Europa League

Atletico a castigat Liga Europa

Atletico Madrid a castigat trofeul Liga Europa dupa ce a invins cu 2-1 in finala echipa engleza Fulham. Diego Forlan a marcat ambele goluri pentru Atletico, primul in prima repriza si dintr-o pozitie suspecta de ofsaid, iar al doilea in a doua repriza a prelungirilor. Pentru Fulham a egalat Davies, inainte de pauza. Atletico a pus mana pe al doilea trofeu european, dupa 48 de ani, si pe prima cupa a noii Ligi Europa. Vedeti aici desfasurarea meciului sau comentati pe forum partida.
Intr-o atmosfera cu adevarat incendiara in tribune, in ciuda ploii dese si a frigului, Atletico Madrid si Fulham City au inceput prudent prima finala din istorie a Ligii Europa.

Cele doua echipe nu au dorit sa-si asume niciun risc in startul meciului, iar dupa cateva minute bune de tatonare si fara nicio ocazie de gol,in minutul 12 Atletico a produs prima mare ratare, dupa o faza in care Aguero a pasat excelent in careu la Forlan, dar sutul acestuia in diagonala s-a oprit in bara din dreapta portii lui Schwarzer.

Portarul german al celor de la Fulham a fost mai solicitat in prima repriza decat De Gea, goalkeeper-ul spaniolilor, insa ocaziile clare de gol au fost rare de ambele parti. Atletico a inceput treptat sa-si impuna ritmul de joc si sa domine copios in preajma careului advers, iar in minutul 32 Diego Forlan a reusit deschiderea scorului. Acesta a primit cu noroc o minge sutata gresit de Aguero si a inscris din fata portii, insa golul ar fi trebuit anulat din cauza unei pozitii de offside a lui Forlan in momentul sutului ratat de colegul sau din ofensiva.

Doar 5 minute a tinut bucuria ibericilor si avantajul de pe tabela, in minutul 37 Davies aducand egalarea pentru Fulham, dupa ce a primit cu multa sansa o pasa in stanga portii de unde l-a invins pe De Gea, stabilind astfel si scorul la pauza.

In repriza secunda, Atletico a schimbat stilul de joc, renuntand la presingul prelungit in jumatatea adversa, pentru a sta mai mult in propriul teren, unde sa astepte desfacerea defensivei adverse si spatiile pe unde sa patrunda pe contraatac.

Astfel s-a echilibrat si jocul, dar si posesia mingii intre cele doua finaliste, Fulham urcand tot mai des si mai preiculos in atac. Davies putea reusi dubla in minutul 61, cand sutul sau din centrul careului a fost parat incredibil de De Gea.

Simtind pericolul anuntat de englezi, Atletico a revenit la jocul de posesie prelungita din prima repriza, presand tot mai sufocant in preajma careului advers. Insa pana la finalizarea celor 90 de minute si ale prelungirilor aferente, niciuna dintre echipe n-a reusit sa modifice scorul, astfel ca meciul a intrat in prelungiri.

Jocul a continuat dupa acelasi scenariu si in prelungiri. Atletico Madrid a fost echipa mai incisiva si mai prezenta in joc, avand si ocazii mai clare. Insa nici Forlan in minutul 101, din pasa lui Jurado, sau Aguero in minutul 105 din pasa aceluiasi Forlan, nu au reusit sa trimita balonul intre ate, ultima ocazie fiind cea mai mare a meciului.

Presiunea spaniolilor si-a dovedit efectele abia in minutul 116, cand Aguero a creat o faza senzationala pe partea stanga, a depasit elegant un adversar si a trimis in centrul careului pentru Diego Forlan, iar acesta a deviat subtil printre picioarele unui adversar mingea in plasa, aducand trofeul european pentru Atletico Madrid.

Atletico Madrid: 43. De Gea - 17. Ujfalusi, 21. Perea, 18. Alvaro Dominguez, 3. Antonio Lopez - 19. Reyes (14. Salvio '78), 12. Paulo Assuncao, 8. Raul Garcia, 20. Simao Sabrosa (9. Jurado '68) - 7. Forlan, 10. Aguero (2. Valera '119). Antrenor: Quique Sanchez Flores.

Fulham: 1. Schwarzer - 6. Baird, 18. Hughes, 5. Hangeland, 3. Konchesky - 16. Duff (10. Nevland '84), 20. Etuhu, 13. Murphy (27. Greening '118), 29. Davies - 11. Gera - 25. Zamora (23. Dempsey '55). Antrenor: Roy Hodgson.

Dupa 48 de ani


Atletico Madrid, câstigatoarea primei editii a Ligii Europa, a obtinut, miercuri, al doilea trofeu european din istorie, dupa Cupa Cupelor din 1962, informeaza AFP.

Echipa spaniola Atletico Madrid a câstigat, miercuri, prima editie a Ligii Europa, învingând în finala, la Hamburg, cu scorul de 2-1 dupa prelungiri, formatia engleza Fulham.

Totodata, acesta este primul trofeu câstigat de echipa spaniola dupa 14 ani, Atletico reusind în 1996 sa obtina titlul si Cupa Spaniei.

Pentru Fulham, club patronat de omul de afaceri egiptean Mohamed Al-Fayed, a fost prima finala din istoria de 131 de ani a clubului englez.

 

Onlinesport: Irina Maxim


Atletico a castigat Liga Europa