Bundesliga

69 de ani de la 'Partida Mortii'

Pe 9 august s-au implinit 69 de ani de la partida din 1942, jucata la Kiev si considerata cea mai cruda din istorie. A fost numita 'Partida Mortii', pentru ca mai multi jucatori ucrainieni si-au gasit sfarsitul dupa ea, omorati de regimul invadator nazist pentru ca indraznisera sa castige.
Scenariul acelui meci a fost ocupatia nazista din Ucraina, o tara in care o echipa de fotbal reprezenta rezistenta suprema impotriva invadatorilor. Echipa se numea FC Start, formata din jucatori care si-au umilit adversarii pe teren si au pornit furia celui de-al Treilea Reich. Patru componenti ai FC Start au fost omorati dupa o dubla mansa de foc.

FC Start a fost creata din fotbalisti de la Dinamo Kiev, in majoritate, dar si de la rivala Lokomotiv. Echipa era proprietatea unui fan al lui Dinamo, de origine germana. Acesta ii daduse de lucru si portarului Trusevich, condamnat pentru acte de rebeliune impotriva ocupatiei naziste din capitala Ucrainei. Nu se stie nici acum motivatia pentru care acel stapan local i-a oferit un loc de munca lui Trusevich, la spalat pe jos, si nici motivul pentru care l-a insarcinat pe portar sa caute jucatori pentru a forma o echipa de fotbal.

Start a jucat primul meci in iunie 1942 contra unei echipe locale, Rukh, pe care a invins-o cu 7-2. La putin timp, a trecut la meciuri contra unor echipe formate din soldatii invadatori, fie ei germani, ungari sau chiar si romani. FC Start juca bine si a fost o chestiune de timp pana cand forta Luftwaffe de la SS sa doreasca un meci direct.

Pe 6 august, avand in spate doar meciuri castigate, Start a jucat cu Flakelf, o echipa formata din forta militara aeriana de elita a Germaniei. A invins-o cu 5-1. Nemtii au cerut revansa, iar aceasta a fost programata pe 9 august.

Meciul a fost castigat din nou de ucrainiei, de data aceasta cu 5-3. Legenda spune ca inainte de partida arbitrul, un soldat S.S., le-a cerut celor de la Start sa faca salutul nazist in fata autoritatilor germane prezente pe stadionul Zenit (care acum se numeste Stadionul Start, ca omagiu). La pauza, un alt oficial german a venit la vestiarul ucrainienilor (care conduceau cu 2-1) si le-a spus ca o victorie le va face probleme mari, pana la pedeapsa cu moartea.

Numai ca Start a castigat. Conform istoriei scrise de sovietici, un gol a fost marcate de Goncharenko dupa ce a trecut prin dribling de toata echipa germana. O faza asemanatoare a fost facuta si de Oleksey Klimenko. Aparator, el a driblat tot din careul lui si pana in cel german, acolo unde a decis sa ii umileasca pe adversari si sa il ierte pe portar de un gol ca si facut. Start era mandria Kievului, ultima reduta pentru libertate si rezistenta.

Aceasta a doua infrangere a fost prea mult pentru germani, care si-au pregatit revansa. In afara terenului. La o saptamana dupa meci, pe 16 august, Start a fost din nou obligata sa joace cu Rukh, pe care a invins-o cu 8-0. Dupa meci, Gestapoul a arestat mai multi jucatori, explicatia oficiala fiind ca unii jucatori erau membri ai NKVD, organizatia lui Stalin. In realitate, unii dintre ei fusesera retinuti chiar la finalul intalnirii de pe 6 august, asa cum a fost cazul lui Mikola Korotkykh, mort la cateva saptamani distanta, torturat. Restul au fost trimisi in lagare de concetrare. Acolo, in februarie 1943, Klymenko, Kuzmenko si portarul Trusevich au fost executati.

Desi la capatul razboiului cei de la Start au fost acuzati de colaborare cu regimul nazist, istoria a fost exploatata de propaganda sovietica, totul fiind ilustrat cu o tenta eroica ramasa si astazi. S-au facut si filme, 'Ultimul Gol' (Ungaria, 1961) si 'Evadare sau victorie' (SUA, 1981) in care au jucat Pele si Bobby Moore. Putini stiau la acel moment, la fel cum putini stiu si acum, ca scenariul a fost inspirat din povestea celor de la FC Start sau, cum le place regizorilor sa puna pe generice, "din intamplari reale".

Acele "intamplari reale" raman si astazi inconjurate de mister, dar lumea nu poate nega eroismul celor de pe teren chiar daca in 2005 un tribunal din Hamburg a decis ca nu se poate proba o legatura intre moartea fotbalistilor ucrainiei si dubla victorie cu Flakelf.

La 70 de ani distanta, in anii 2000, posesorii biletelor de la acel meci raman si astazi cu acces liber la partidele lui Dinamo Kiev. La portile stadionului o sculptura aduce aminte de echipa FC Start, care in 1942 a preferat sa castige si sa moara, decat sa se lase invinsa de invadatori. "Din acel trandafir ne ramane doar numele", scrie pe epitaf.

Onlinesport


69 de ani de la 'Partida Mortii'