Champions League

A juca fotbal cu cosul de gunoi dupa Barcelona - Manchester

Barcelona a castigat Liga Campionilor intr-o finala in care adversarii de la Manchester United au fost prinsi precum o viespe atotputernica intr-o panza de paianjan moale, mortala, messi. In minutul 10, posesia era zdrobitoare pentru spanioli, iar acest lucru s-a pastrat constat pe durata primei reprize. La finalul meciului, in drumul spre casa simteam sa joc fotbal cu orice, iar cand am avut ocazia nu am ezitat, chiar daca era 12 nopatea, in mijlocul soselei si cu un cos spart de gunoi.
Barcelona a gresit prima pasa in minutul 6. A fost de fapt prima pasa gresita din acel meci, intr-o repriza inceputa in forta de ambele parti. Inca sase minute mai tarziu, Barcelona incepea sa isi faca deja jocul de pase recunoscut, numit 'magarusul', si nu tika-taka. Un magarus de lux, cu elevii lui Alex Ferguson pe post de jaloane impietrite de frica sa nu se dea cap in cap iremediabil.

Barcelona reusise 115 pase, dublu fata de cele 55 ale englezilor, pana in minutul 12 si o posesie de 66%. De obicei cifra posesiei se contrabalanseaza intr-un meci, odata cu trecerea timpulului. Nu si aici. Cu un sfert de ora inainte de finalul primei parti, posesia era identica, iar numarul de pase aproape se triplase: 265 la 100!

Messi la umilit prima oara pe Giggs. Pasa printre picioarele veteranului de la United, inghitita cu greu in barba, a fost fara putinta de raspuns. Apoi, Van Der Saar a prins un sut cu pieptul, cu burta, doar el stie cum s-a opus deschiderii scorului.

Rooney, acest Banel putin mai umflat al lui Manchester, si-a dat seama ca nu mai are loc pe teren. A avut nevoie sa sprinteze pe exteriorul liniei de margine, la mijlocul primei reprize, pentru a incera sa depaseasca un aparator pe banda.

In minutul 27, Alex Ferguson a inteles ca totul era doar o chestiune de timp. Iar timpul nu avea sa ii mai arate darnicie. 60 de secunde mai tarziu a venit golul lui Pedro, o faza venita dintr-o deschidere perfecta, urmata de un sut elegant, in lung de linie, pe jos, in plasa. O faza nu de Playstation asa cum se spune in ziua de azi ca e la moda. Jocul FIFA exista pe PC din anii '90, iar variantele FIFA '98 si FIFA 2000 raman clasice. Cand il jucam atunci, astfel de faze existau de asemenea, iar exact acest gol, lung de linie la firul ierbii era ceva senzational de facut. Iata ca dupa 13 ani se vede si intr-o finala de Liga Campionilor.

Si nu doar golul lui Pedro a fost parca rupt dintr-un joc pe computer. Intregul meci a fost asa, toata miscarea, toate golurile, inclusiv cel al lui Rooney si cele care au urmat ale lui Messi si Villa. Si inclusiv inca doi 'craci' reusiti de Messi cu Valencia si Vidic.

A  fost o celebrare in 2011 a unor ani in care echipele de fotbal au aratat unde se afla. Modul in care gasesc mereu, an de an, resurse sa mearga in sus este remarcabil.

In drum spre casa, la miezul noptii, un cos de gunoi de acela care in mod normal este prins pe stalpii de beton cu un cerc de metal zacea cazut in mijlocul soselei. Masinile il ocoleau incet si aproape unele il loveau, vazandu-l prea tarziu. Am oprit masina cu avariile si am trimis acel cos de gunoi, plasat, la firul asfaltului, in lung de linie, spre trotuar. Un gest pe care sunt sigur multi l-au inteles si nu m-au condamnat cu nimic. Ba chiar, unii ar fi sarit si in poarta.

Onlinesport: Vadim Cusnarencu


A juca fotbal cu cosul de gunoi dupa Barcelona - Manchester