Echipa Nationala

Prima noapte de gol, ultima noapte de Euro

Romania a ratat la mustata o prima victorie pe Arena Nationala, reusind doar un rezultat de egalitate in fata Belarusului, scor 2-2. Dubla lui Adrian Mutu a adus primele goluri tricolore pe noul stadion, insa n-a fost suficienta pentru un succes, oaspetii reusind sa egaleze de fiecare data. Sansele de calificare ale Romaniei la barajul EURO 2012 au fost spulberate de acest egal, insa, chiar si in cazul unei victorii am fi fost eliminati definitiv, pentru ca Bosnia si Franta si-au vazut de treaba si au castigat.
Cu 30.000 de suporteri in tribune, Romania a inceput meciul cu Belarus de pe National Arena cu gandul ca nu are ce pierde, calificarea la barajul Euro 2012 fiind deja definitiv compromisa. La prima aparitie in nationala dupa scandalul in care a fost implicat alaturi de Gabi Tamas, Adi Mutu a aratat mare pofta de joc si a avut prima ocazie de gol chiar in minutul 3.

Replica oaspetilor a venit in minutul 11, cand un sut al lui Dragun din marginea careului, deviat usor de Torje, i-a dat mari emotii lui Pantilimon. Ajutati si de un public entuziast, tricolorii au reluat presiunea in preajma careului advers, iar dupa minute bune de dominare in minutul 19 Romania a deschis scorul. Lucian Sanmartean a trimis o pasa magnifica pe culoar pentru Torje, acesta a scapat doar el cu Mutu in careu, a pasat altruist pentru decarul nationalei, care a inscris simplu din centrul careului.

Romania l-a pierdut in minutul 29 pe Lucian Sanmartean, care a acuzat o usoara accidentare si a fost inlocuit cu Adrian Cristea. Jocul tricolorilor a continuat insa in aceeasi nota ofensiva, presand in permanenta defensiva adversa. Mutu, Marica si apoi Torje din lovitura libera au fost aproape de a marca golul desprinderii, insa Zhevnov nu a mai putut fi invins pana la pauza.

Un moment de neatentie insa i-a costat pe elevii lui Piturca in ultimul minut al primei reprize. Bielorusii au gasit un spatiu de patrundere pe partea lui Tamas, Cosmin Moti a luftat decisiv in momentul respingerii si i-a permis lui Kornilenko sa ramana singur cu Pantilimon, iar jucatorul oaspetilor n-a ratat sansa oferita, restabilind egalitatea.

La cateva minute de la startul partii secunde Romania a scapat pe un contraatac supranumeric, mingea a ajuns in stanga la Mutu, care a fost obstructionat de un adversar in momentul cand a intrat in careu. Arbitrul irlandez a indicat cu siguranta punctul cu var si Mutu si-a trecut in minutul 52 in cont dubla cu o scarita impecabila de la 11 metri.

Trei minute mai tarziu Romania a scapat ca prin urechile acului de un nou gol egalizator. Pantilimon a fost purtat dintr-o extrema in alta a portii la suturile extrem de periculoase ale bielorusilor, Kornilenko si Krivets fiind aproape de a marca. Romanii au receptionat imediat semnalul de alarma si au reluat avalansa de atacuri in jumatatea adversa, incercand sa tina mingea cat mai departe de poarta lui Pantilimon.

Torje a fost blocat in ultima clipa in minutul 63, tot el incercand sa inscrie direct din corner nici 10 minute mai tarziu, cand executia lui a fost respinsa in extremis de la prima bara. Minutul 73 a adus o alta mare ocazie pentru tricolori, foarfeca superba a lui Mutu din pasa lui Rat nefiind insa cadrata.

La fel ca in finalul primei reprize si spre sfarsitul meciului tricolorii au dat impresia ca fac pasul inapoi. Iar oaspetii au profitat din nou de oportunitate si in minutul 83 au restabilit din nou egalitatea. Rudik a pasat perfect pentru Dragun in careu, acesta a preluat in dreapta si a trimis plasat peste Pantilimon in diagonala, provocand tacere in tribune.

Ultimele minute n-au adus explozia de luptatori a fotbalistilor romani asa cum se asteptau suporterii din tribuna. Suparati pe ratarea unei victorii de moral, tricolorii s-au lasat chiar dominati pe final, meciul terminandu-se intr-un cor de fluieraturi si huiduieli din partea spectatorilor.

Onlinesport: Irina Maxim


Prima noapte de gol, ultima noapte de Euro