Europa League

Atletico ia Liga Europa la Bucuresti

Finala Ligii Europa de la Bucuresti a fost castigata de Atletico Madrid, echipa care s-a impus cu un categoric 3-0 (2-0) in fata bascilor de la Athletic Bilbao. Columbianul Falcao a marcat primele doua goluri ale 'saltelelor' prin executii magnifice, iar brazilianul Diego a inchis tabela cu sase minute inaintea finalului dupa o actiune personala de toata frumusetea. Tinerii jucatori basci condusi de 'Nebunul' Bielsa nu au rezistat presiunii unei finale de o asemenea importanta si au platit tribut lipsei de experienta la nivel inalt. Desi au avut o posesie superioara tot meciul si au ratat cateva bune ocazii mai ales in partea secunda, bascii au sfarsit meciul in lacrimi atat in peluza cat si pe teren. Pentru Atletico Madrid este a doua izbanda in Liga Europa in trei ani, dupa ce in 2010 'Los Colchoneros' se impuneau la Hamburg in fata lui Fulham cu 2-1. Asa am trait LIVE finala Ligii Europa de la Bucuresti.
Minunea bascilor de la Athletic Club Bilbao nu a mai tinut si la Bucuresti, unde Diego Simeone a gandit excelent din punct de vedere tactic partida, obtinand in final primul succes major din cariera de antrenor.

Pusa in garda de victoriile obtinute de Bilbao cu Manchester United si Schalke 04, jucatorii de la Atletico Madrid au inceput printr-un presing foarte avansat nelasandu-le prea multe spatii tehnicilor jucatori de la Athletic.

Prima ocazie a aparut la poarta lui Iraizoz in minutul 3, cand mingea centrata din stanga a fost reluata de Adrian Lopez cu capul pe langa poarta.

Patru minute mai tarziu columbianul Radamel Falcao isi trimitea suporterii in delir cu o executie magnifica din interiorul careului. Bine gasit in partea dreapta, varful adus in vara de la FC Porto a reusit o executie de mare atacant si mingea s-a oprit in poarta basca.

Athletic Bilbao a incercat sa replice prin regele leu Fernando Llorente, dar numarul unu din atacul basc nu a fost in apele sale inca din debut si a trimis pe langa poarta cu capul in minutul 11.

Llorente a avut o noua sansa de a marca in minutul 19. Ideal gasit in centrul careul, jucatorul dorit de Sir Alex Ferguson la Manchester United a reluat nefericit pe langa poarta.

Bilbao nu a incetat sa atace poarta adversa si Muniain a ratat cea mai mare ocazie a reprize pentru echipa lui Bielsa in minutul 24. Sutul tanarul jucator basc a fost respins in extremis de belgianul Stephane Courtois, un jucator aflat in zi de gratie.

Pe fondul dominarii celor de la Athletic Bilbao, care au avut o posesie de peste 60 de procente, Atletico Madrid a mai lovit o data prin acelasi superb Falcao. Totul a pornit de la un balon pierdut de Amorebieta in propriul careu, mingea a ajuns la Diego care a centrat in fata portii pentru Falcao. Atacantul columbian a culcat in dribling un adversar inaintea de a trimite peste Iraizoz.

Bielsa a operat doua modificari in debutul reprizei secunde, Ibai Gomez si Inigo Perez fiind trimisi in teren pentru a revitaliza ofensiva formatiei basce.

Prima ocazie nu a intarziat sa apara si apratorul madrilen Miranda a respins in corner o centrare periculoasa venita din flancul drept.

Athletic Bilbao a continuat sa atace cu toate liniile, dar apararea celor de la Atletico a fost de netrecut. Herrera a ratat o buna sansa de a marca in minutul 58, cand a reluat din careu mult peste poarta. Ingrijorarea deja isi facuse loc printre cei 13.000 de suporteri basci prezenti in spatele portii aparate de Courtois, iar Bielsa era ca un leu in cusca pe margine.

'Nebunul' nu a mai rezistat si l-a trimis in teren pe Toquero, atacand astfel poarta adversa cu nu mai putin de cinci jucatori ofensivi.

Toate baloanele l-au cautat in continuare pe Llorente, dar varful de lance al lui Athletic a dezamagit o data in plus. La fel s-a intamplat si in minutul 61, cand si-a facut o preluare prea lunga permitand unui aparator advers sa indeparteze balonul.

Minutul 74 a adus o mare ocazie la poarta lui Atletico Madrid. Ibai Gomez a mentinut in extremis balonul in teren, mingea a fost respinsa apoi de Courtois pana la Perez care a sutat peste poarta spre dezamagirea unei intregi peluze.

Pe fondul presiunii tot mai accentuate a celor de la Bilbao, Falcao a fost aproape de hattrick in minutul 80. Columbianul a patruns de unul singur si a sutat in bara portii lui Iraizoz.

Cinci minute mai tarziu Diego a inchis tabela si a rezolvat ecuatia castigatoarei trofeului Ligii Europa. Brazilianul reinventat de Atletico dupa declinul de la Juventus a patruns de unul singur cu mingea la picior desi era talonat de patru adversari si a marcat cu un sut la coltul lung.

Finalul i-a gasit pe jucatorii basci prabusiti la pamant si cu lacrimi in ochi, in timp ce madrilenii declansau fiesta pe teren si in tribuna rezervata propriilor suporteri.

Atletico Madrid: Courtois - Juanfran, Godin, Joao Miranda, Filipe Luis - Mario Suarez, Gabi - Diego (Koke '90, Adrian (Salvio '88), Arda Turan (Dominguez '90+3) - Falcao. Antrenor: Diego Simeone.

Athletic Bilbao: Iraizoz - Iraola, Javi Martinez, Amorebieta, Aurtenetxe (Gomez '46) - Herrera (Toquero '63), Iturraspe (Perez '46), De Marcos - Susaeta, Llorente, Muniain. Antrenor: Marcelo Bielsa.

Cartonase galbene: Falcao '26 / Herrera '22, Amorebieta '64, Perez '75

Arbitri: Wolfgang Stark (central, Germania) - Jan-Hendrik Salver, Mike Pickel (asistenti, Germania) - Florian Meyer, Deniz Aytekin (Germania, asistenti suplimentari) - Stephane Lannoy (Franta, rezerva).

La meci au asistat 52.347 de spectatori, un record pentru Arena Nationala.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Atletico ia Liga Europa la Bucuresti