Stiri Auto

Taxa de prima inmatriculare a masinilor noi explodeaza

Ministerul Finantelor a trimis miercuri o scrisoare Comisiei Europene, propunand o noua formula pentru taxa de prima inmatriculare. Dupa ce si-a facut „plinul” din taxa second-hand, guvernul a cazut in extrema cealalta: va tripla taxa pentru masinile noi.
Taxa pentru prima inmatriculare pentru o masina noua va depasi 420 de euro chiar si pentru un autoturism cu un motor mic. Ministerul Finantelor a trimis ieri o scrisoare Comisiei Europene in care propune o noua formula pentru taxa de prima inmatriculare: valori mai mari pentru masinile noi, aproape neschimbate pentru masinile vechi de 1-2 ani, dar reducere consistenta in cazul rablelor de 10-20 de ani.

Pentru masinile vechi de 1-2 ani, valoarea taxei va scadea cu 10%-15%, iar pentru cele foarte vechi cu peste 60%, potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei si Finantelor. Oficial, guvernul refuza sa faca publice noile valori. „Ministerul Economiei si Finantelor va face public proiectul de act normativ ce va include modificari de aplicare a taxei de mediu. In acest moment, documentul se discuta cu expertii Comisiei Europene”, a fost raspunsul oficial primit ieri de EVZ de la Ministerul Finantelor.

Reprezentantii producatorilor si importatorilor de masni au recunoscut ieri ca au fost nevoiti sa accepte un compromis. „Una dintre cerintele UE a fost sa avem taxe mai mari pentru masinile noi si mai mici pentru cele vechi”, ne-a declarat vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe. Astfel, taxa pentru o masina Euro 4, cu o capacitate cilindrica de 1.400 cmc, va fi de 420 de euro.

Varianta eliminarii taxei nu este luata in calcul de reprezentantii Ministerului Economiei, mai ales ca termenul pentru modificarea taxei expira abia luna viitoare. Purtatorul de cuvant al guvernului, Camelia Spataru, a declarat ieri ca, pana la sfarsitul lunii, in urma negocierilor cu reprezentantii CE, se va ajunge la o noua formula a taxei care sa respecte observatiile facute de oficialii europeni. Imediat cum vor fi puse la punct aceste modificari, guvernul le va aproba prin ordonanta de urgenta.

Returnarea diferentei celor care au platit deja valori foarte mari pentru a-si inmatricula masinile second-hand nu este luata in calcul de executiv. Cu toate acestea, reducerea actualei valori a fost preconizata de premierul Calin Popescu-Tariceanu inca de anul trecut.

„Valoarea taxei se va reduce pe masura cresterii varstei autovehiculului (...). Se va extinde intervalul aferent varstei autovehiculelor pana la 20 de ani, odata cu stabilirea unor cote de reducere a taxei, care ajung pana la 90%, urmand a se mai plati doar 10% din taxa”, declara premierul.


Evenimentul Zilei



Taxa de prima inmatriculare a masinilor noi explodeaza