Europa League

Avancronica finalei Europa League de la Bucuresti

Athletic Bilbao si Atletico Madrid se afla, începând de luni, la Bucuresti, pentru finala iberica a Ligii Europa, un meci sintetizat de presa spaniola ca duelul dintre vedetele celor doua echipe, "Regele Leu" Fernando Llorente si "Tigrul" Radamel Falcao.
Gruparea basca a impresionat înca de la sosirea pe Aeroportul Aurel Vlaicu. Athletic Bilbao se afla la prima finala europeana din ultimii 35 de ani, iar performanta atinsa în acest sezon merita sarbatorita indiferent de rezultatul din ultimul act al Ligii Europa.

Astfel, bascii au închiriat de la compania franceza Corsair un urias "Jumbo Jet" Boeing 747-400 de 580 de locuri, un avion potrivit pentru zboruri intercontinentale si mai putin întâlnit pe aeroporturile din România, cu care a transportat la Bucuresti, pe lânga delegatia oficiala, un contingent de câteva sute de socios, suporteri-actionari ai clubului. Atmosfera la bordul avionului a fost una de sarbatoare, potrivit jurnalistilor de la As, iar pasagerii s-au delectat cu 70 de kilograme de scoici si au desfacut 200 de sticle de sampanie.

O aparitie ceva mai modesta a avut-o la Bucuresti rivala Atletico Madrid, care a ales sa calatoreasca în România cu avionul "norocos" Boeing 757-200 de 200 de locuri al companiei spaniole de zboruri charter Privilege Style, ce i-a dus pe jucatorii spanioli si la finala Ligii Europa din 2010, desfasurata la Hamburg, când au câstigat trofeul dupa 2-1 cu Fulham. Madrilenii au avut o delegatie restrânsa de aproximativ 120 de persoane.

Marcelo Bielsa, antrenorul lui Bilbao, a selectionat pentru finala de miercuri strict jucatorii de care are nevoie, reuniti într-un lot de 18 fotbalisti. Diego Simeone în schimb i-a inclus în delegatia pentru capitala României pe toti jucatorii din lot, indiferente de starea lor de sanatate sau de dreptul de joc. Nu lipsesc Tiago Mendes, suspendat, Fran Mérida, fara drept de joc, si Silvio Azevedo, accidentat. De asemenea, a fost convocat si Pedro Martín, de la Atletico B.

Luni seara, dupa sosire, cele doua echipe s-au îndreptat direct catre hotelurile rezervate: Crowne Plaza - Bilbao si Intercontinental - Madrid. Ambele formatii aveau programate antrenamente pentru marti dimineata - Athletic pe Rapid, Atletico pe Dinamo - dar au renuntat la ele motivând ca au ajuns la Bucuresti prea târziu cu o zi înainte. Athletic Bilbao a cerut permisiunea de a efectua joi un antrenament înaintea plecarii spre Spania.

Circa 70 de zboruri cu suporteri spanioli - 32 de la Bilbao si restul de la Madrid - sunt asteptate în aceste zile la Bucuresti, "grosul" fiind prevazut pentru miercuri, ziua finalei. Bascii mizeaza pe 11.000 de fani la meciul de pe Arena Nationala, în timp ce madrilenii spera sa aiba 13-15.000 de suporteri în tribune.

Athletic Club Bilbao, fondat în 1898, este unul dintre cel trei cluburi spaniole, alaturi de FC Barcelona si Real Madrid, care nu a retrogradat niciodata de la aparitia primei ligi spaniole, în 1929. În palmaresul gruparii din Tara Bascilor figureaza opt titluri de campioana a Spaniei, primul în al doilea sezon al Primerei Division, iar ultimul în 1984.

De asemenea, Bilbao a câstigat de 23 de ori Cupa Regelui, ultima data în acelasi sezon 83/84, când Athletic a reusit eventul. Pe plan international, Athletic Bilbao a reusit o calificare în finala Cupei UEFA, în sezonul 1976/77, pierduta în fata echipei italiene Juventus, dupa 0-1 la Torino si 2-1 pe teren propriu.

Gruparea este cunoscuta pentru politica sa restrictiva privind transferul si promovarea jucatorilor, fiind preferati fotbalisti nascuti în regiunile basce din Spania si Franta sau cu radacini de origine basca.

Vedetele echipei antrenate de argentinianul Marcelo Bielsa (56 de ani) sunt atacantul Fernando Llorente, fundasul Andoni Iraola, mijlocasul Javi Martinez si tânara extrema Iker Muniain (19 ani), toti internationali spanioli.

Drumul bascilor catre finala de la Bucuresti a cunoscut urmatoarele etape: Mai întâi, ei au evoluat în play-off-ul competitiei si, dupa un rezultat de 0-0, înregistrat acasa cu Trabzonspor, au primit "cadou" de la UEFA calificarea în grupele competitiei, deoarece gruparea turca a fost "promovata" în Liga Campionilor, în urma excluderii formatiei Fenerbahce.

În Grupa F, Athletic Bilbao a învins de doua ori cu 2-1 pe Slovan Bratislava, a câstigat, cu 2-0, acasa, meciul cu PSG si l-a pierdut pe cel de la Paris, scor 2-4, a remizat pe teren propriu, scor 2-2, cu Salzburg si a învins cu 1-0 în deplasare. Apoi, bascii au eliminat pe rând echipele Lokomotiv Moscova, 1-2 în deplasare si 1-0 acasa, Manchester United, scoruri 3-2 în deplasare si 2-1, Schalke 04, scoruri 4-2 în Germania si 2-2, si Sporting Lisabona, scoruri 1-2 si 3-1 acasa.

Atletico Madrid a fost fondat în anul 1903 si a câstigat campionatul si Cupa Spaniei de câte 9 ori, ultima data în 1996, când "alb-rosii" au realizat eventul. Atletico a fost finalista a Cupei Campionailor Europeni, în 1974, dupa 1-1 în finala si 0-4 la rejucare, cu Bayern Munchen. Deoarece formatia germana a refuzat sa joace finala Cupei Intercontinentale, Atletico a luat locul acesteia în dubla mansa cu argentinienii de la Indepediente. Madrilenii au pierdut, scor 0-1, partida tur din deplasare, dar s-au impus acasa cu 2-0 si si-au adjudecat trofeul.

În 2010, gruparea madrilena a câstigat Liga Europa, învingând cu 2-1 pe Fulham, dupa prelungiri. În acelasi an, formatia spaniola si-a adjudecat si Supercupa Europei, în urma victoriei cu scorul de 2-0, obtinuta în fata formatiei italiene Internazionale Milano. În 1962, Atletico Madrid a câstigat Cupa Cupelor, dupa 1-1 si 3-0 la rejucare cu Fiorentina.

Printre jucatorii exponentiali antrenati de argentinianul Diego Simenone, 41 de ani, se numara mijlocasul Tiago, international portughez (fara drept de joc la Bucuresti), atacantul Radamel Falcao, international columbian, mijlocasul Arda Turan, international turc, si mijlocasul brazilian Diego.

Atletico Madrid a început competitia cu un tur înaintea rivalei de miercuri. În turul 3 preliminar, madrilenii au trecut de norvegienii de la Stromsgodset, scoruri 2-1 acasa si 2-0, iar în play-off au eliminat pe Vitoria Guimaraes, dupa 2-0 acasa si 4-0. În Grupa I, Atletico Madrid a câstigat de doua ori cu Celtic Glasgow, scoruri 2-0 acasa si 1-0, a remizat la Rennes, scor 1-1, si i-a învins pe francezi acasa, scor 3-1, a pierdut la Udinese, scor 0-2, dar a câstigat meciul de pe teren propriu, cu scorul de 4-0.

În saisprezecimile de finala, madrilenii au trecut de Lazio dupa doua victorii, scoruri 3-1 în deplasare si 1-0, în optimi s-au calificat în dauna turcilor de la Besiktas, dupa alte doua victorii, 3-1 acasa si 3-0, în sferturile de finala au eliminat echipa Hannover 96 cu doua succese cu 2-1, iar în semifinale au câstigat meciurile cu Valencia, 4-2 acasa si 1-0. Astfel, Atletico Madrid a câstigat toate meciurile disputate în fazele eliminatorii ale Ligii Europa si au învins în toate partidele disputate din 20 octombrie 2001, dupa înfrângerea de la Udine.

Palmaresul lor în acest sezon al Ligii Europa este impresionant, 16 victorii, un egal si o înfrângere, fata de 9 victorii, 3 egaluri si 3 înfrângeri în cazul celor de la Athletic Bilbao.

Cu o etapa înaintea încheierii sezonului în Spania, Atletico Madrid este situata pe locul 5 cu 53 de puncte, iar Athletic Bilbao ocupa locul 10, cu 49 de puncte.

Cele doua echipe si-au disputat partidele directe din aceasta editie a campionatului. În tur, meci disputat pe San Mames, în etapa a X-a, Bilbao a câstigat cu scorul de 3-0, prin golurile marcate de Llorente (2) si Toquero. În retur, formatia din Madrid s-a impus pe Vicente Calderon, cu scorul de 2-1, prin golurile lui Radamel Falcao, in timp de pentru oaspeti a înscris Javi Martinez.

În meciul de miercuri, de la ora 21.45, ar putea evolua urmatoarele echipe:

Athletic Bilbao: Gorka Iraizoz - Iraola, Javi Martinez, Amorebieta, Aurtenetxe - Iturraspe, De Marcos, Ander Herrera - Susaeta, Llorente, Muniain. Antrenor: Marcelo Bielsa.

Atletico Madrid: Courtois - Juanfran, Godin, Miranda, Filipe Luis - Mario Suarez, Gabi - Arda Turan, Adrian Lopez, Diego - Falcao. Antrenor: Diego Simeone.


Arbitrul germanul Wolfgang Stark va conduce la centru finala Ligii Europa. Stark, în vârsta de 42 de ani, este arbitru FIFA din 1999 si a condus trei meciuri la Cupa Mondiala din 2010.

Stark va fi ajutat de asistentii Jan-Hendrik Salver si Mike Pickel si de asistentii suplimentari Florian Meyer si Deniz Aytekin, toti din Germania. Arbitru de rezerva pentru central va fi francezul Stephane Lannoy, în timp ce germanul Mark Borsch va fi rezerva pentru asistenti.

Formatia Athletic Bilbao va mai disputa o finala în acest sezon, pe cea a Cupei Spaniei, la 25 mai, cu FC Barcelona, pe stadionul adversarei de miercuri, Vicente Calderon.

Mediafax


Avancronica finalei Europa League de la Bucuresti