso conducea senin, Raikkonen se apropia cu 0,5 secunde pe tur de Hamilton. Cei doi au fost la un moment dat despartiti de numai 0,8 secunde, insa o greseala a lui Hamilton urmata de una a lui Raikkonen i-a separat decisiv, iar ordinea nu a mai putut fi schimbata.

Dupa greseala de la inceputul cursei, Massa si-a petrecut majoritatea cursei prins in spatele lui  Heidfeld.

Nico Rosberg parea ca poate termina in puncte, insa o problema la motor l-a fortat sa abandoneze cu 13 tururi inainte de final. Acest lucru i-a permis lui Giancarlo Fisichella sa urce pe locul sase, multumitor pentru Renault. Heikki Kovalainen si-a reparat partial greselile de la Melbourne si a terminat pe locul 8, obtinand primul sau punct din F1. Jarno Trulli a incheiat intre cele doua Renaulturi.

Rubens Barrichello a urcat de pe ultimul loc pe 11 sub culorile mediocre ale Honda, in fata lui Jenson Button si Takuma Sato. Ralf Schumacher nu si-a mai revenit dupa un inceput slab de cursa si a incheiat pe locul 15.

Robert Kubica si David Coulthard au avut de asemenea probleme, BMW suferind sever la controlul tractiunii, iar Coulthard abandonand din cauza ca pedala de frana a afectat directia masinii.

Malaysia: Rezultate finale complete

F1: Clasament actualizat dupa Malaysia

Onlinesport


McLaren, dubla dupa doi ani