Europa League

Noua locuri ramase pentru 16-imi. Calcule pentru primavara europeana

Ultimele noua formatii calificate pentru saisprezecimile de finala ale Ligii Europa se vor decide la mijlocul acestei saptamâni, odata cu disputarea etapei finale a fazei grupelor, pâna în prezent fiind cunoscute 23 echipe calificate, 15 din aceasta competitie si opt din Liga Campionilor.
Printre formatiile ce vor juca în primavara europeana se pot numara si doua echipe din România, Steaua si FC Vaslui. Înaintea ultimei etape, situatia în cele 12 grupe este urmatoarea:

Grupa A

PAOK este calificata în 16-imi. Tottenham se mai poate califica doar daca învinge în Irlanda la un scor care cel putin sa egaleze golaverajul rusilor, iar Rubin pierde meciul cu PAOK. În caz de egalitate de puncte si de golaveraj între Tottenham si Rubin, englezii merg mai departe datorita coeficienului UEFA superior.

Grupa B

Standard Liege si Hannover sunt calificate în 16-imi, în aceasta ordine.

Grupa C

PSV Eindhoven si Legia sunt calificate în 16-imi în aceasta ordine.

Grupa D

Sporting este calificata în 16-imi de pe primul loc al grupei. FC Vaslui se va califica daca va câstiga la Zurich sau daca Lazio nu obtine un rezultat mai bun decât formatia româna în partida cu Sporting.

Grupa E

Stoke City este calificata în 16-imi. O victorie sau un egal cu Besiktas le asigura englezilor primul loc în grupa. Besiktas merge mai departe cu un rezultat de egalitate, iar o victorie le ofera locul I în grupa. Dinamo Kiev mai poate spera la calificare daca reuseste o victorie cu Maccabi, iar Besiktas pierde. Ucrainenii mai trebuie cel putin sa egaleze golaverajul turcilor. În caz de egalitate de puncte si de golaveraj, Dinamo Kiev se califica datorita coeficientului UEFA mai bun.

Grupa F

Athetic Bilbao este calificata în 16-imi de pe primul loc al grupei. Salzburg sta mai bine la capitolul meciuri directe cu PSG, astfel ca în cazul unei victorii în Slovacia obtine calificarea. PSG are nevoie de un rezultat cu puncte (egal sau victorie) superior formatiei austriece pentru a merge mai departe.

Grupa G

Metalist Harkov este calificata în 16-imi de pe primul loc al grupei. AZ Alkmaar merge mai departe cu o victorie sau cu un rezultat de egalitate daca Austria Viena nu câstiga la o diferenta de cel putin 7 goluri. Daca Austria învinge, iar AZ pierde, formatia din Viena accede în faza urmatoare. În caz de egalitate de puncte si de golaveraj între AZ si Austria, olandezii se califica datorita coeficientului UEFA mai bun.

Grupa H

Un rezultat de egalitate în meciul dintre FC Bruges si Braga califica ambele formatii în 16-imi, cu FC Bruges pe primul loc. Birmingham se mai poate califica numai daca învinge pe Maribor si Braga câstiga la Bruges, datorita rezultatelor directe mai bune ale englezilor cu formatia belgiana. Braga are rezultate directe mai bune în meciurile cu Birmingham.

Grupa I

Atletico Madrid este calificata în 16-imi, iar un egal cu Rennes îi asigura prima pozitie a grupei. Celtic se poate califica numai daca va învinge la Udinese. Formatia italiana va termina pe locul secund daca remizeaza cu Celtic si pe primul loc în cazul în care învinge formatia scotiana, iar Atletico pierde meciul cu Rennes.

Grupa J

Este singurea grupa în care toate echipele pastreaza sanse de calificare, cu exceptia lui Schalke, aflata deja în 16-imile competitiei de pe primul loc al grupei. Maccabi Haifa va obtine biletele pentru faza urmatoare daca o învinge pe Schalke sau în cazul în care obtine un rezultat de egalitate în timp ce Steaua remizeaza si ea în partida cu Larnaca. Daca Maccabi pierde cu Schalke, iar Steaua si AEK Larnaca termina la egalitate, toate cele trei formatii încheie grupa cu 6 puncte. În aceasta situatie se va întocmi un clasament în trei cu rezultatele acestora, care va propulsa formatia israeliana în 16-imi. Daca Maccabi nu învinge, atunci Steaua sau AEK se pot califica în cazul în care una dintre ele câstiga meciul direct.

Grupa K

Twente Enschede este calificata în 16-imi de pe primul loc al grupei. Fulham are o situatie mai buna în meciurile directe cu Wisla, astfel ca, pentru a accede în 16-imi, formatia poloneza trebuie sa câstige meciul cu Twente, iar Fulham sa nu învinga pe Odense.

Grupa L

Anderlecht si Lokomotiv sunt calificate în 16-imi. Lokomotiv poate termina pe primul loc al grupei daca învinge la Bruxelles la cel putin doua goluri diferenta, începând cu scorul de 3-1. Daca echipa rusa se impune cu 2-0 (acelasi scor înregistrat în victoria belgienilor la Moscova), Anderlecht va ocupa prima pozitie a grupei datorita golaverajului superior.

În acest moment sunt calificate deja din faza grupelor urmatoarele 15 echipe: PAOK Salonic, Standard Liege, Hannover '96, PSV Eindhoven, Legia Varsovia, Sporting Lisabona, Stoke City, Athetic Bilbao, Metalist Harkov, Sporting Braga, Atletico Madrid, Schalke 04, Twente Enschede, Anderlecht si Lokomotiv Moscova.

Din Liga Campionilor, vor evolua în 16-imile Ligii Europa formatiile ocupante ale locurilor trei în cele opt grupe: Manchester United, Manchester City, FC Porto, Trabzonspor, Ajax Amsterdam, CF Valencia, Olympiacos Pireu si Viktoria Plzen.

Tragerea la sorti a partidelor din 16-imile si optimile de finala Ligii Europa va avea loc vineri. Meciurile din 16-imile de finala vor avea loc în 16 si 23 februarie 2012.

Finala competitiei este programata la 9 mai 2012, pe Arena Nationala din Bucuresti.

Mediafax



Noua locuri ramase pentru 16-imi. Calcule pentru primavara europeana